Projevy závislosti na sociálních sítích: otestujte se!

Projevy závislosti na sociálních sítích: otestujte se!

3 min. čtení Denisa Salvová
Sociální sítě jsou fenoménem současné doby. Kdo na nich není, jako by vlastně ani nebyl. Zatímco dříve jsme si zakládali profily na sociálních sítích proto, abychom se viděli s přáteli, kteří jsou příliš daleko, dnes jsou sociální sítě nedílnou součástí našich životů. Sociální sítě jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Bylo tak jen otázkou času, kdy se objeví závislost na sociálních sítích. Jak poznat, že už neovládáme my sociální sítě, ale ony nás?

Vy ještě nemáte profil?

Pokud patříte mezi ty, které sociální sítě nechávají chladnými, dovolte nám malou výpravu do virtuálního světa. Sociální sítě jsou určené ke komunikaci, sdílení informací, videí a fotografií registrovanými členy. Nutno dodat, že v poslední době jsou sociální sítě tako prostor, kde se dají vydělat velmi slušné peníze. Své o tom ví tzv. influenceři, kteří propagují téměř cokoliv od mestruačních kalhotek až po cereálie. Jen málokdo nebude znát nejpopulárnější sociální síť, která vznikla v roce 2004 a založil ji Mark Zuckenberg. Ano, je to Facebook, který dnes používá cca 3,4 miliardy uživatelů, což je polovina celosvětové populace. Kromě Facebooku vládne světu také Instagram, TikTok, Twitter a mnohé další. Tak se přiznejte, na které sociální síti máte profil vy? Nebo snad ještě nemáte profil? 

 

Syndrom FOMO

Se závislostí na internetu je spojen syndrom FOMO, což je strach, že vám něco unikne. Tento pojem pochází z angličtiny „fear of missing out“ a je charakteristický právě pro závislost na sociálních sítích. Syndromu FOMO dominuje jeden hlavní znak, a tím je úzkost. Jsme-li vystaveni úzkosti dlouhodobě, začnou se objevovat psychosomatické projevy jako je bušení srdce, podrážděnost, nespavost, deprese, žaludeční obtíže aj. Abychom se úzkosti, která je se syndromemem FOMO spojena, nezbývá nám nic jiného, než celý den prohlížet příspěvky, které ostatní na sociální sítě vkládají, protože jen tak nic nepropásneme a budeme v klidu. 

Závislost jako každá jiná

Možná i vás už napadlo, jestli to s tím sledováním sociálních sítí nepřeháníte. Jak takovou závislost poznat? Závislost na sociálních sítích má stejné znaky jako každá jiná závislost, třeba jako ta na alkoholu nebo drogách. Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-10) pro snazší diagnostiku závislostního chování specifikovala znaky, kterými se závislost projevuje. 

 

Patříte k závislým na sociálních sítích i vy?

O diagnóze závislosti odborníci hovoří tehdy, pokud došlo ke třem nebo více následujícím projevům závislost, a to během posledních 12 měsíců. Otestujte se, zda náhodou nepatříte mezi ty, kteří si život bez sociálních sítí neumí představit.

Kritéria závislosti: 

1. Silná touha nebo pocit puzení užívat látku (craving, bažení, dychtění). V případě sociálních sítí je to touha být neustále online a sledovat, co se na sociálních sítích děje. Zkrátka si nemůžete pomoct a celý den jste tzv. "na mobilu". 

2. Potíže v kontrole užívání látky, a to, pokud jde o začátek a ukončení pití nebo o množství látky. Máte problém s časem, který trávíte na sociálních sítích? Cítíte, že svůj reálný život odsouváte na úkor toho virtuálního? Víc, než opravdoví přátelé vás zajímá, co právě dělají ti virtuální, aniž byste je na vlastní oči viděli? 

3. Tělesný odvykací stav (abstinenční syndrom) – látka je užívána se záměrem zeslabit nebo odstranit odvykací příznaky. I u závislosti na sociálních sítích platí, že pokud bychom je z našich životů odejmuli, u závislých by nastaly nepříjemné abstinenční symptomy jako jsou např. agresivita, podrážděnost, ale také smutek a deprese.

4. Nárůst tolerance k účinku látky – vyžadování vyšších dávek látek, aby se dosáhlo účinku původně vyvolaného nižšími dávkami; u alkoholu tolerance vzrůstá tak, že závislý denně může přijmout takovou dávku, která by zneschopnila nebo i usmrtila běžného uživatele bez tolerance. Vzpomínáte si, že když jste si svůj profil na sociální síti založili, trávili jste na sítích mnohem méně času? Čím déle se ve světě sítí pohybujete, tím více času na nich toužíte trávit, abyste se cítili dostatečně informováni, a tudíž uspokojeni. 

5. Postupné zanedbávání jiných potěšení nebo zájmů ve prospěch užívané látky a věnování zvýšeného množství času k získání nebo užívání látky nebo k zotavení se z jejího účinku. Do kina? Ale kdepak! Vy budete raději čas trávit „na mobilu“. Tam to přece žije! Je vám to povědomé? Pokud ano, tak pravděpodobně odsouváte vše, co nemá se světem sociálních sítí nic společného na druhou kolej. Co na tom, že je to rodina, škola či práce.

6. Pokračování v užívání přes jasný důkaz zjevně škodlivých následků (např. poškození jater nadměrným pitím, depresivní a úzkostné stavy, zdravotní problémy z důvodu nadměrného pití aj.). Ačkoliv víte, že ráno vstáváte, nemůžete si pomoct, a ještě ve čtyři ráno sledujete co, kdo, kdy a kde?

Pokud jste si alespoň na tři otázky odpověděli ano, je na čase se zamyslet, zda není na čase dát si tzv. digitální detox nebo dokonce vyhledat odborníka na závislosti.

 

Autor: Denisa Salvová

Zdroj: https://sitevhrsti.cz/

Foto: Unsplash.com 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1