Vady řeči u dětí: Víte, kdy navštívit logopeda?

Vady řeči u dětí: Víte, kdy navštívit logopeda?

2 min. čtení Markéta Veselá
I když si většina rodičů uvědomuje, že vývoj každého dítěte je individuální, v kolektivu dětí se často nevyhneme srovnávání. Mnoho rodičů řeší zejména to, jak dobře jejich dítko vládne slovem. Zatímco některé děti se už ve třech pyšní skvělou výslovností a bohatou slovní zásobou, jiné děti si vystačí s málem a rozumět jim je tak trochu oříšek. Máte pocit, že vaše dítě nemluví úplně správně, nebo se mu do mluvení vůbec nechce? Poradíme vám, kdy je ten správný čas navštívit logopeda.

Každé dítě je jiné

Tak jako každé dítě roste trochu jinak než jeho vrstevníci, podobné je to i s řečí. Některé mluví a brebentí už ve dvou letech, jinému se do toho nechce ani ve třech. V první řadě je tedy zapotřebí si zachovat chladnou hlavu a nesrovnávat svého potomka s dětmi vašich přátel či příbuzných. Pokud máte ale pocit, že se něco nevyvíjí tak, jak by mělo, můžete se nejprve poradit s pediatrem a poté vyhledat logopeda. A kdy nejčastěji k němu rodiče chodí?

Malé děti do tří let

V tomto případě se návštěva logopeda doporučuje jen tehdy, pokud má dítě diagnostikovanou nějakou poruchu či vývojovou vadu, či je na ní podezření, a musí mít tedy zvláštní dohled či péči. Může se jednat o problémy fyzického rázu, jako je například rozštěp patra či problémy s příjmem potravy, vada sluchu, nebo o podezření na poruchy autistického spektra či o neurologické diagnózy.

Jsou mu tři a ještě nemluví!

Blíží se vašemu dítku třetí narozeniny a dostat z něj nějaké slovo je skoro zázrak? Do tří let věku se nemluvnost nepovažuje za problém, je to běžný stav. Důležité je, aby dítě postupem času rozvíjelo svůj slovník a snažilo se opakovat. Pokud se tak neděje ani po třetím roce věku, je načase vyhledat logopeda. Ten vám poradí, co dál. Může se jednat o opožděný vývoj řeči či dysfázii. V tomto věku prozatím není zapotřebí řešit výslovnost, to přichází až po 4. roce. Na co dát pozor ve třech letech?

  • jestli vám dítě rozumí
  • snaží se říkat dvouslovné spojení
  • nepoužívá jen citoslovce

Kdy řešit, jak dítě mluví?

Výslovnost jednotlivých hlásek sledujeme u dětí starších 4 let. Pokud bychom v tomto období neřešili špatnou výslovnost hlásek, mohlo by si dítě tento problém zafixovat a přenést do dospělosti. Pozornost věnujte především špatné výslovnosti: r, ř (ráčkování), l, t, d, n, k, g, a sykavkám a měkčeným hláskám (ť, ď, ň). Pozorujte dítě při řeči, problém je totiž způsoben tím, že se naučí hlásku vyslovovat na jiném místě, než je správné. Potom dítě například vysouvá jazyk před zuby apod. Potíže se mohou vyskytnout i u jiných hlásek, je to velmi individuální.

Do školy už se správnou řečí

Kolem pátého roku věku dítěte už není rozhodně na co čekat a návštěvu logopeda odkládat, pokud máte pocit, že ne vše vyslovuje váš potomek správně. Je ideální, pokud do první třídy nastupuje již se správnou výslovností. Děti jsou někdy až příliš upřímné a špatná výslovnost by se mohla stát i středem posměchu.

Kdy na nic nečekat?

Odborníci radí, že návštěvu logopeda určitě neodkládejte tehdy, pokud se objeví nějaký náhlý a velmi znatelný problém, dítě například začne koktat či zadrhávat, nebo dokonce přestane mluvit úplně, i když to nikdy dřív nedělalo. V takovém případě není na co čekat.

Obrňte se trpělivostí

Počítejte s tím, že návštěvou logopeda vše teprve začíná. I když odhalí, v čem spočívá problém, na vás bude každodenní trénink s dítětem a hlídání jeho výslovnosti. Je to běh na dlouhou trať, léčba trvá týdny, někdy i měsíce. Dítěti ale můžete v rozvoji řeči pomoci, hodně čtěte, vyprávějte si vlastními slovy… je zajímavé, že především kolem tří let věku dítěte je pro správnou řeč důležitý i všestranný pohyb a rozvoj obratnosti, který jde ruku v ruce s rozvojem řeči a pilováním motoriky.

 

 

Zdroj: https://www.predskolnivek.cz

Foto: Shutterstock.com, Pixabay.com 

Autor: Markéta Veselá

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1