Jak se nehádat kvůli svým starým zvykům

Jak se nehádat kvůli svým starým zvykům

Každá rodina má své rituály, tedy navyklé chování a reakce. A my si je přenášíme do svých nových vztahů. Pověstné je třeba mačkání zubní pasty od prostředka. Nebo vyžadování teplých večeří partnerem, zatímco u vás se jedly studené chleby s paštikou.

To samé se může dít v tisících obměnách. Čistí si partner zuby a nezastaví u toho tekoucí vodu z kohoutku? Bouchá dveřmi, i když mají kliku? Komentuje občas nějakou situaci s tím, že maminka to dělávala jinak? Takto začínají hádky v mnoha rodinách. Ve své knize Rodinné rituály vysvětluje Roman Musil, že jde o něco naprosto samozřejmého, s čím je třeba naučit se žít. Všichni jsme totiž ritualisté: „Většinu pracovních postupů, ale také názorů a postojů máme z domova, kde jsme vyrůstali. Domácí prostředí utváří naši osobnost. A my v něm nejpřirozenější nápodobou docházíme k takzvaným rodinným rituálům.“

Trváme si na svém

Problém ovšem je, že my nejen určité chování nebo názory opakujeme. My od partnera při společném soužití očekáváme, že bude naučené chování opakovat a názory hlásat s námi. Proto vzniká řada hádek a třenic. „Abyste vztah nerozložili, ale vnesli do něj pohodu, musíte na problému zapracovat společně oba,“ dodává Roman Musil. A nabízí k tomu pár důležitých rad.

1.  Uvědomte si, že rituály existují

V prvním kroku si stačí jen uvědomit, že to, co my nebo náš partner ve společném životě děláme nebo si z přesvědčení myslíme, má někde svůj základ. To, co partner dělá, není jeho naschvál vůči nám, ale jeho přirozenost. Nedráždí nás záměrně, jen se chová tak, jak se to v dětství naučil.

2.  Proberte s partnerem rodinné rituály

Buď si jejich seznam vytvořte sami, nebo využijte knihu Rodinné rituály a vyplňte v ní dotazník rodinných rituálů. Pak si promluvte o tom, kdo jakou odpověď k otázkám uvedl. Když oba přistoupíte na to, že si dotazník vyplníte, znamená to, že situace mezi vámi ještě není vyhrocená. Naopak to může být zábavné a inspirativní.

3.  Vyberte si z rituálů, které chcete přijmout

Zamyslete se, jestli vaše rituály přehodnotíte, nebo je necháte tak, jak je máte nastavené. Vyhovují vám rituály odlišné od těch partnerových natolik, že se jich nehodláte vzdát? Nebo některé věci děláte automaticky a podvědomě, ale ve skutečnosti na nich ani netrváte a můžete je změnit? Buď proto, že se vám jiný postup líbí, nebo proto, že ten váš partnerovi vadí.

4.  Vymyslete pravidlo reakce na špatný rituál

Jelikož víte, že partnera nepředěláte, domluvte se, co uděláte, když uvidíte, že nějakou domácí práci provádí „nesmyslně“ či „nemožně“. Tyto reakce v sobě musíte oba dva naprogramovat a vědomě je dodržovat, abyste se opět nepohádali. Možná si postupně oba začnete dávat pozor, kdy a zda má cenu druhého upozorňovat, že to dělá „špatně“.

5.  Vytvářejte si nové rodinné rituály

Ne všechno, co si přinášíme z původní rodiny, je tak geniální, že bychom to měli donekonečna opakovat. Stali jste se otroky starých rituálů? Pryč s nimi! Není nic lepšího, než když si dvojice vymyslí nové rodinné rituály.

6.  Zvládejte v klidu babiččiny rady

Buďte připraveni, že vám tchýně nebo tchán budou do rodiny zasahovat nevyžádanými radami, jak to či ono dělají oni. Nechoďte s nimi do přímé konfrontace. Zkuste si dobře míněné rady vyslechnout, ale nekomentovat. Ať je strážci rituálů vysloví, vy si pak ale doma zachovejte jen takové rituály, na nichž jste se s partnerem shodli.

7.  Předávejte dětem stejný směr

Pokud to půjde, buďte v působení na vaše děti s partnerem jednotní. Není nic horšího, než když každý z vás chce po dětech něco jiného – jiný pracovní postup, jiný názor. A až vám děti naznačí, že něco chtějí dělat jinak, nechte je, ať si svůj život režírují samy.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1