Lesní školky: místo pro děti BIO matek?

Lesní školky: místo pro děti BIO matek?

5 min. čtení Lucie Jankovská
Lesní školky mají řadu příznivců a jak to tak u netradičních záležitostí bývá, také spoustu odpůrců. Všichni se ale nejspíš shodneme na tom, že se jedná o fenomén dnešní doby.

„Není špatné počasí, pouze špatné vybavení,” takhle zní heslo lesních mateřských škol, které jasně popisuje tamní přístup ke vzdělávání dětí. V současné době se dlouhodobý pobyt venku společně se snahou žít v souladu s přírodou vytrácí. Lesní mateřské školy s touto tendencí bojují a dětem umožňují poznat přírodu v celé své kráse. Co přesně si ale pod pojmem lesní školka představit? 

Co je to lesní školka?

Zásadní rozdíl oproti běžné mateřské školce je ten, že lesní školky nedisponují žádnou zděnou budovou. Funkci zázemí plní různé jurty, chatky nebo maringotky, ve kterých ale děti stejně moc času netráví. Dovnitř chodí pravidelně pouze tehdy, když počasí opravdu nepřeje, aby se mohly v klidu najíst a následně si i odpočinout. Děti tráví venku převážnou část dne, k dispozici mají hlavně les, ale samozřejmě nechybí různé prolézačky, knihy a hry, vše zpravidla z přírodních materiálů. V lesních školkách není možné vařit, a proto si jídlo nechávají většinou dovážet z blízkých školkových jídelen. Toalety v lesních školkách jsou suché kompostovací. 

Jednoznačným plusem lesních školek je individuální přístup k dětem. V jedné “třídě” bývá totiž maximálně 16 dětí, které mají na starost 2 učitelé, neboli průvodci. Zatímco v klasických mateřských školách vídáme v pozici učitele hlavně ženy, v lesních školkách nepředstavují muži žádnou výjimku. 

Jsou Vaše ratolesti často nemocné? Říká se, že v lesních školkách jsou děti k nemocem náchylné méně. Respektive nejsou celý den zavřené v jedné místnosti a místo toho běhají venku, takže dává smysl, že na otevřeném prostranství na čerstvém vzduchu se riziko přenosu nemocí značně snižuje. Celodenní pobyt venku má blahodárné účinky na lidský organismus, děti se postupně otužují, což jim může jedině prospět.

Lesní mateřská škola vs. lesní klub

Lesní školka

  • dostává příspěvky od státu
  • je pod kontrolou České školní inspekce a Krajské hygienické stanice
  • v lesních mateřských školách děti mohou plnit povinný předškolní rok (jsou totiž zapsány v Rejstříku škol a školských zařízení)

Lesní klub

  • příspěvky od státu nedostává
  • klubů se žádné povinné kontroly netýkají
  • v lesních klubech děti nemohou plnit povinný předškolní rok

Alternativní vzdělání dětí může pokračovat i ve škole

Řadu rodičů jistě napadla otázka, zda nebudou jejich děti po absolvování lesní školky, oproti svým vrstevníkům z klasických školek zaostávat. Dobrou zprávou je, že děti z lesních školek jsou na tom ve výsledku stejně jako ty ze školek klasických. Nic jim tedy nebrání  v tom, aby nastoupily do běžné státní základní školy. Pravdou ale zůstává, že rodiče dětí z lesních školek mají tendenci s alternativním přístupem pokračovat i na vyšších stupních vzdělání. Jejich volba často padne například na Waldorfské školy nebo Scio školy. 

Foto: Shutterstock

Zdroje: seznamzpravy.cz, novinky.cz, lesnims.cz

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1