Leváci versus praváci

Leváci versus praváci

Být levákem už dávno není takový problém (či dokonce stigma) jako kdysi, přesto to mají tihle lidé v životě o dost těžší, než praváci, kterých je v populaci zhruba 90 procent. S dominancí levé ruky se však člověk nerodí, jak se dříve odborníci domnívali. To, jestli dítě upřednostňuje používání pravé, nebo levé ruky, lze s jistotou určit až v době kolem jeho čtvrtých narozenin.

Dispozice člověka do jisté míry předurčuje dominance jedné z mozkových hemisfér. Ze školy si nejspíš pamatujete, že náš mozek je tvořen levou a pravou hemisférou, přičemž každá ovlivňuje naše chování a vnímání světa odlišným způsobem. Levá hemisféra je zaměřená na analytické a logické myšlení, početní operace, schopnost verbální komunikace, plánování, racionální přístup k životu, ale také praktičnost a smysl pro disciplínu. V pravé hemisféře sídlí kreativita, abstraktní myšlení, emoce, fantazie, empatie a intuice. Což může být odpovědí na otázku, proč je mezi leváky (s dominantní pravou hemisférou) takové množství umělců. A jsou dokonce tací, kteří levorukost spojují přímo s genialitou...

Speciální pero, myš i kytara pro leváky

Dává vaše dítě v předškolním věku přednost levé ruce? Nepropadejte panice a zbytečným obavám. Ve škole dnes na něj nikdo skrz prsty koukat nebude a díky šikovným pomůckám určeným právě pro leváky si nemusíte dělat hlavu s ušmudlanou písankou plnou rozmazaných písmenek. Pero s hrotem, který se nerozmazává, není však zdaleka jediná vychytávka, která usnadňuje život levorukým školáčkům. Můžete jim pořídit také speciální rýsovací sadu, nůžky či ořezávátko, a dokonce i herní myš nebo třeba kytaru! V Česku existují kamenné i online prodejny potřeb pro levoruké, kde tohle všechno bez problémů seženete. A ještě mnohem víc.

Řadicí páka a jiné „pasti“

Přesto život v pravorukém světě není pro leváky zrovna snadný. Ve spoustě věcí se musí přizpůsobit, ať se jim to líbí, nebo ne. Praváci mají zkrátka početní převahu, a proto je pro ně zkonstruována i většina výrobků. Leváci tak denně zakoušejí nepříjemné situace, a to i doma (v koupelně, kuchyni atd.), neboť spousta ovládacích prvků, kliček, úchytů a rukojetí je pro ně na nepřirozeném místě. A co teprve taková šaltpáka! Není divu, že jsou levorucí lidé během života vystaveni vyššímu riziku úrazů, což potvrzuje také statistika. Náš svět prostě není pro leváky. Je to dost nefér, uvážíme-li, že mezi námi žije 10 procent levorukých lidí, což není zanedbatelné číslo.

Jako by to nestačilo...

Existuje také „zkřížená lateralita“. To se týká lidí (ať už leváků či praváků), kteří jednou rukou píšou a druhou třeba odemykají dveře. Pojem lateralita znamená nerovnoměrné využívání párových orgánů – ruky, nohy, oka, ucha (jejími nejznámějšími projevy jsou právě leváctví a praváctví). Je-li dominantní celá jedna strana, jedná se o lateralitu souhlasnou. Pokud však používáte například pravou ruku a levé oko, jde o lateralitu zkříženou. A ta dokáže v dětské motorice napáchat pořádnou neplechu. Takové děti obtížně čtou i píšou, bývají pomalé a neohrabané.

Test s klíčovou dírkou

Pokud tedy vaše dítě bere tužku střídavě do levé a pravé ruky i po čtvrtém roce věku, obraťte se raději na odborníka. Ten zjistí, které oko je u dítěte dominantní, případně se lze orientovat také podle dominance dolní končetiny. Jestliže váš potomek obě ruce střídá, je vhodnější nenásilným způsobem navozovat dominanci té ruky, která je souhlasná s okem (např. pravé oko – pravá ruka). Které oko je u dítěte dominantní, snadno poznáte i sami. Stačí, když ho necháte nakouknout klíčovou dírkou nebo se podívat do hledáčku fotoaparátu. Dominanci nohy zase prozradí kopnutí do míče, nebo třeba sklouznutí.

Levoruké prokletí

V některých částech světa to leváci měli opravdu velmi těžké. Například japonský muž měl právo svou manželku-levačku kdykoli opustit. V řadě afrických zemí se zase levorukým dětem polévala ruka vařící vodou, aby v ní odumřely nervy. Také v arabských kulturách je leváctví považováno za stigma, což pramení z minulosti. V době, kdy byl papír drahý a v pouštních oblastech nebyl dostatek vody, bylo zvykem utřít se po velké potřebě levou rukou, kterou lidé tradičně považovali za nevhodnou k jakékoli jiné činnosti (zejména k jídlu). Také ve staré Číně platila levá strana za „tu zlou“. Někteří Číňané si možná ještě pamatují tresty za to, že se jim nedařilo být praváky.

Zdroj fotografií v totmo článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1