Tak se nestyď!
Pocit studu je normální lidská emoce, kterou prožil každý z nás a většina ji má spojenou s obdobím dětství. Nadměrný stud v dospělosti nám ale může život nepříjemně zkomplikovat, ať už třeba při navazování kontaktů nebo mluvení na veřejnosti. Jaké jsou nejčastější důvody přílišné stydlivosti a lze se jí vůbec nějak zbavit?

Proč se stydíme?

Stydlivost je nepříjemná emoce, se kterou mnozí bojují i v dospělosti. Stud není naše chyba ani nedostatek, ale v některých situacích nám může velmi komplikovat nejen společenský, ale i pracovní život. Pocit studu si každý z nás s sebou nese od dětství. Důvodem přehnané stydlivosti v dospělosti mohou být naše zkušenosti z dětství, kdy jsme byli neustále upozorňováni na to, abychom se nestyděli. Stejně tak může být důvodem naše obava, že na ostatní neuděláme dobrý dojem a nebudeme jimi přijímáni. Nejčastějším důvodem ale bývá nízké sebevědomí.

Nízké sebevědomí jako nejčastější příčina studu

Nízkým sebevědomím trpí spousta lidí, a někdy bohužel zcela zbytečně. Považují se za neschopné, nešikovné, neustále se podceňují a nevěří si. Příliš se také zabývají sami sebou a v hlavě se jim honí spousta negativních myšlenek a katastrofických scénářů, díky kterým o sobě pochybují. Výsledkem pak je, že se takový člověk bojí cokoliv udělat, cokoliv říct.

Postavte se studu čelem

Nadměrná stydlivost naštěstí není nic, s čím by člověk nemohl pracovat. Stydlivost lze překonat jen tím, že se člověk takzvaně „otrká“. Pokud se člověk bude postupně a v rozumné víře vystavovat situacím, které v něm vzbuzují obavy, brzy zjistí, že není, čeho se bát. Nejhorší, co lze v případě nadměrné stydlivosti udělat, je to, snažit se obávaným situacím vyhnout. Proč? Protože tím se jeho úzkost a obavy budou jen posilovat a stydlivost se bude zvyšovat.

Jak překonat nadměrnou stydlivost

Překonat stydlivost není záležitost několika dnů. Vyžaduje to čas, trpělivost a odvahu změnit to, s čím nejsme spokojeni. Pokud člověk překonat stydlivost již zkoušel a výsledky se nedostavily, je možné obrátit se na psychologa či terapeuta. Za pomoci odborníků si člověk ujasní, jaké situace v něm nadměrnou stydlivost spouštějí a bude hledat způsoby, jak pocity studu zvládat.

Tipy, jak pracovat se stydlivostí

Na překonání stydlivosti si ale můžete troufnout i sami. Poradíme vám, jak na to.

  1. Zjistěte, co je spouštěčem stydlivosti. Je to mluvení před lidmi? Je to oslovení neznámého člověka? Jde o situace, když jste ve stresu?
  2. Sepište si seznam situací, ve kterých prožíváte stydlivost. Některým lidem pomáhá, když své obavy a úzkosti mohou jasně definovat, protože jsou tak pro ně lépe řešitelné.
  3. Situace z vašeho seznamu seřaďte od těch nejméně obávaných, až po ty, kterých se obáváte nejvíc. Začnete-li se postupně vystavovat málo obávaným situacím, získáte tak trénink pro ty, kterých se bojíte nejvíc.
  4. Posilujte své sebevědomí a víru v sebe sama. Projděte si vše, co se vám v minulosti povedlo a na tom stavte. Věřte, že to dokážete a pokud ne, svět se přece nezboří.
  5. Trénujte a trénujte, protože cvičení dělá mistra.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1