Hola, hola, škola volá! Jak se na ni připravit?

Hola, hola, škola volá! Jak se na ni připravit?

Nepotrvá dlouho a už to zase vypukne. Pravidelné ranní vstávání, příprava aktovky, plnění domácích úkolů… Povinnosti nejen pro školáky, ale i pro jejich rodiče. Usnadněte si přechod z prázdninového režimu a ušetřete stres sobě i dětem. Máme pro vás několik praktických tipů.

Nic nejde lámat přes koleno. Jen stěží můžete očekávat, že úderem prvního školního dne váš potomek začne šlapat jako ty pověstné švýcarské hodinky. Dopřejte mu pozvolný rozjezd, aby si zvykl na nový režim. A ráno si nastavte budík o něco dřív, ať zbytečně nemusíte spěchat. Víte, co se říká: Jaké je ráno, takový bude celý den. Dejte si trochu načas a u snídaně si s dítětem aspoň krátce popovídejte, nikoli ovšem stylem „ne, abys ve škole zlobil, nebo uvidíš“. Snažte se ho spíš příjemně motivovat, aby se těšilo na nadcházející den.

Trénujte samostatnost

Hlavně u mladších dětí, které teprve nedávno odrostly školce, je důležité rozvíjet samostatnost v praktických věcech, jako je oblékání, skládání věcí do tašky, zavazování tkaniček nebo základní hygienické návyky. Uvědomte si, že ve škole už vaší ratolesti nikdo pomáhat nebude. Ať se tedy zbytečně nedostává do stresových situací, případně se nestává terčem posměchu ze strany svých spolužáků.

Zaveďte pevný režim

Jestliže bylo dítě o prázdninách zvyklé chodit spát až před půlnocí a vstávat krátce před obědem, teď je s tím konec. Minimálně týden před začátkem školy dohlédněte na to, aby do postele uléhalo včas a každý den ve stejnou dobu. Možná bude zpočátku protestovat, ale trvejte si na svém. Pevný spánkový režim je pro školáky zcela zásadní.

Vyberte fajn kroužek

Pokud se vašemu potomkovi do školy nechce, je otrávený a bez zájmu, zkuste ho přihlásit na nějaký zajímavý kroužek. Berte ale přitom v potaz jeho záliby. Dítě, které v životě nevzalo do ruky nůžky, lepidlo ani pastelku, stěží ocení lekce kreativního tvoření. Vybírejte tak, aby se školák na kroužek těšil a aby u něj pokud možno vydržel. Velký problém dnešních dětí je nedostatek pohybu. Není ale nutné volit přímo oddíl, který se aktivně věnuje nějakému sportu, bohatě postačí i turistický kroužek, nebo třeba spolek „malých přírodovědců“, kde se děti při společných procházkách i leccos zajímavého dozvědí.

Zásobte dítko energií

Nezapomeňte ani na to, vybavit dítko do školy dobrou svačinou, která mu dodá energii na celé dopolední vyučování, takže se bude lépe soustředit a celkově se bude cítit ve větší pohodě. Připravit ji nedá žádnou velkou práci. Stačí kousek celozrnného pečiva, které doplníte pomazánkou z tvarohu nebo ricotty, šunkou a plátkovým sýrem. Máte-li víc času, upečte svému školákovi domácí ovesné sušenky nebo třeba celozrnné muffiny s jablky. A nezapomeňte na pitný režim. Nejlepší je čistá voda, kterou můžete ochutit citronem, limetkou a několika lístky meduňky či máty. Přeslazené džusy a barevné limonády raději úplně vynechte.

Nakupte včas to nejnutnější

Aby se dítě cítilo dobře a nic mu nechybělo, je také zapotřebí obstarat mu potřebnou školní výbavu, která se může lišit v závislosti na věku, ale i konkrétní škole. Některé věci, jako je penál, pero, obaly na sešity, pravítko nebo barvičky, jsou však univerzální, proto je můžete nakoupit ještě před koncem prázdnin, než začne ten největší kolotoč. Na školní sešity mohou mít jednotlivé školy různé požadavky, které byste měli dostat nejpozději během prvního školního týdne.

Co potřebuje prvňáček

  • batoh nebo aktovku (na rozdíl od batohu je zpevněná celá)
  • přezůvky v sáčku
  • ručník s poutkem
  • penál (psací pero, tužky č. 1 a 2, nástavec na tužku pro snadné držení, gumu, ořezávátko)
  • tvrdé desky na sešity a učebnice
  • desky na písmenka a číslice
  • štětce ploché (č. 10, 12) a kulaté (č. 8, 10)
  • kelímek na vodu
  • igelitový ubrus na lavici
  • pracovní zástěru (případně staré tričko)
  • pastelky, voskovky
  • lepidlo (tyčinku)
  • nůžky se zaoblenými hroty
  • oblečení na tělocvik a sálovou sportovní obuv
  • oblečení a boty na hřiště

Velkou otázkou je samozřejmě i imunita. O tom, jak ji podpořit se můžete inspirovat v našich článcích Školní rok na dohled a Prázdniny končí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1