Co pořídit pro miminko? Co opravdu potřebuje?

Co pořídit pro miminko? Co opravdu potřebuje?

Jestliže čekáte miminko, jistě si lámete hlavu s tím, co po porodu budete potřebovat. Každá maminka doporučuje něco jiného, a tak seznam věcí narůstá. Co ale opravdu využijete?

Radosti i starosti

Příchod miminka je úžasná zpráva, zároveň ale nastávající mamince přibude nejedna starost. Ještě před narozením si pokládá otázku, co všechno bude miminko potřebovat. Na první pohled a při brouzdání na internetu se zdá, že toho bude hodně. Díra na bankovním účtu začne připomínat Macochu. Jako maminka dvou dětí ale mohu říci, že ne všechno je hned nutné kupovat. Jak to tak bývá, každé miminko i maminka zjistí, že jim vyhovuje něco jiného, a tak je potřeba brát každý seznam jen jako orientační a zařídit se podle sebe. A co jsou podle mého nezbytnosti a naopak zbytečnosti?

Nezbytnosti?

Malé mimčo toho vlastně ani moc nepotřebuje. V základu postačí matčina náruč, něco do bříška (zpočátku jen z prsa), na sebe a nějaká ta plenka. Takže co bychom zařadili na seznam nezbytností?

Plenky – Ať už látkové a nebo jednorázové. Nenakupujte však příliš malých velikostí dopředu. Dítko rychle roste.

Postýlka – I to je pro některé maminky zbytečnost, protože počítají s tím, že miminko s nimi bude spát v posteli. Pak je třeba popřemýšlet „jen“ nad bezpečnostní stránkou, aby se z postele neskulilo. Pokud mezi ně nepatříte, můžete si pořídit klasickou postýlku, koš na miminko a nebo třeba kolébku (z těch však rychle odrostou!). Některé děti špatně snášejí otevřený prostor a uklidní je hnízdečko či zavinovačka, jiné se naopak rády rozvalí. U malých miminek však pozor na peřinku (polštář se nedává vůbec), mohou se do ní zamotat.

Kočárek a vajíčko – Kočárek vybírejte nejen podle vzhledu, ale i terénu, který s ním chcete zdolávat. Pro přepravu autem je nutné pořídit vajíčko, na němž je lepší nešetřit.

Kosmetika a vanička na koupání – Ani tady není potřeba vykoupit půl drogerie. Postačí líh na ošetřování pupíku, vatové tyčinky a gázové čtverečky, teploměr, krém na opruzeniny, vlhčené ubrousky (nebo perlan s roztokem), případně látková plena a ošetřovat pokožku vlažnou vodou, a něco na promazávání suché pokožky. Osobně se mi nejlépe osvědčilo alespoň pro začátek koupání pouze ve vodě.

Oblečky – Pamatujte na to, že miminko roste opravdu rychle a nejmenší velikosti (50, 56) budete používat třeba jen měsíc a mnohdy ani to ne (záleží na porodní váze). Postačí tak jen několik základních kousků, a pak můžete průběžně dokupovat.

Monitor dechu a chůvička – Za mě jedinečná věc, díky které nemusím trávit noci pozorováním miminka, jestli opravdu dýchá. Jeho nákup navíc řada pojišťoven proplácí. Stejně tak si nemohu vynachválit pořízení videochůvičky, díky které mám neustálý přehled.

Ještě něco? – Určitě se vám bude hodit nějaká dečka, látkové plenky na utírání, teploměr do vody (pokud si jako prvorodička netroufnete zkusit vodu loktem), přenosná podložka na přebalování, dudlík (pokud není proti vašemu přesvědčení), odsávačka na nos a mořská voda na jeho čištění, sirup proti teplotě. Postupem času také hračky, chrastítka apod.

Co ještě chvilku počká?

Dnes naštěstí není problém dojet si potřebné věci nakoupit, případně objednat. Proto doporučuji některé nákupy nechat na pozdější dobu.

Lahvičky, odsávačka mateřského mléka, kloboučky, umělé mléko – Dopředu nikdo nedokáže odhadnout, jak to budete mít s kojením. Pokud se tedy kojit chystáte a nic vám v tom nebrání, není zcela nutné nakupovat výše zmíněné věci. Pokud by se problém s kojením dostavil, ve většině porodnic vám toto vybavení zapůjčí. Existují různé typy, je třeba vyzkoušet, který vyhovuje vám.

Nosítko/šátek – Máte v úmyslu nosit a třeba hned od narození? Ne všem dětem se však v šátku či nosítku líbí. Ideální je si proto tyto ne zrovna levné věci půjčit (existují dnes i půjčovny) a vyzkoušet si je.

Mantinely a jiné ozdoby do postýlky – I když to na fotkách vypadá krásně, není potřeba miminku postýlku nějak extra „čančat“. Přebytek polštářků a silné mantinely naopak skrývají nebezpečí, že se děťátko při spánku zamotá a nebo přitiskne obličejem a udusí se. Stejně tak se nedoporučuje dávat do postýlky plyšáky a jiné hračky.

Přebalovací pult – Děťátko začne být po pár týdnech a měsících velmi živé. Osobně jsem se cítila jistěji při přebalování na gauči či posteli s přenosnou přebalovací podložkou.

Co dát jako dárek?

Čekáte příchod miminka do rodiny a jako hrdý dědeček či babička chcete vnučku či vnoučka něčím podarovat? Osobně bych se vyvarovala velkých darů, jako jsou například zlaté náušnice, nebo kočárek, aniž byste to konzultovali s rodiči. Předejdete tak trapným situacím, protože ne vždy se trefíte do vkusu. Pokud nechcete dávat jen peníze, zvolit můžete nějakou milou maličkost. Kolotoč nad postýlku, šumícího medvídka, který pomáhá s usnutím, reflexní obrázky, které děti vnímají již od prvních týdnů...

Další tipy můžete najít v článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1