Umíte udržet tajemství?

Umíte udržet tajemství?

Schopnost udržet tajemství je velmi ceněna především mezi přáteli. Umění nechat si tajné informace pro sebe však není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Někdy totiž dotyčnému tajemství nedá spát, a to doslova. Jak s takovými tajnými informacemi naložit? Je lepší nezklamat a vzít si s sebou tajemství „do hrobu“, nebo ho pustit ven, zvlášť když tolik zatěžuje naši mysl?

Psst …

Tajemství je něco, co musí být udrženo v tajnosti, nesmí být vyzrazeno. Co si s ním však máme počít, když jde o tak lákavé téma k diskusím? Možná vás napadne, proč nám ono tajemství vlastně bylo sděleno? Tajemství možná ulevilo tomu, kdo nám ho sdělil, nám ale často přitíží, zvlášť pokud patříme mezi extroverty, kteří si nic nemohou nechat pro sebe.

Tajemství tíží

Proč jsou tajemství často prozrazena? Důvodem je to, že sdělená tajemství zatěžují. Jen si vzpomeňte, jaká psychická úleva následovala poté, co jste tajné informace vyzradili! Podle mnoha studií tajné informace přináší stres, a ten, jak známo negativně ovlivňuje nejen naše psychické, ale i fyzické zdraví. Je také naprosto normální, že čím víc je získaná informace zahalená rouškou tajemna, tím více na ni myslíme a máme potřebu o ní hovořit, což ale nemůžeme, protože bychom zradili toho, kdo nás tajemstvím „zatížil“. A stejně tak je to i s naším vlastním tajemstvím. Cítíte tu úlevu, když se ho zbavíte?

Nechtějte ho slyšet!

Proč má člověk tendenci vyzrazovat právě informace označené jako „tajemství“? Snad je to tím, že slovo tajemství vzbuzuje touhu. Pokud by informace nebyla označena za tajnou, nejspíš bychom jí nevěnovali žádnou pozornost a jednoduše ji vypustili. Ale díky tomu, že je tajná, na ni musíme stále myslet. Pokud nechcete být ve stresu, nejlepší je nechtít tajemství znát. I když vás bude zajímat, věřte, že nejde o nic, bez čeho byste nemohli žít. Na rovinu můžete říct, že zkrátka tajemství neudržíte, a proto je lepší, pokud si ho druhý nechá pro sebe. Ztráta důvěry je totiž problém, na kterém spousta letitých přátelství ztroskotala.

Tajemství a znamení

Věděli jste, že to, jestli tajemství vyzradíme, či nikoliv, ovlivňuje také to, v jakém jsme narozeni znamení? Mezi největší drby patří údajně lidé narození ve znamení blíženců. Jsou společenští, chtějí být zábavní, a proto občas vyzradí něco, co vlastně vůbec vyzradit nechtěli. Pokud se potřebujete přece jen s vaším tajemstvím někomu svěřit, jděte raději za kozorohem, lvem nebo býkem, protože tam budou vaše informace opravdu v bezpečí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1