Jak se vyrovnat se ztrátou domácího mazlíčka?

Jak se vyrovnat se ztrátou domácího mazlíčka?

Pokud patříte mezi majitele domácích mazlíčků, jistě mi dáte za pravdu, že jde prakticky o člena rodiny. V případě jeho smrti jsou emoce podobné jako by nám odešel někdo blízký. Jak se s takovou ztrátou vyrovnat a jak vysvětlit odchod zvířecího kamaráda dětem?

Jako ztráta přítele

I když pro někoho jde „jenom“ o zvíře, ztráta domácího mazlíčka je často pro majitele stejně bolestná ztráta, jako ztráta blízkého přítele. Mezi oblíbené zvířecí přátele patří bezpochyby psi a kočky, kteří se mohou dožít patnácti až dvaceti let. V takovém případě se dá hovořit o opravdovém dlouholetém příteli, který svého páníčka doprovázel v časech dobrých i zlých. U osamělých lidí pak odchod zvířecího přítele představuje opravdovou tragédii, se kterou se jen velmi těžko vyrovnávají. Hluboce může smrt domácího mazlíčka zasáhnout i děti a seniory.

Na ztrátu se připravte

Pokud dojde k náhlému odchodu domácího mazlíčka, prvotní reakcí bývá šok. Často se tak děje v důsledku nehody, úrazu či otravy, což jsou situace, na které se nelze předem připravit. Ani zvířata nejsou nesmrtelná a s jejich odchodem je nutné jednou počítat, a to zvlášť tehdy pokud jsou stará či nemocná. Velmi traumaticky mohou smrt domácího mazlíčka prožívat děti, které se často se smrtí setkávají poprvé a stres zažívají o to větší, je-li téma smrti v rodině tabuizováno. Předejít lze tomu citlivě vedeným a empatickým rozhovorem s dítětem na téma smrti zvířete.

Proces truchlení

Ztráta milovaného zvířete může být prožívána stejně jako ztráta milovaného člověka. Následný proces truchlení je nutný k vyrovnání se se ztrátou a obvykle má několik fází. Každá fáze může být jinak dlouhá závisející na psychické odolnosti konkrétního člověka. Proces truchlení začíná přijetím ztráty. Poté člověk zažívá šok a popření skutečnosti, kdy odmítá zdrcující skutečnosti uvěřit. Následuje zloba a hněv, hledání viníka. Člověk si klade otázky: Proč se to muselo stát zrovna jemu/jí? Mohl jsem tomu zabránit? Kdo za to může? O fázi vyjednávání se hovoří tehdy, pokud jde o smrtelné onemocnění, kdy jsou hledány zázračné metody léčby. Deprese je fází, kdy se člověk izoluje, nemá chuť k jídlu, nic ho nezajímá a pláče. Proces truchlení je zakončen přijetím a smířením se se ztrátou.

Rozlučte se

Život vašeho zvířecího přítele by měl být důstojně zakončen a závisí jen na vás, jakým způsobem to uděláte. Dnes již existují zvířecí krematoria a zvířecí hřbitovy. Ceny za služby jsou závislé jak na velikosti zvířete, tak na požadavcích jeho majitele. Zejména pro děti je důležité domácího mazlíčka důstojně pohřbít. Rozloučení tak napomůže ztrátu prožít a přijmout.

Vzpomínky zůstanou

S těmi, kteří vašeho zvířecího kamaráda znali, můžete zavzpomínat na společně strávený čas. Především děti chtějí vědět, že jste na zvíře nezapomněli. Mluvte otevřeně o svých pocitech, o smutku, který vás tíží. Díky podpoře rodiny zjistíte, že i jim domácí mazlíček chybí. I když bolest po odchodu zvířete je velká, je třeba věnovat se věcem, které vám dělají radost, protože hluboký smutek vám domácího mazlíčka nevrátí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1