Místo hádky důrazné ticho

Místo hádky důrazné ticho

To, že v partnerských vztazích občas dochází k hádkám, je zcela běžné. V italských domácnostech dochází k vášnivé výměně názorů a následnému sladkému usmiřování. U jiných dojde k hádce a následuje několikadenní tichá domácnost. Co je horší? Mnozí se shodnou na tom, že nejhorším typem partnerské hádky je ticho. Ticho totiž pro mnohé znamená nezájem. A to je v partnerství či v manželství to nejhorší. Jak komunikovat, aby hádky byly pro vztah konstruktivní a nikoliv destruktivní?

Asertivita v manželství

Konstruktivně mluvit o problémech není jednoduché, a to ani mezi milujícími se partnery.  Občas se zkrátka pohádají všichni. Každému ale prospěje, když je schopen prosadit si svou. Má to jedno ale. Ale asertivně. Asertivita je totiž v manželství stejně důležitá jako kdekoliv jinde. Kromě jiného jde o schopnost prosadit si svůj názor bez použití jakéhokoliv násilí. Jde o sociální dovednost, kterou máme do jisté míry vrozenou, ale lze ji úspěšně rozvíjet. Pokud jsme asertivní, lze předpokládat, že hádka bude konstruktivní. Asertivita nám umožní lépe argumentovat, nenechat s sebou manipulovat, jasně vyjádřit své stanovisko, oponovat, zvládat emoce, přijmout kritiku a vcítit se do druhých. Asertivita nám usnadňuje nejen komunikaci s partnerem, ale i život.

Hádku utněte včas

Pokud už mezi partnery dojde ke konfliktu, měl by se odehrát bez emoce agrese. Hádka by měla mít účel, který by měl být po hádce naplněn. Nejde o to, kdo má či nemá pravdu, ale o to umět se dohodnout na pro oba přijatelném kompromisu. Pokud bude každý z partnerů trvat na svém, kompromisu bude těžké dosáhnout. Někdy hádka bývá příliš dlouhá, únavná, někdy se odehraje v nevhodnou dobu. V takových případech je lepší hádku ukončit. Mnozí si během „přerušení“ uvědomí, že důvody hádky jsou vlastně malicherné. Během pauzy člověk vychladne (emoce se uklidní) a pak už dokonce ani nemá zájem v hádce pokračovat. Pokud partneři později v hádce pokračují, věci nejspíš už budou vidět jinak a nejspíš ne tak dramaticky.

Komunikace hádkám předejde

Chcete-li hádkám předcházet, naučte se s partnerem lépe komunikovat. Mnohdy jsou impulsem k hádce dlouho skrývané emoce, vnitřní konflikty, nevyřešené spory, ale i obyčejná nedorozumění. Často lidé předpokládají, že partner zná či přinejmenším tuší jejich pocity a myšlenky. Skutečnost je ale taková, že kromě nás samotných nám nikdo do hlavy nevidí. Nepříjemnostem lze předcházet jasnou a přímou komunikací, která by měla být mezi partnery samozřejmostí. Samozřejmě vyvstává otázka, jak zvládat emoce, které se mohou vzedmout, ale existuje řada technik, které vám to usnadní.

Co bylo, to bylo

Pokud je hádka vyřešena k oboustranné spokojenosti, není třeba se k hádce později vracet a témata sporu znovu otevírat. Minulost je pryč a partneři by se měli soustředit na přítomnost a budoucnost, protože jen ty lze ovlivnit.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1