„Mamahotel“ je luxus, ze kterého se těžko odchází

„Mamahotel“ je luxus, ze kterého se těžko odchází

Problémy v partnerském či manželském soužití, nesamostatnost, nechuť sdílet společný prostor a čas jsou jen některé z důsledků života v tzv. „mamahotelu“. I když se společné soužití rodičů s jejich třicetiletými potomky může jevit jako zcela neškodné, podle psychologů je opak pravdou.

Mamahotel, ideální útočiště

Situace, kdy dospělý potomek s vlastními příjmy bydlí společně se svými rodiči, jsou poměrně časté. Podle odborníků jde většinou o mladé muže mezi dvaceti a třicet lety, kteří se maminčiny péče zkrátka nějak nedokážou nabažit. I když jsou finančně zajištěni, z hnízda se jim vylétnout nechce. A není divu, u maminky, tedy v mamahotelu je totiž ideální bydlení. Vše zde bývá zdarma a není nutné se nijak podílet na chodu domácnosti.

Ekonomické důvody i závislost

Důvody, proč dospělé děti zůstávají žít u svých rodičů, jsou různé. Podle odborníků jsou to nejčastěji důvody ekonomické a důvody zcela zištné, za kterými stojí maminčin dokonalý servis. Vyprané a vyžehlené prádlo, plná lednice, uklizený pokoj, teplé večeře, … No řekněte, komu by se odsud chtělo? Může jít o mladé nezaměstnané, kteří zkrátka nemají na vlastní bydlení finance, nebo naopak o ty, kteří sice mají dostatek financí, ale díky slibně rozjeté kariéře nemají na samostatné bydlení čas, energii a vlastně ani chuť. Další skupinou jsou pak ti, kteří tímto způsobem řeší konflikty v partnerském soužití, což samozřejmě také nikam nevede.

Za vším hledej maminku

Kromě maminčiny péče bývá podle psychologů častým důvodem závislostní vztah matky k synovi. Vždyť kdo jiný, než maminka se o syna umí nejlépe postarat, a navíc má o svém „dítěti“ dokonalý přehled. Pokud si syn najde partnerku a začne o odchodu přemýšlet, bývá právě maminka tou, která má s partnerkou problém a vznikající konflikty jsou cíleny na jediné, na rozchod.

Psychologové varují

Bydlení v mamahotelu a nechuť postavit se na vlastní nohy se může negativně podepsat na budoucím životě vašeho dítěte. Nesamostatnost, problémy v partnerském a manželském životě, nechuť podílet se na chodu společné domácnosti, neochota sdílet společný čas a prostor a nesamostatnost patří mezi vlastnosti, získané  právě díky dlouhodobému pobytu v mamahotelu.

Nájemník v mamahotelu zatíží účet i nervy

Máte-li doma takového nájemníka, nejspíš už víte, že dokáže zatížit rodinný rozpočet a vaše nervy. Mnoho rodičů bydlících s dospělým dítětem ve společné domácnosti na situaci však nevidí nic špatného. Je přece normální, že rodiče svým dětem pomáhají. Je však třeba si uvědomit, že i pomoc může být kontraproduktivní. Dospělé dítě potřebuje vyletět z hnízda, aby se naučilo samostatnosti a zodpovědnosti za sebe a svůj život, jinak bude stále dítětem a nikdy nedospěje.

Pro jeho/její dobro

Pokud si kladete otázku, jak lze tohle všechno zvládnout, přinášíme vám pár tipů, které mohou zabránit tomu, aby se z vašeho dítěte stal obyvatel mamahotelu.

  • Veďte děti k samostatnosti a chtějte, aby se adekvátně svému věku podílely na chodu domácnosti.
  • Veďte děti k finanční gramotnosti.
  • Starší děti motivujte k chození na prázdninové brigády.
  • Pokud dítě dokončilo školu a pracuje, chtějte po něm, aby finančně přispívalo do rodinného rozpočtu, protože nic není zadarmo.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1