BLW metoda aneb jídlo do ručičky

BLW metoda aneb jídlo do ručičky

Čekají vás a vaše dítko první příkrmy a ochutnávání? A už jste slyšeli o metodě BLW? Možná to bude právě pro vás to pravé ořechové.

Ať si řekne dítko

Tato metoda prvního ochutnávání a seznamování dítěte s jídlem se stává čím dál tím více populární. A co zkratka BLW vlastně znamená? Jedná se o anglické slovní spojení baby led weaning, které lze do češtiny přeložit ve smyslu dítětem vedené odstavení. A v čem se liší od klasického podávání rozmixovaných příkrmů? Mělo by plně respektovat individuální vývoj dítěte. Tak jako každé miminko má i odlišný psychomotorický vývoj, tak i v odlišné době přichází chuť okusit první jídlo. Neznamená to tedy, že ukončeným 4 či v případě kojení 6 měsícem musí dítko začít jíst. Mléko je prozatím dostatečným příjmem energie i výživných látek. BLW není rozhodně o zasycení, ale spíše o poznávání – chutí, barev, konzistence...

BLW: Jídlo do tlapky

BLW se také přezdívá jídlo do ručičky. To znamená, že dítěti nejsou podávány rozmixované zeleninové či ovocné kaše, ale dostává syrovou či v páře uvařenou celou potravinu, případně rozkrájenou na kousky (a k tomu samozřejmě stále mateřské či umělé mléko). Samo se tak rozhodne, co a kolik toho ochutná. Rodiče se většinou, jako v mnohých věcech, dělí na dva tábory – jedni BLW zcela zatracují, druzí si ho naopak nemohou vynachválit. Je fakt, že tento postup schvaluje i Světová zdravotnická organizace a mnoho výzkumů ukázalo, že u takto krmeného dítěte hrozí menší nebezpečí obezity a přejídání.

Kdy to zkusit?

Neexistuje přesné doporučení, od kdy tuto metodu zkusit. Některé děti zajímá jídlo dříve, jiné později. Obvykle se zájem dostavuje kolem 6 měsíce. Pokud tedy pozorujete, že dítě zajímá, co máte na talíři, nebo dokonce natahuje ručičky, když jíte, zkuste mu také nabídnout. Někteří rodiče se bojí, že by se miminko mohlo zadusit. Děti mají více vyvinutý dávicí reflex, než my dospělí. Ale i přesto je vždy potřeba na dítě během jídla dohlížet. Pokud se mu ale zrovna do ochutnávání nebude chtít, rozhodně ho nenuťte. Ať si samo řekne, kdy chce jídlo poznat – a to i včetně jeho konzistence.  

Výhody a nevýhody BLW

Jaké plusy lze od této metody očekávat?

  • Dítě může jíst s vámi u stolu. Velmi brzy se tak naučí společnému stolování.
  •  Samo si řekne, kolik toho sní.
  • Nemusíte vařit zvláštní jídla.
  • Takto krmené děti mají menší pravděpodobnost rozvoje obezity ve starším věku.
  • Dítě se rychleji naučí jíst samo, a to i příborem.
  • Rozvíjí jemnou motoriku a koordinaci.

A mínusy?

  • Rozhodně se obrňte trpělivostí a počítejte s tím, že více jídla skončí všude okolo, než právě v dítěti.

Jak začít?

Zkuste děťátku nabídnout čerstvou či jemně blanšírovanou zeleninu, či ovoce. Volte takové kousky, aby je mohlo pohodlně uchopit do ručky. Ideálně najednou více druhů, aby mělo na výběr. Pokud máte doma teplo, klidně nechte jíst dítko nahaté, a pak s ním rovnou do sprchy.

Mnoho rodičů řeší kromě stravy i otázky týkající se spánku svých dětí. Má naše děťátko dostatek spánku? Kolik by toho vlastně mělo naspat? A proč usíná třeba u jídla, zatímco když má spát v postýlce, tak nespí? Spánkem jsme se zabývali i my v článku Spánková hygiena malých dětí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1