Bezdětná a bez partnera: Život single není vždy dobrovolný

Bezdětná a bez partnera: Život single není vždy dobrovolný

Zůstala jste bez partnera a váš život se rozpadl na kousky? Najednou tu není nikdo, komu byste věnovala péči, pozornost a lásku a do vašeho nitra se plíživě vkrádá lepkavý pocit osamění? Nebo jste snad minula toho pravého, protože jste až příliš dlouho budovala nadějnou kariéru? Všechny tyhle situace mají jedno společné – smutek, osamění a palčivý pocit, že vám nikdo nerozumí, že na vás nikomu nezáleží…

Ale ruku na srdce, jak si prospějete tím, že se budete věčně užírat a týrat duši přemítáním o zbořených iluzích? Pocit osamění je stigmatem dnešní doby, to je zkrátka fakt. Už dávno neplatí, že ženy ve věku kolem dvaceti zakládají rodiny, aby jim „něco“ neuteklo. Dnešní dívky se touto dobou teprve pozvolna rozkoukávají – nejen po vhodném partnerovi, ale hlavně po příležitostech, díky kterým by rozjely slušnou kariéru, poznaly kus světa, prostě si pořádně užily život. Není divu, že když se za deset či patnáct let rozhlédnou kolem sebe, bývají často zaskočeny tím, že na tom „velkolepém kolotoči“ sedí samy.

Nesprávný muž i strach ze zklamání

Důvodů, proč mnohé ženy zůstávají single, je celá řada. Některé se vědomě rozhodly žít bez partnera, protože jim to vyhovuje (ano, jsou i takové, a není jich málo). O to intenzivněji se pak věnují své práci a koníčkům, pěstují široký okruh přátel, vyrážejí do společnosti, cestují… Prostě onu mezeru vyplní něčím jiným, ze svého pohledu stejně hodnotným. Mnoho žen žije bez partnera z důvodu, že ještě nepotkaly toho pravého a nechtějí vzít zavděk nějakým provizoriem. Další se nevzpamatovaly z předešlého nevydařeného vztahu a nehodlají riskovat nové citové zklamání. Existuje také nespočet případů, kdy se žena zamiluje do toho nesprávného muže (nejčastěji zadaného), nebo se jí zkrátka v dané době vztah „nehodí“. Případně si není zcela jistá svou sexuální orientací.

Máte něco, co zadané ženy nemají

Ať tak, či onak, v první řadě je třeba si přiznat, že single život neznamená žádnou pohromu. Ve velkých městech žije dnes víc než polovina jednočlenných domácností a ve vyspělých zemích jsou single ženy novodobým trendem. Víte, co se říká? Všude je něco. Žádný vztah není bez chybičky a faktem je, že pod pokličkou mnoha manželství to nebezpečně vře a bublá. Oč lepší je ve srovnání s věčně napjatým soužitím život bez partnera, zato však plný svobody a nezávislosti? Je to zkrátka o přístupu. Sice nemám něco, co mají mé vrstevnice, ale mám něco jiného, co pro změnu zase schází jim (a že je toho opravdu hodně).

Zkuste seznamku či práci dobrovolníka

A pokud jste single nedobrovolně? Na to existuje jednoduchá rada. Neutápějte se ve své samotě a choďte mezi lidi. Život bez partnera svádí k tomu trávit volný čas sama se sebou. Skoncujte s tím a aspoň o víkendu  vyrazte ven. A je úplně fuk, jestli zvolíte kino, či posilovnu. Případně se odměňte dobrým nedělním obědem v nějaké příjemné restauraci. Klidně si zajděte sama i na koncert nebo do divadla. Pětkrát se nic nestane a pošesté tam třeba někoho potkáte. Nebo zkuste seznamku, to dnes není žádná ostuda. Spousta párů, které žijí ve spokojeném manželství, začalo svůj vztah právě tady. Případně se nabídněte jako dobrovolník některému dětskému domovu. Tím si zároveň můžete splnit i svou touhu po vnoučatech. Nebo začněte spolupracovat se psím útulkem. Možností je nepřeberné množství. Stručně řečeno, nevyhledávejte samotu. Pokud o ni tedy vyloženě nestojíte…

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1