První červen patří dětem! Dopřejte jim společné chvíle

První červen patří dětem! Dopřejte jim společné chvíle

Zítra slaví děti svůj den. Máte v plánu dát vašim potomkům jen nějakou sladkost a tím to hasne? Ale není to škoda? Co pro ně připravit opravdový den věnovaný dětem?

Trocha historie

Mezinárodní den dětí má docela bohatou historii. Nápad na jeho ustanovení vznikl již téměř před sto lety. Ve čtyřicátých letech byl vyhlášen Den na ochranu dětí, který měl upozorňovat na utrpení dětí při válečných konfliktech. Připadal právě na první červen. Den dětí jako takový vznikl až v roce 1954, kdy ho vyhlásila OSN a přiřadila mu den dvacátý listopad. Mnoho zemí, stejně jako u nás, ale stále slavil a slaví Den dětí prvního června a tradice se dochovala až dodnes.

Jak ho oslavit? 

Zapomeňte na sladkosti, nebo nějaké hračky. Snažte se trochu zamyslet a pro děti připravit něco opravdu nevšedního. Jestliže vám to práce dovolí, pak si vezměte na tento den dovolenou a školkové děti nechte doma. Pokud to možné není a navíc máte děti již školou povinné, můžete zkusit program přesunout na následující víkend. Slavit je totiž nejlepší hned od úplného rána. A jak by mohl takový den vypadat?

Snídaně šampiónů – Ráno děti probuďte tak, že jim naservírujete jejich neoblíbenější snídani. Ať už to jsou třeba palačinky, tousty, nebo kousek dortu. Pokud nemáte dítě školou povinné, můžete si snídani náležitě vychutnat. Pokud jdou děti do školy, nezapomeňte ani na nějakou báječnou svačinu, ke které můžete přidat i vzkaz, o tom, že je odpoledne čeká pořádné dobrodružství a ať se těší.

A teď přijde to hlavní – S menšími dětmi můžete naplánovat celodenní výlet, u těch starších bude potřeba plán uzpůsobit. A kam vyrazit? Neplánujte podle toho, co by se líbilo vám, ale přizpůsobte se dětem. Máte doma nadšence do techniky, sportu, nebo zvířat, historie, či třeba dinosaurů? Pak podle toho vymyslete plán. Dnes už jsou naštěstí všechna muzea a parky otevřené.

Vyrazit tedy můžete do dinoparků, různých muzeí, lanových parků, trampolínových parků, na interaktivní výstavy, na zříceniny hradů, na zámky, do zoo nebo jít třeba s dětmi vyzkoušet sport, po kterém již dlouho pokukují, ale ještě nebyl čas či odvaha. Třeba jízdu na koni, elektrokoloběžce apod. Některé děti budou unešené z návštěvy botanické zahrady, jiné uvítají možnost něco si vyrobit. Myslete na to, že fantazii se meze nekladou. Okoukněte, co máte ve svém okolí.

Inspiraci můžete nalézt i v našich článcích:

Ještě nekončíme – Po příchodu domů by byla škoda vrátit se do běžných a zaběhnutých kolejí. Zkuste si i večer udělat speciální. Větší děti jistě uvítají, když si objednáte pizzu, byť to není zrovna zdravá večeře. Ale pro jednou... Najezte se společně, řekněte si, co se vám na výletě líbilo nejvíc. Pak si třeba uvařte kakao, zalezte pod deku a prohlížejte si starší rodinné fotky, pusťte si video z dovolené a těm menším čtěte jejich oblíbenou pohádku, hrajte deskové hry nebo si vyprávějte, jaké to bylo, když vy jste byli malé děti.

Třešničkou na dortu pak může být, když ve své posteli najdou hračku, knížku, nebo třeba tričko, které si už dlouho přály. Vězte, že na takový Den dětí jen tak nezapomenou.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1