Když pomoc přátel a rodiny někdy nestačí

Když pomoc přátel a rodiny někdy nestačí

Pocit bolesti, ztráta nebo utrpení těla i duše, stavy, které v životě pravděpodobně zažije každý z nás. Jsou to situace, kdy je třeba natáhnout ruku a nechat si pomoci. Protože takový stav zlomeného srdce opravdu existuje a dokáže snadno sebrat pevnou půdu pod nohama.

O tom, že nám nějaký kluk zlomí srdce nebo my jemu, jsme s kamarádkami vtipkovaly celkem často. Jenže pak jsem to opravdu zažila. Srdce se mi nezlomilo, ale v tu danou chvíli se mi doslova rozletělo na tisíc malých kousků. A důvodem nebyl muž, ale smrt milované bytosti. Na ten podzim si pamatuji jako včera. Vyrovnat se s nemocí blízkých není nikdy snadné, čelit jejich smrti a vidět, jak opravdu odchází, je zatím tím nejhorším, co jsem ve svém životě zažila. A zlomilo mi to srdce. Už je to více jak tři roky a pořád to bolí.

Syndrom zlomeného srdce

Poprvé jsem si uvědomila, jak může bolet celé tělo zevnitř. Nemohla jsem spát, jíst ani se hýbat. Začaly mi padat vlasy, lehla jsem s angínou a vlastně jsem dlouhou dobu fungovala „na půl plynu“. A trvalo to skoro rok, než jsem se s tou ztrátou začala adekvátně vyrovnávat. Takže ano, ze své vlastní zkušenosti mohu říci, že syndrom zlomeného srdce je věc reálná a zasáhne nejen vaši duši, ale i celé tělo.

V záplavě hormonů

Trpí-li tělo a duše a dochází k bolesti a stresu, vyplavují se do těla hormony, zejména kortizol. Ten funguje jako obrana proti takový stavům. Tento hormon zvyšuje hladinu cukru v krvi, což nutí naše svaly jednat rychleji, tělo je schopné lépe na stresovou situaci reagovat, bránit se nebo čelit možnému nebezpečí. To ovšem platí o krátkodobých stresových situacích. Pokud už jsou dlouhodobé a zejména emočního rázu, kortizol může začít na naše tělo působit spíše negativně. Můžete proto cítit bolest na srdci, nemožnost se pořádně nadechnout, dochází ke ztrátě vlasů, oslabené imunitě a v nejhorším případě i k nemocem srdce. Hovoříme-li o zlomeném srdci a člověk je zraněn emočně, dochází k tzv. stresové kardiomyopatii.

Jak předcházet zlomenému srdci a léčit ho?

Přesný návod, jak tomuto stavu předejít neexistuje. Velmi často vás zasáhne jako blesk z čistého nebe a na vás pak je, do jaké míry té dané bolesti podlehnete. Jsou totiž situace, kde není snadné hrát si na hrdiny.

  • V první řadě je třeba uvědomit si, že stejnou nebo podobou situací prochází i mnoho dalších lidí.
  • Říká se, že by se při takové bolesti – ztrátě blízkého, rozchodu s partnerem – neměly city držet na uzdě. A tak si první dny odžijte po svém. Plačte, jezte sladké, koukejte do zdi nebo se toulejte v přírodě.
  • Alkohol není tou nejlepší cestou, jak proti zlomenému srdci bojovat. Lidé, kteří mají sklony k depresím, si tyto stavy ještě více prohloubí a kocovina druhý den není nikdy nápomocná.
  • Na tuto bolest neexistuje přesný časový údaj, kdy se vám udělá lépe. Každý jsme jiný, každý vstřebáváme věci jinak. A tak nedejte na okolí, rady i kritiky a odžijte si svou bolest podle sebe.
  • Nezapomínejte o sebe pečovat. Jíst, pokusit se spát, hýbat se na čerstvém vzduchu.
  • Pokud máte pocit, že už se svou bolestí nevydržíte sama, poraďte se se svým lékařem a příznaky neignorujte.
  • Snažte se fungovat, choďte do práce, stýkejte se s přáteli, běžte si zaběhat... Zkrátka dělejte cokoliv, co vám psychicky pomůže a odvede myšlenky.

  • Volejte o pomoc. Zejména v případě, kdy už cítíte, že náruč přátel a rodiny nestačí. „A právě z tohoto důvodu fungují linky důvěry, kam – zcela anonymně, bez dalších závazků – můžete zavolat nebo napsat. Díky možnosti vyslovit svoje obtíže nahlas, pomoci druhého profesionála zklidnit rozjitřené emoce, zjištění nových informací či informací v jiném kontextu, pak člověk má energii svou obtížnou situaci unést a dál fungovat pro pomoc druhým i sobě,“ říká ředitelka Modré linky Hana Regnerová.
  • Zkuste terapii. Je cestou k dlouhodobé pomoci a vnitřnímu klidu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1