Zlomová období v životě ženy

Zlomová období v životě ženy

Každé období lidského života je jiné a každé má určité poslání. Každá etapa života přináší jiné životní změny se svými negativy i pozitivy. Některá období jsou vnímána jako ta šťastná, která zahrnují narození dítěte, jiná období jsou hodnocena jako ne příliš příjemná, například období klimakteria. Jaká jsou ta zlomová období v životě žen?

Hormonální bouře

Období puberty je náročné nejen pro dívky samotné, ale i pro rodiče. Vymezování se vůči autoritám, změny nálad a podrážděnost bývají na denním pořádku a vy si jen říkáte, už aby to bylo za vámi. Dospívající dívka se necítí být dítětem, ale ani dospělou ženou. Mění se fyzická podoba těla, což může být někdy dívkou negativně přijímáno a následkem mohou být různé diety, které mají tělesné změny zbrzdit. Podle odborníků je puberta zrcadlem rodiny. Stabilní rodinné zázemí dává naději, že puberta proběhne hladce. Je-li rodinné prostředí výrazně narušeno, mohou se objevit výchovné problémy jako je např. záškoláctví, drogová závislost, časné zahájení sexuální aktivity aj. Jak přežít pubertu? S dítětem mluvte, sdílejte s ním jeho radosti a trápení, veďte ho k zodpovědnosti a spolehlivosti, zkrátka se o něj zajímejte. Podrobněji jsme se tématu puberta věnovali v předchozím článku Puberta, těžké období nejen pro děti.

Těhotenství a porod

Jako zlomové období pro většinu žen představuje narození dítěte. Jedno z nejkrásnějších, ale také nejnáročnějších období se nejčastěji odehrává mezi 30. a 40. rokem. Mnoho žen v tomto období zažívá také svůj kariérní vrchol, pro který je typický nedostatek času. Péče o děti, o domácnost a zaměstnání, je mnohdy velmi těžké skloubit. Některé ženy tak musí svůj život přizpůsobit právě dětem a rodině. Pro ženy toužící po rodině může být nenaplněná touha po dětech a čtyřicítka na krku zdrojem úzkosti a životního nenaplnění. Existují ale i ženy, které se mateřství dobrovolně zřekly, a přesto svůj život vnímají jako plnohodnotný a spokojený. I o tom jsme psali v článku Nechci mít děti. Nesuďte mě!

Krize středního věku

I když je pojem krize středního věku dáván do souvislosti zejména s muži, krize středního věku se nevyhýbá ani ženám. Mezi 40. a 50. lety si ženy mohou začít uvědomovat, že mládí je pryč, objevují se vrásky a ubývá sil i energie. Zároveň jde o dobu, kdy člověk stane tváří v tvář vlastní smrtelnosti v důsledku smrti těch nejbližších, rodičů. Typické jsou pak otázky po smyslu života, existence. Zbývá ještě dostatek času na vše, co jsme chtěli v životě stihnout? U některých žen se v této době může dostavit menopauza, což je obecně vnímáno ženami jako jedno z nejnáročnějších období.

Když věk je jenom číslo

S obdobím klimakteria bývá spojeno mnoho nepříjemných projevů. Mezi ty nejobávanější patří návaly horka, bolesti kloubů, tloustnutí, výkyvy nálad, nespavost či pocity úzkosti. Nutno však dodat, že právě v období přechodu mají ženy mnohem více času na to být samy sebou. Ženy mají více volného času, finanční a existenční jistoty jim dávají pocit svobody. V této době nemusí svůj život přizpůsobovat péči o děti, ale mohou si konečně začít plnit svá přání. Zatímco pro naše babičky byla padesátka „babičkovským“ obdobím, jehož hlavním smyslem bylo hlídání vnoučat, dnes může být aktivní padesátnice sebevědomá žena plná sil. Ovšem za předpokladu, že se zbaví pochybností o sobě, o svém věku a o svém životě.

A jaká životní období jsou zlomová pro muže? Přečtěte si v dalším článku Zlomové roky v životě muže.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1