Pořizovat dětem domácího mazlíčka?

Pořizovat dětem domácího mazlíčka?

Vrnící kočka na klíně, aportující pes či věrný papoušek na rameni jsou idylické představy mnoha dětí. Hebké kožíšky a roztomilý pohled dětské touhy ještě zvýší. Co vzít v úvahu, když se rozhodujete, zda podlehnete a pořídíte dětem domácího mazlíčka?

Otázky, které je potřeba si položit

Jak staré jsou vaše děti? Pořizujete zvíře sobě nebo dětem? Nezapomeňte, že zvíře není hračka! Vyžaduje zodpovědný přístup, péči, prostor a pozornost. Zvažte časové možnosti rodiny, neboť do ní uvedete nového člena se specifickými potřebami. Jaký je životní rytmus rodiny? Cestujete často, má se o zvířátko kdo postarat? Zvládnou děti všechny povinnosti související se zvířetem?

Společné zvířátko pro více sourozenců nebývá optimální. Děti získají časem pocit, že není ničí a očekávají, že se o něj postará „ten druhý“. Zvlášť co se týče ranního venčení v sychravém podzimu nebo ledové zimě.

Zdraví a mazlíčci

Ze zdravotního hlediska jsou zvířata dětem prospěšná a z vědeckých studií vyplývá, že je dokonce chrání i před alergiemi a astmatem. Důvodem je přítomnost zvířecích bakterií, na které si dítě (díky častému kontaktu s mazlíčkem) „vycvičí“ svůj imunitní systém.

Zároveň zvíře v domácnosti snižuje u dětí stres, zvyšuje sebevědomí a v ideálním případě podporuje disciplínu a zodpovědnost.

Pohyb

Je pravda, že zde záleží na druhu zvířete, avšak i honění křečka po bytě vyžaduje hbitost, ostražitost a vynalézavost. Psí procházky pomohou dítěti chodit na vzduch možná častěji než by šlo samo.

Není mazlíček jako mazlíček

Mezi nejběžnější adepty na domácí zvířátko lze zařadit myši, křečky, kočky, psy, rybičky, želvy a papoušky. Vše má svá specifika na péči, čas a finance. Všechna zvířátka, obzvlášť kočky, psi či papoušci mají svou osobnost, která se může od vaší představy „ideálního“ mazlíčka velmi odchylovat. Svou roli hraje i plemeno a odkud zvíře pochází.

Mezi atypická zvířátka patří pavouci, hadi či ještěři, ke kterým musíte koupit a vybavit terária. Větší ptáci jako například žako, kakadu či ara dosahují inteligence 3letého dítěte se všemi klady (roztomilost, otevřenost, kamarádství), ale i zápory (trucovitost, záchvaty vzteku, žárlivost). Vyžadují více pozornosti než obvyklí mazlíčci a navíc se dožívají úctyhodných 60 let.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1