Umíte se hádat? Hlavně neutíkejte, z místa ani od tématu

Umíte se hádat? Hlavně neutíkejte, z místa ani od tématu

Pokud si myslíte, že hádky do vztahu nepatří, jste na omylu. Hádky jsou součástí každého vztahu! Hádáme se s partnerem, s dítětem, s rodiči, ale i s kolegou v práci. Aby ale hádka měla smysl, musí být konstruktivní! A jak taková konstruktivní hádka vlastně vypadá?

Hádka do vztahu patří

Spousta lidí si myslí, že hádka je něco negativního a do vztahů, zejména těch partnerských, nepatří. Zastánci tohoto názoru se konfliktům vyhýbají i za cenu, že jsou ve vztahu, ať je to vztah jakýkoliv, nespokojení. To, co si opravdu myslí, drží pod pokličkou, protože se domnívají, že případná výměna názorů by jen rozvrátila jejich vztah. Podle psychologů je však opak pravdou. Hádáme se pouze v případě, když nám na něčem nebo na někom záleží. To, co zabíjí vztah, je lhostejnost, nikoliv hádka.

Konstruktivní hádka

Aby nás hádka někam posunula, něco vyjasnila, musí být konstruktivní. Na konci hádky by se neměl jeden cítit jako vítěz a druhý jako poražený. Cílem hádky je spokojenost, a to oboustranná. Je-li hádka konstruktivní, pročistí vzduch a nezanechává po sobě pachuť prohry.

Jak to nemá vypadat

Hádka, kde nám nezáleží na tom, co druhý říká, ale motivuje nás jen potřeba všechny svoje křivdy vmést druhému do tváře, je k ničemu a nikam nevede. Jde pouze o dva paralelně probíhající monology, kdy se partneři ponižují, vyčítají si a útočí na sebe. Jediným cílem takové hádky je toho druhého co nejvíce ranit.

Pravidla „správné“ hádky aneb hádejte se konstruktivně!

  • Vyberte místo a čas, pokud to jde - Také máte pocit, že hádka se objeví v tu nejméně vhodnou chvíli? Máte-li něco na srdci a chcete to s partnerem řešit, navrhněte místo a čas, kde a kdy budete problém řešit. Neměli by vás rušit děti, pracovní telefony, ale ani televize. Druhému můžete předem sdělit, co chcete řešit, což umožní oběma stranám si připravit argumenty, nad problémem se zamyslet a případně i „vychladnout“.

  • Držte se tématu - Během výměny názorů je důležité držet se tématu a mít jasno v tom, čeho chceme dosáhnout. Ne vždy se podaří dosáhnout cíle, ale i to je hádka. A i když se nepodaří dosáhnout kompromisu, aspoň člověk ví, na čem je.
  • Neutíkejte - Pokud během hádky odejdete, věřte, že je to to nejhorší, co můžete udělat. Dáte tak najevo, že vám nezáleží nejen na tom, co druhý říká, ale ani na něm samotném. Navíc si buďte jisti, že vaším odchodem hádka nekončí, protože partner za vámi ještě několikrát přijde, aby dořekl to, co měl na srdci. Odchodem si nepomůžete.
  • Co bylo, bylo - Do konstruktivní hádky nepatří dávné nevyřešené konflikty, které jsme měli řešit, když byly aktuální. Jak se říká, co by bylo. Minulost nechte spát a soustřeďte se na to, co ovlivnit lze, a to je přítomnost a budoucnost.
  • Respekt - Respekt a úcta k názorům druhého jsou součástí každé konstruktivní hádky.
  • Nastavte si hranice - Před tím, než se začnete hádat, ujasněte si, kde jsou hranice toho, co je pro vás přijatelné. Konstruktivní hádka totiž není o tom, že budete s druhým souhlasit jen proto, abyste měli klid. Pokud si totiž necháte vše líbit, hrozí, že všechny vaše nevyřešené konflikty se během let nastřádají a vy se pak rozhodnete jít konstruktivně hádat někam jinam.   

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1