Jaká přání plnit dětem?

Jaká přání plnit dětem?

S blížícími se Vánocemi vyvstává otázka, jaká přání dětem plnit. Měly by dostat vše, co chtějí? Když třeba nemáte peněz nazbyt, může to být těžké. A když jich zrovna nazbyt máte, je to opravdu vhodné?

Mluvte spolu

Pokud dítěti z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete dát nějaký dárek, mluvte s ním o tom. Děti mnohem lépe vnímají věci, které chápou. Prosté zákazy bez vysvětlení příliš nepomohou. Nezapomeňte, že dítě žije v dětském verzi světa, kde je vše možné. Jeho sny se zde plní naprosto hladce a bez zábran. To, že je ten dospělý svět trošku (víc) odlišný je třeba mu jemným způsobem přibližovat. Pokud jde o vánoční dárek a dítě stále věří na Ježíška, budete to mít krapet složitější. Ale vždy se dá nějaký rozumný důvod vymyslet. Měl by se však co nejvíce blížit pravdě. Nesvádějte vinu na Ježíška, tím jen problém odsunete do pozdějšího věku. Pokud je to možné, hledejte společně varianty.

Má dostat všechno?

Každý člověk (i ten malý) je jiný. Některé děti si budou přát hromadu dárku a nejlépe všechny drahé. Jiné si zase mohou vymyslet jen pár maličkostí (obvykle živé koně, cestu na měsíc a nebo podobné vychytávky). V rodiči obvykle řádí bitva dvou hledisek - miluji své dítě, chci mu dopřát vše vs. když mu dopřeji vše, nezničím jeho povahu a své konto? Nejlepší variantou je nechat dítě seřadit dárky podle toho, jak moc si je přeje. Vy pak budete mít přehled a můžete mu koupit jen to, po čem opravdu touží. Dobré je dítě pozorovat s čím si skutečně hraje, jaké hračky upřednostňuje a „seznamy“ začít vytvářet s předstihem. Přání, u kterých setrvává nejdéle, budou ta pravá. V tomto případě se bavíme jen o neživých předmětech.

Jaké množství je vhodné

Neexistuje jednoznačné pravidlo, kolik dárku by mělo dítě dostat. Stejně jako v předchozím případě se musíte řídit podle toho, co vlastně dítě chce a také, co chcete vy. Trénink v přeskakování hromad hraček jste již pravděpodobně získali, ale není potřeba své dovednosti opravdu dotáhnout na profesionální úroveň, že? Pokud si přeje jen pár věcí, a vy cítíte, že si je „opravdu“ přeje, nebojte se je pořídit (samozřejmě po konzultaci se svým bankovním účtem). Dobrý model, který by mohl fungovat ve většině rodinách, je darování jednoho dražšího dárku a k tomu pár drobností. Dárky ideálně balte každý zvlášť, ať to vypadá, že je jich hodně. Nepoužívejte dárkové tašky nebo celofánové balení! To není dárek! Většina dětí má stejně velkou radost z rozbalování a obalů jako ze samotného dárku.

Velkým pomocníkem je tzv. hračkový předvánoční úklid. Vystěhujte s dětmi ty hračky, se kterými si už nehrají. Najednou se množství přání smrskne. Za jedno potenciální přání můžete chtít jednu (nebo víc, pokud je nové přání prostorově větší) hračku (např. plyšáka) vyprovodit z domu. Ať už jej darujete na charitu nebo nějaké nemocnici, do dětských koutků či pečovatelskému domu, mohou udělat radost, nikoli jen zavazet ve skříních. Výrazně si Vánoce ulehčíte, pokud začnete brzy děti učit hodnotě peněz a případně jim ukážete, že ne všichni lidé mají štěstí teplého domova.

Darujte štěstí

Myslete i na děti, které neměly tolik štěstí, jako ty vaše. Kupte drobnosti do dětských domovů, onkologických oddělení, případně chudších rodin. Uděláte pár dětským duším hezké Vánoce. Můžete zajít do domova, který máte nejblíže a poradit se s tetami, co by si děti přály. Určitě se budete moci domluvit i na osobním předání. Věřte, že radost v dětských očích za to stojí.

Živá bytost není dárek

Zapomeňte na dárky v podobě zvířat. Nejsou to žádné věci, aby se dostávaly pod vánočním stromečkem. Každoročně mnoho takových „dárků“ končí v tom nejlepším případě v útulku. Bohužel se často stane, že zvíře přestane dítě bavit. Pokud nejste ochotni se v takovém případě o živého tvora adekvátně a po celý zbytek jeho života starat vy. Nepořizujte ho. Kupte ho raději během roku po zralé úvaze celé rodiny, kdy si ho pojedete všichni prohlédnou.

Vánoce jsou o radosti. Ať už je to radost ze setkávání se, společných chvil, pečení a pojídání cukroví. Okolo Vánoc všichni cítíme, že je něco ve vzduchu. Máme tendenci dělat dobré skutky a být tak nějak milejší. Všichni si chceme Vánoce užít i když třeba každý jinak. Proto by děti měly dostat aspoň jeden dárek, který si opravdu přály. Aby stále věřily na Ježíška i v kouzlo Vánoc.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1