Jak pomoct dětem překonat strach ze tmy?

Jak pomoct dětem překonat strach ze tmy?

S dětským strachem se setkal každý rodič. Některé dětské obavy rodiče chápou a rozumí jim, jiné v nich ale mohou vzbuzovat pocity bezmoci, zejména pokud jde o obavy iracionální. Jedním takovým strachem, kterým děti často trpí, je strach ze tmy. Mnoho rodičů si pak klade otázku, z čeho tento strach vlastně pramení.

Tma, nejčastější příčina strachu u předškoláků

Nejčastěji se rodiče setkávají se strachem ze tmy u dětí předškolního věku. Dítě, které se bojí tmy, vyžaduje spaní v osvětlené místnosti, což mu dává jistotu, že je v bezpečí. Je-li zhasnuto, tma poskytuje prostor pro fantazii. Dítě tak ztrácí přehled o dění kolem, což v něm vzbuzuje právě úzkost a obavy.

Dětská fantazie

V předškolním věku umí nás, dospělé, dětská fantazie fascinovat. Žasneme nad tím, co všechno je dítě schopno si vymyslet. Dítě může kolem sebe vidět nejen laskavé pohádkové bytosti, ale také příšery a stvůry, které klidnému spánku příliš nenahrávají. Pokud dítě trpí iracionálními strachy, je třeba mu citlivě vysvětlit, že jeho obavy jsou zbytečné. Pokud rodiče strach z různých tajemných bytostí budou podporovat, obavy dítěte se budou jen posilovat.

Strach ze tmy jako důsledek separace

Dnes je poměrně běžné, na rozdíl od dob dávno minulých, že batole spí samo ve svém dětském pokoji. Někteří rodiče se tak snaží dítěti vytvořit pro spánek ideální podmínky, kterými je ticho a tma. Dítě, které do té doby klidně spalo s rodiči v jedné místnosti, případně i v jedné posteli, začne proti odloučení velmi hlasitě protestovat. A jedním z protestů může být i strach ze tmy. Je tak na rodičích samotných, do kolika let budou přítomnost dítěte ve své ložnici akceptovat. Podle mnoha odborníků však působí přítomnost rodičů během noci na spánek a zdraví dítěte velmi pozitivně.

Strach jako reakce na změnu

Někdy se u dítěte objeví strach jako reakce na změnu. Nástup do školky, narození sourozence, stěhování, rozchod či rozvod, mohou narušit denní režim, na který bylo dítě zvyklé. Strach ze tmy pak může být zcela logickou reakcí na právě prožívané změny.

Ke tmě přecházejte postupně

K překonání dětského strachu ze tmy je zapotřebí citlivý a laskavý přístup rodičů. Pokud bude rodič direktivně trvat na tom, aby dítě spalo ve tmě, tím úzkostněji bude dítě reagovat. Doporučen je postupný přechod, na jehož počátku je rozsvícená lampička, usínáček nebo noční osvětlení, či dokonce baterka pro případ potřeby u dětí starších. Teprve zvládne-li dítě spát při snížené intenzitě světla, následuje spánek v úplné tmě. Nutno však dodat, že jsou děti, které spánek při minimálním osvětlení uklidňuje i poté, co se z nich dávno stali školáci. Slabé osvětlení určitě není překážkou, protože navíc umožňuje dětem v případě nočního probuzení bezpečnou orientaci v prostoru (dojít si pro pití, na wc aj.). Některé děti stejně dobře jako lampička uklidní také pootevřené dveře do pokoje rodičů.

Na modré světlo zapomeňte

Typ světla, který nejen dětem, ale také dospělým neprospívá, je tzv. modré světlo. Modré světlo, které vyzařují tzv. chytrá zařízení jako jsou TV, tablety, mobily mají negativní vliv na tvorbu melatoninu, spánkového hormonu. Bude-li vaše dítě před usnutím sledovat na tolik oblíbených tabletech pohádky, je jisté, že usne mnohem později. Vhodnější je najít si čas a dítěti pohádku přečíst, protože láskyplné momenty před usnutím dítě zklidní, dítě se bude cítit v bezpečí a bude tak lépe usínat. Ostatně i o tom jsme psali v článku Maminko, přečti mi pohádku!

Co dítě, to individualita

Každé dítě se jinak vyvíjí, má jiný spánkový rytmus a také jinou individuální potřebu spánku (pokud vás téma spánkové hygieny malých dětí zajímá, čtěte zde). To, co platí pro jedno dítě, nemusí platit pro jiné. Rodiče by proto měli akceptovat individuální dětské potřeby, protože dítě samo si v určité fázi svého vývoje samo řekne, že bude spát bez osvětlení, protože světlo ho zkrátka ruší. Chce to jednoduše čas, vždyť nejeden rodič si vzpomene, že sám tímto strachem trpěl a úspěšně z něj vyrostl.

Zdroj fotografií v totmo článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1