Proveďte čistku hraček. Ale i s dětmi

Proveďte čistku hraček. Ale i s dětmi

Snažíte se dětem čas od času probrat hračky a ty, s kterými si nehrají, nenápadně vyhodit, nebo poslat dál? Možná je to tak jednodušší, ale je to vůči dětem vlastně fér?

Cestou je kompromis

Určitě se většina rodičů ozve s argumentem, že pokud třídí hračky se svými dětmi, nikdy nic pryč nedají. Podle našich potomků jsou totiž i rozbité či nefunkční hračky důležité... a moc je potřebují. Ale na druhou stranu, je fér dělat to tajně za jejich zády? Daleko výchovnější a pro děti přínosné je pustit se do toho společně. I když to nebude vůbec snadné. Ale může vás těšit fakt, že až příště ratolesti pojedou třeba za babičkou, budete moci se svým časem naložit lépe, než právě čistkou dětského pokojíku.

S pravdou ven

A jak na to? Dětem vše vysvětlete. U těch menších se hodí, když je se svými plány na čistku hraček připravíte i několik dní předem. Vysvětlete jim, co je čeká. Že je potřeba udělat místo na nové hračky a ty, které děti už nepotřebují, pošlete dál (popište třeba i to, kam hračky poputují, jestli ještě někomu udělají radost). Zpočátku počítejte s tím, že nevyhodí tolik hraček, kolik byste jich vyhodili vy sami, ale každá vyřazená věc je úspěch. Učíte tak děti zodpovědné volbě.

A nejen to:

  • naučíte je, že není potřeba tolik lpět na věcech
  • dáte jim najevo, že mají vaši důvěru a věříte jim, že hračky dokážou vytřídit
  • pravidelné třídění hraček už nebude katastrofa
  • méně hraček znamená snazší úklid pokojíčku – i pro děti
  • pokud hračky někomu darujete, děti se naučí mít radost z toho, že někomu mohou něco věnovat

Co s hračkami? Pošlete je dál

Jestliže traktoru chybí kolečka a panence ruce či oči, poputují samozřejmě do koše (některé lze vytřídit – plasty apod.) Ty, které ale stále vypadají jako nové, můžete poslat dál. A kam? Nabízí se několik možností:

  • prodat na internetu či v nějakém bazárku
  • darovat známým s mladšími dětmi
  • zeptat se v okolních dětských domovech, nemocnicích či azylových domech, zda je nepotřebují
  • existují i speciální kontejnery určené pro charity či azylové domy pro matky s dětmi

A jak často hračky třídit?

Na to neexistuje přesná odpověď, ale zhruba jednou za půl roku je dobré si na ně trochu posvítit. Co si budeme povídat, děti jsou někdy jako demoliční čety, takže je vhodné vyházet alespoň ty rozbité, o které by se mohly třeba i zranit (například o ostré zlomené plastové části apod.) A z některých děti zase rychle vyrostou (chrastítka, kousátka apod.).

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1