Puberta, těžké období nejen pro děti

Puberta, těžké období nejen pro děti

Puberta je po všech stránkách náročné období, a to nejen pro naše dospívající potomky, ale i pro samotné rodiče. Rozdílné názory, častější hádky, odmlouvání, výkyvy nálad a boj proti autoritám jsou jen některé z průvodních jevů puberty, které dosud poklidný rodinný život umí pěkně narušit. Pokud patříte mezi ty, kteří mají doma puberťáka, přinášíme malý manuál na přežití tohoto období u svého potomka.

Puberta, období velkých změn

Puberta je hormonálně podmíněný proces, kdy v organismu dochází k mnoha tělesným a psychickým změnám. I když nástup puberty bývá individuální, obecně lze počítat s jejím počátkem kolem 11. roku věku. Rodiče jsou často překvapeni, když se jako mávnutím kouzelného proutku z roztomilých a poslušných dětí stanou puberťáci, se kterými je tak těžké pořízení. Emoce lítají nahoru a dolů jako na houpačce a vy se ptáte, čím to je?

Jak poznat puberťáka?

Chování puberťáka je jednoduše nevyzpytatelné. Pro mnoho dětí je období puberty provázeno prudkými výkyvy nálad a emoční labilitou. Děti se názorově vymezují proti autoritám, včetně rodičů a pedagogů. V tomto období je jedno, na jaké straně budete stát, protože váš potomek bude vždy v opozici. Typické je i černobílé vidění a neústupnost v názorech, díky kterým žádná diskuse s puberťákem není konstruktivní. Mají prostě svou pravdu, ze které neustoupí.

Jak pubertu přežít?  

  • Zákazy a příkazy nefungují a respekt, autoritu a úctu nezískáte. Situace bude ještě víc vyhrocená, protože dítě jen utvrdíte v tom, že jste opravdu „mimo“.
  • Mějte o dítě zájem. Zájem a pozornost rodičů je to, co dětem opravdu chybí. Zajímejte se proto o dění ve škole, o jeho kamarády, radosti, ale také trápení a starosti. Jen láskyplný vztah založený na důvěře a opravdovém zájmu je základem komunikace v náročném období puberty.
  • S dítětem mluvte otevřeně. Dítě by mělo vědět, že na rodiče se může obrátit s čímkoliv. Dítě spoustě věcí nerozumí a nechápe je, a proto by žádné téma nemělo být tabu. Rodiče jsou ti, kteří by měli dát dítěti odpovědi na otázky, které ho zajímají. S dítětem je ale nutné mluvit pravdivě a otevřeně. Budete-li lhát, či realitu různě upravovat, dítě to pozná a příště vám už raději nic neřekne.
  • Respektujte soukromí dítěte.

  • Respektujte názory dítěte.
  • Stanovte pravidla, za které by dítě nemělo zacházet. Pokud pravidla poruší, má následovat sankce, se kterou dítě musí počítat. Naučíte ho tak zodpovědnosti za své činy.
  • Neberte si osobně výlevy vašeho emočně labilního dítěte. Dítě to tak nemyslí, jen s ním cloumají hormony. Snažte se proto přejít situace, kdy „nic nechápete a ničemu nerozumíte“.  Samozřejmě ale neakceptujte vulgaritu a agresivitu dítěte. Jste rodiče a tohle si dítě nesmí dovolit a puberta ho neomlouvá.
  • Řešte jen to důležité a neztrácejte čas a energii drobnostmi, kdy vlastně o nic nejde. Neuklidilo si dítě pokoj dnes? Tak ho uklidí zítra. Vždyť přece zase tak o moc nejde.
  • Společně se věnujte nějaké činnosti, která bude dítě bavit.
  • Dítě nekontrolujte, ale buďte obezřetní na signály, které mohou naznačovat šikanu, užívání drog, alkoholu, nechtěné těhotenství a další události, které vašemu potomkovi mohou velmi výrazně zkomplikovat život.

  • A jaká byla vaše puberta? Jen si na ni vzpomeňte a berte věci s nadhledem.
  • Buďte trpěliví, však ono to jednou přejde.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1