Home Office – výhoda pro Vás, nebo zaměstnavatele?

Home Office – výhoda pro Vás, nebo zaměstnavatele?

Vzít si v týdnu aspoň jeden den „volna“ a pracovat z domova, bylo ještě před nějakými pár měsíci téměř nepředstavitelné, nebo přinejmenším méně časté. Pokud pracujete ve firmě, kde se tenhle trend moc nenosí, mohlo být posledních pár týdnů docela zajímavých. Zkusme se zamyslet, co to taková práce z domova vlastně znamená.

Home office

Pokud se stalo, že jste se s tímto termínem ještě nesetkali, neznamená to nic jiného než práci z domova. Není to ale o lepení obálek v obýváku, ale o přenesení části pracovní kanceláře, ponejvíce prostřednictvím notebooku, do vašeho vlastního soukromí. Za normálních okolností se této možnosti využívá, když se potřebujete starat o nemocné dítě, nebo když máte práci vyžadující samostatnost, pro kterou navíc potřebujete klid. A ten mezi kolegy v práci mnohdy chybí.

Výhoda, či nevýhoda?

Když se řekne doma, vyvolává to představu ryze domácí pohody. Je ale bytí doma skutečnou pohodou? Nemohu mluvit za nikoho jiného než za sebe, protože chodím jen ve svých botách a neobouvám se do těch vašich, ale za sebe říkám, že platím určitou daň. Jistě, můžete vstát, kdy chcete, ale... Pokud máte práci, která je vidět, musíte ji prostě odvést, takže do deseti ležet určitě nebudete. Vstanete možná dřív, než byste vstávali do práce, pracujete celý den a pracujete dost možná až do večera. Výhoda – přes den si uvaříte oběd, můžete se jít projít, okysličit si mozek, dokonce si doma i zacvičit atd.

Kuřákům těm je tu hej, ty nikam nezablouděj…

Skupinka, či jednotlivec kuřák má tu výhodu, že si může jít během pracovní doby „legálně“ psychicky oddychnout. Má šanci odejít od stolu a získat až fyzický odstup od právě řešeného problému. Z kuřácké pauzy se vrací s mozkem, který si právě trochu odpočinul v ambivalentním procesu inhalace čerstvého vzduchu mixnutého dávkou pozvolna smrtícího nikotinu. Ale když nekouříte, nemáte šanci si jít alespoň 5x za den na 10 minut vyvětrat mozek a získat nadhled praktikováním jiné činnosti. Třeba žvaněním o nesmyslech, nebo bezvýznamným pomlouváním neschopných kolegů. Ale právě to potřebujete.

Doma je doma

Když jste doma, jste jako svobodný kuřák s možností dát si „pauzu“ kdykoliv jen budete chtít a potřebovat. A v tom je ta pointa. Náš mozek je impozantní nástroj dirigující všechny procesy v našem těle. A to ani nevíme, kolik toho o něm nevíme. Tím pádem ani nevíme, kolik procent toho o něm víme. Mezi to, co ale víme patří fakt, že mozek potřebuje nejen okysličit, aby fungoval mnohem lépe. Když si od něčeho získáte dostup a dopřejete mozku byť krátký odpočinek a k problému se vrátíte po tom, co jste si doma třeba vysáli, uvařili oběd nebo si zacvičili, vyřešíte za pár minut to, nad čím jste předtím seděli bezradně už asi hodinu.

Děti v home office

Tak to už je tzv. level „vyšší dívčí“. Většinou si berete děti do práce, tentokrát si vás děti vzaly domu a vy nemáte šanci úniku. Je to jako vlézt v ZOO do lvího výběhu. Domácí triatlon děti, práce, manžel nebo manželka – na sebe zapomeňte, úplně! Priority? Co to je? Hlavní je ten blázinec přežít. Role zaměstnance, vychovatele, rodiče, nově učitele na plný úvazek, uklízečky, paní na úklid, pradleny a kuchařky, jsou krutou realitou současnosti. Štěstí, když zaskočí šéfkuchař nebo přísný vychovatel. Ještě nikdy nebylo více příležitostí si vyzkoušet tolik profesí, tedy tak intenzivně. Děti v pubertě samy neví, co se s nimi děje. Ty malé už to nebaví, ty větší nám tu koronu chvílemi snad i přejí. Volání o pomoc je zbytečné, jedou v tom všichni. Pomoc nepřichází. Vyvěsit z balkonu bílou vlajku nepomáhá. Dokonce ani obracení se v modlitbách k Bohu není cestou. Bůh má plnou schránku vzkazů a neřeší titernosti. Výsledek home officu s dětmi? Nemůžu uvěřit tomu, co říkám, „Já se táááák těším do práce!“

Misky vah

Když si srovnám já, ale i zaměstnavatel své výsledky, vidí jedno – větší objem práce, kterou odvedu. Já vím jen jedno, svoboda, kterou měníme za pobyt v práci je úžasná, protože přirozeně plyne celým vaším dnem a není z ní tak mnohdy nepříjemná povinnost. Mě moje práce opravdu baví, takže ano, pro mě je takto větší „zábavou“.

Jak je to s tím odstupem od nenarušeného pracovního kontinua? Je to jako dělat kliky. V kuse bez přestávky jich uděláte třeba 50, ale určitě ne 200. Když si je ale rozložíte do celého dne, zvládnete dost možná ještě víc. A to je pointa celé věci. Nevýhodou je, že začnete brzy ráno a končíte až večer. Nemáte pojem o čase, neděláte si doma píchačky, ale pokud se podíváte zpětně a spočítáte si hodiny, zjistíte, že denně pracujete rozhodně víc, než vám ukládá vaše povinnost vůči zaměstnavateli. Takže pro koho je home office výhodnější?

Resumé

…nechám na vás. Každé má svoje a myslím, že občas chodit do práce mezi své kolegy je fajn, protože žádný stereotyp není dobrý, ale možná se právě osvědčil home office v takové míře, že se bude objevovat v našich životech mnohem častěji, než doposud. A vypadá to, že získají obě dvě strany… Jen tak mimochodem, této variantě se říká „win – win“.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1