Kojení na veřejnosti. Vadí, nebo nevadí?

Kojení na veřejnosti. Vadí, nebo nevadí?

Každá maminka tu situaci někdy zažila. Miminko v kočárku pláče, má evidentně hlad, jenže vy jste zrovna někde na cestě, všude plno lidí a domů daleko. Kojení je přirozená věc, tak proč je stále takové tabu kojit na veřejnosti?

Kojení je skvělé, ale...

V dnešní době se kojení připisuje mnoho pozitiv, a pokud žena své dítě z nějakého důvodu nekojí, společnost ji div neodsuzuje. Na druhou stranu je ale stále velmi ošemetné, když své dítě potřebujete nakrmit někde venku. Třeba v parku, na ulici, v kavárně, či třeba ve vlaku. Společnost se tak dělí na dva tábory. Ti první, zpravidla to jsou hlavně ženy matky, nevidí na kojení venku nic špatného, a pak existují ještě moralisté, kterým vadí, že žena odhaluje svá ňadra. Byť za tímto „bohulibým“ účelem.

Pozůstatek let minulých

Diskuze o kojení na veřejnosti se rozpoutávají hlavně v poslední době. Napadlo vás, čím to je? Dříve byl totiž trend opačný. Od kojení se co nejdříve přecházelo na umělou výživu, protože se věřilo, že je to pro dítě přínosnější, a tak s sebou maminky vozily lahev s mlékem a měly vystaráno. Dnes se ale již ví, že právě kojení je to nejlepší, co můžete vašemu miminku dopřát. Nejen, že máte stravu „uvařenou“ přesně na míru vašemu miminku, kde má přesný poměr živin a vitamínů, které potřebuje. Ale jde také o psychický vliv – utužování kontaktu, pocit bezpečí. Navíc co si budeme povídat, kojení je prostě praktičtější. Nemusíte řešit teplotu, zda máte s sebou vodu, lahev, mléko, jestli je vše sterilní apod.

Jak se zbavit obav z kojení na veřejnosti?

Není to nic špatného – uvědomte si, že i ostatní lidé na veřejnosti normálně jí, krmí se i zvířata... tak proč zrovna vy byste nemohla nakrmit své dítě, když hlady pláče? Pokud tedy na vás někdo nevraživě kouká, usmějte se na něj a nenechte se rozhodit. Rozhodně není potřeba odebírat se s dítkem například na veřejné záchody, které nejsou zrovna vhodným místem na kojení. V nákupních střediscích dnes ale již najdete místnosti, kde dítě přebalíte i pohodlně nakrmíte.

Vhodné oblečení – Není nutné mít všechno oblečení přímo kojící, ale postačí šaty s větší výstřihem, nebo tílka a vhodná podprsenka. Jde o to, aby manipulace byla co možná nejrychlejší a praktická.

Můžete se zahalit – Stačí přes sebe přehodit větší látkovou plenu či jiný lehký šátek. V létě si však dávejte pozor, aby děťátku nebylo příliš horko a nepřehřívalo se (vyrábějí se i speciální šátky na zakrytí). Také se můžete otočit zády k místům, kde je rušno, případně si najít nějaký odlehlejší koutek anebo před sebe postavit kočárek. Osobně bych se vyhnula kojení přímo v restauraci či kavárně, které nejsou vysloveně babyfriendly. Právě tady totiž většinou potkáte nejvíce moralistů. Na druhou stranu, ne každý chce během oběda koukat na cizí ženské ňadro J

Šátek nebo nosítko – Pokud se naučíte kojit, když miminko bude v šátku anebo nosítku (vhodném od narození), nikdo kolem vás skoro ani nepozná, že miminko zrovna krmíte.

Lahev raději ne – Pokud je pro vás kojení přece jen příliš intimní záležitost a přemýšlíte nad tím, že ven budete brát lahev s umělým, či vaším odstříkaným mlékem, pak vás nejedna laktační poradkyně upozorní, že to není právě šťastné řešení. Miminko, které se naučí na lahev, pak může bojkotovat kojení. Z lahve mu totiž mléko teče skoro samo, z prsa se ale musí snažit sát.

Praktické rady, které by se vám při kojení mohly hodit, si přečtěte v předchozích článcích: 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1