Platonická láska jako sladký únik od reality

Platonická láska jako sladký únik od reality

6 min. čtení Denisa Salvová
Každý jistě někdy platonickou lásku zažil. Mnozí z nás ji mají spojenou s obdobím dětství a dospívání. Platonickou lásku ale můžeme zažívat i jako dospělí. A pohltit nás může dokonce s mnohem větší intenzitou. Platonická láska je hluboký vztah a každá láska, i ta platonická, chce být naplněna. Někdy je ale lepší vrátit se nohama pevně na zem a raději se soustředit na reálnou bytost vedle nás.

Platonická láska nás může pohltit 

Platonická láska je hluboký jednostranný, ale i vzájemný vztah, ve kterém hlavní roli nehraje sexualita. Platonicky se zamilovat můžeme v každém věku. Prožívat fantazijní představy je jedna věc, ale zasnít se do nich natolik, že zapomeneme prožívat reálné emoce, je věc druhá. A především pokud máme nějaké závazky.  Pokud se do svých platonických představ zamilujeme do té míry, že náš manželský či partnerský život začne pokulhávat, je třeba vrátit se zpátky do reality. Může se totiž stát, že nebudeme prožívat jeden plnohodnotný partnerský vztah, ale dva paralelní nekvalitní vztahy.

Platonická láska jako únik ze stereotypu

Platonickou lásku často zažíváme jako únik ze stereotypu manželství či partnerství. Po mnoha společných letech nám ve vztahu mohou chybět pocity, které jsme zažívali na začátku vztahu. A přesně tyto pocity nacházíme v zamilovanosti, i když se odehrává pouze v platonické rovině. Pokud nás však platonická zamilovanost ovlivňuje v běžném životě, je třeba se zamyslet, zda jsou naše emoce v pořádku.

Růžové brýle platonické lásky

Platonická zamilovanost se odehrává jen v naší hlavě. Vše je vykresleno v růžových barvách, žádné všední starosti, stres a shon. Stejně tak objekt našeho zájmu vystupuje jako pan dokonalý či paní dokonalá. Realita je často bohužel jiná. Každá zamilovanost nám nasazuje růžové brýle, díky kterým vidíme partnera přesně tak, jak ho vidět chceme. Naši lásku si idealizujeme, žijeme v představách a iluzích.

Vyznat platonickou lásku je vždy riziko

Pokud se rozhodneme své platonické city naplno vyjádřit, můžeme být nemile překvapeni.  Platonická láska je často o odmítnutí, zklamání a smutku z toho, že náš vyvolený či vyvolená o našich citech neměl ani tušení, a navíc tyto city ani nehodlá opětovat. Důležité je tedy zvážit, do jaké míry jsme takovéto odmítnutí schopni unést. Z pana dokonalého je pak najednou docela obyčejný člověk, který nám dal košem. Pokud se tak stane, pravděpodobně zažijeme prozření a platonická láska bude pryč.

I platonická láska umí pálit mosty

Může se ale stát, že platonická láska bude opětována. Zde je důležité zvážit, do jaké míry jsme ochotni opustit své dosavadní životy a jít do vztahu, který je založen na platonických emocích. Často pálíme mosty, aniž bychom si díky zamilovanosti uvědomili, komu všemu tím ublížíme a po čase nezbývá než litovat. Nicméně lásce neporučíš, a to ani té platonické. Je jen na nás, zda budeme investovat do reálného vztahu s dosavadním partnerem nebo se pustíme do dobrodružství jménem platonická láska.

I platonická láska má své výhody

Existuje ale mnoho pozitiv, které tato láska přináší. Protože se vše odehrává v naší hlavě, nehrozí nám problémy v podobě nechtěných těhotenství či pohlavně přenosných chorob.  A navíc, platonická láska může zachránit i již skomírající vztah. Díky platonické lásce si můžeme uvědomit, co nám ve vztahu chybí, můžeme přinést změnu do sexuálního života, udělat si víc času na sebe a své koníčky nebo se umět radovat z věcí, na které jsme už dávno zapomněli.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1