Vraťte do vztahu vášeň!

Vraťte do vztahu vášeň!

Jak oživit vztah je velmi častá otázka těch, kteří už mají pár let společného života za sebou. Je úplně normální, že to mezi vámi po několika letech soužití už nejiskří tak jako kdysi, a namísto vášnivých nocí spolu usínáte u televize. Dovolená je ale ten pravý čas, kdy můžete skomírající vztah opět probudit k životu.

Bejvávalo …

Každý vztah prochází určitými vývojovými etapami. První tři měsíce vztahu jsou nejintenzivnější. Na partnera se díváme přes růžové brýle a už jen při pohledu na něj pociťujeme sexuální vzrušení. Hltáme každé jeho/její slovo a chceme mu/jí být neustále nablízku. Možná se slzou v oku vzpomínáte na vášnivý sex a rozhovory u sklenky vína, které trvaly až do rána. A dnes? Hlavním tématem je, kdo vyzvedne děti ze školky a co bude k večeři. Není divu, že tak mnozí pátrají po tom, jak vrátit do vztahu vášeň.  

Co vztah udržuje naživu?

Základem kvalitního vztahu je nejen komunikace, ale také schopnost naslouchat, co ten druhý potřebuje. Ačkoliv to bude znít zvláštně, součástí vztahu by měly být také konflikty, které jsou ale řešeny konstruktivně, klidně a bez dramatických emocí. Nejsou-li ve vztahu absolutně žádné „třecí plochy“ může to znamenat, že je jeden z partnerů extrémně přizpůsobivý, nebo je vztah tak nudný, že zkrátka už není co řešit. Nejde však o to vytvářet konflikty „uměle“, ale umět diskutovat o tom, co chci já a co ten druhý. Řešením je pak společný kompromis, aniž by se jeden z partnerů cítil upozaděný.

Buďte si vzácnější

I když si v období zamilovanosti nepřejeme nic jiného než být v blízkosti naší lásky, časem přijde období, kdy nám ten druhý může tak trochu lézt na nervy. Jak říká Zdeněk Svěrák ve filmu Vratné láhve: „Aby mohlo být nějaké vítání, musí být napřed loučení“, a ono na tom opravdu něco je. Důležité je umět se na druhého těšit, protože pak si více vážíme jeho přítomnosti. A proč v takovém případě nespojit příjemné s užitečným a nezajet si s kamarádkou na relaxační víkend?

Pozvěte ho/ji na rande!

Každý pár se občas potýká s rutinou. V záplavě každodenních starostí je totiž těžké opustit zaběhnuté koleje. Někdy je ale třeba vydat energii a druhého překvapit. Co třeba vyrazit na rande a jako za starých časů řešit, co si vzít na sebe, abychom se partnerovi/partnerce líbili? Co si po dlouhé době užít vzájemnou blízkost, dobré jídlo, pití, ale hlavně klid a čas říct si to, na co v každodenním zápřahu není čas. Postrádáte-li ve vztahu sexuální napětí, po takové schůzce určitě chybět nebude.

Za hranice všedních dnů

S blížící se dovolenou si dovolte ten luxus a vyrazte někam sami dva. Dovolená, kde budete mít čas jeden na druhého, může ztracenou vášeň docela dobře probudit. Nemusí jít o dovolenou v pětihvězdičkovém hotelu na druhém konci světa, ale romanticky naladit se můžete třeba i v kempu u rybníka. Není-li čas, zkuste vyrazit třeba jen na víkendový wellness pobyt a nechte se hýčkat. Promenáda po kolonádě, společná bublinková koupel a láhev sektu zažehne vášeň i tam, kde byste to nejspíš vůbec nečekali.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1