Muž na rodičovské dovolené: zkušenosti přímo od zdroje

Muž na rodičovské dovolené: zkušenosti přímo od zdroje

Ve většině českých rodin s kojenci a batolaty stále ještě převládá tradiční model, ověřený odjakživa – muž se každé ráno vydává do práce a žena se až do večera stará o děti. Fenomén muže na rodičovské dovolené sice v Česku zpopularizovaly vtipné zápisky z Deníčku moderního fotra, ale na masové rozšíření si bude muset ještě chvíli počkat.

Co se bude muset naučit muž?

Už po prvním dni v nové roli muži dojde, že celodenní péče o malé dítě je úplně něco jiného než půlhodinové večerní koupání a čtení před spaním, na které se až doteď jeho rodičovská péče omezovala. Se zděšením poprvé v životě ochutná studenou kávu, protože než si ji stihl vypít, bylo třeba přebalit dítě, umýt podlahu a nachystat už třetí dopolední svačinu. Není jisté, že se naučí dělat víc věcí najednou, ale určitě se naučí více oceňovat svoji ženu za to, jak péči o domácnost a děti zvládala ona.

Co se bude muset naučit žena?

Pro ženu, která byla až doposud zvyklá trávit téměř veškerý svůj čas se svým potomkem, může být ze začátku těžké ubránit se strachu, že se dítěti během její nepřítomnosti něco stane. Výzvou pravděpodobně bude i najít v sobě dostatek trpělivosti a pochopení, když se večer vrátí do neuklizeného bytu s prázdnou ledničkou a pobíhajícím dítětem, co má oblečení naruby.

Co získá muž?

Především možnost odpočinout si alespoň na chvíli od mnohdy stresujícího zaměstnání a také pocit, že tráví svoje dny užitečně a smysluplně. Porozumí, proč byla jeho žena večer unavená, a naopak nechápe, jakým kouzlem zvládala chodit s dítětem všude včas. Získá sebevědomí, protože dokáže něco, co většina jiných mužů ani nezkusí.

Co získá žena?

Díky dřívějšímu návratu do zaměstnání si žena snáze udrží svoji pozici na trhu práce a získá možnost se i nadále profesně rozvíjet. Každodenní interakce s kolegy na pracovišti pro ni navíc budou příjemným zpestřením nekonečných diskuzí o prvních příkrmech nebo dětských nemocech.

Co získá dítě?

Především parťáka pro akční hry, co jej bez obav nechá lézt po stromech nebo jezdit na vysoké skluzavce, které se s maminkou muselo vyhýbat obloukem. Nové dobrodružství však na děti čeká i doma – zatímco mamince pomáhaly v kuchyni, s tátou se mohou naučit zacházet s nářadím nebo pracovat na zahradě.

Co dělá muž jinak než žena?

Muži si s péčí o domácnost tolik nelámou hlavu a nesnaží se ani příliš o to, aby mělo dítě barevně sladěné oblečení nebo nutričně vyváženou svačinu. Na rozdíl od žen si dokážou péči o dítě strategicky naplánovat tak, aby našli dost času i na odpočinek. Na druhou stranu nebývají tolik citliví jako ženy a proto jim může trvat déle, než se na dítě emočně naladí a pochopí jeho potřeby.

Nebojte se změny

Uvažujete o výměně rolí ve své domácnosti? Směle do toho! Všichni členové rodiny tak získají spoustu nových podnětů, únik před stereotypem i nadhled. 

O důležitosti role otce v rodině si můžete přečíst také v článku Proč by měl otec se synem štípat dřevo. A věděli jste, že biologické hodiny tikají i mužům? Na rozdíl od žen však mají šanci čas trošku zpomalit.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1