Štír a jeho životní potenciál

Štír a jeho životní potenciál

„Co mě nezabije, to mě posílí,“ bývá mottem právě Štírů. Není asi náhodou, že právě štír v přírodě přežije i atomový výbuch. Zrozenci v tomto znamení v sobě nesou hloubku, vášeň, dramatický prvek, silnou vůli a odvahu. Umí se skvěle regenerovat. Zároveň bývají vnitřně zmítáni svými emocemi, které však navenek příliš neprojevují. Nesnáší totiž slabost (u sebe i druhých), mezi kterou počítají i emoční svět. Často žijí svými představami a názory, neustupují. U druhých umí najít nejslabší místo a tvrdě zaútočit. Obzvlášť pokud s nimi dotyčný nesouhlasí. Na svou příležitost si dokáží počkat. Kde všude může svůj potenciál využít?

Vnitřní motivace Štíra

Štír se umí pro něco doopravdy nadchnout, celou svou bytostí. Pokud najde své téma (názor, vztah, skupinu, činnost...), vytvoří si velmi pevnou vazbu a věnuje tomu všechnu svou energii. Problém však je, že Štír si zároveň udělá i vlastní názor, na kterém nekompromisně trvá a realitu se mu snaží přizpůsobit. Manipuluje, vyhrožuje. Štír se nedá zlomit. Pokud jej zaženete do kouta, odkud nemůže uniknout, raději dobrovolně volí smrt (i v přeneseném slova smyslu = zlikviduje firmu, krutý rozvod). Štír s tématem smrti a kompletní změny pracuje hodně. Na rozdíl od ostatních se jich nebojí, během svého života dokonce „umírá“ několikrát. Pro Štíra jsou charakteristické právě hluboké vnitřní proměny, ve smyslu transformace.

Životní lekce pro zrozence ve Štíru

Štír je fascinován vším skrytým. Zpravidla na každého „něco vyčmuchá“. Má rád věci pod kontrolou (nikoli pro všeobecné dobro a vzájemnou souhru jako Panna, ale pocit moci a souvisejícího bezpečí). Najít cestu k druhým lidem bez potřeby je vlastnit či ovládat (z důvodu, aby se to nestalo jemu) = vybudovat pocit důvěry, je jedním z hlavních témat Štírů. Dalším, neméně těžkým úkolem Štíra je práce s bezmocí a v jeho případě i snaha nebránit se útokem. S tím souvisí také opuštění představ, respektive jeho pocitu, že jen jeho názor je správný, a naopak vpuštění reality, proudu života, volnosti, spontaneity a inspirace druhými do jeho světa. Štír je velmi silnou bytostí, která navíc nese schopnost realizovat jakoukoli změnu. Právě tím by měl druhé inspirovat, pomoci jim svým příkladem k jejich vlastní proměně. Nejedná se však o vnucení jeho vůle, protože „on ví, co je pro druhé nejlepší.“

Dejte mi úkol, já jej splním

Pokud je něco nemožné, Štír to zvládne. Přidejte činnosti, při kterých je třeba precizní přístup, výkonnost a bystrá mysl a máte skvělého kandidáta. Právě tam je pro Štíra velká šance uplatnit hlubiny své osobnosti. Štír miluje tajemství, umí se vcítit a pokud zvládne svou touhu ovládat, hodí se všude tam, kde je třeba něco odhalit: detektiv, výzkumník, grafolog, psychiatr, záchranář, člen speciální jednotky, agent. Štír je také fascinován mystikou, kterou přirozeným způsobem včleňuje do každodennosti. Může se tedy uplatnit i v teologii nebo třeba u pohřební služby. Štír zároveň potřebuje věřit tomu, proč se daná činnost vytváří, je šťastný ve firmách s vizí, kterou může následovat.

Intuice ve službách dobra

Štír má silně vyvinuté obranné/maskující mechanismy. Vášnivé city jej provázejí každou minutu jeho bytí, ale jsou pečlivě skrývány (aby je někdo nezneužil). Tím, že si své vlastní hlubiny uvědomuje, je schopen se napojit i na vnitřní svět druhých. Pakliže překoná svou touhu „po moci“ a přikloní se k touze „pomoci“, může být skvělým koučem, člověkem, který druhé motivuje (činností nikoli slovy a manipulací).  Pokud svému poslání věří, je Štír nesmírně trpělivý a zároveň přirozeně autoritativní, dává hranice.

Myšlenka na závěr: „Zvítězit sám nad sebou je nejkrásnější vítězství.“ Friedrich von Logau

Co je cílem tohoto seriálu

Horoskop, jehož součástí je i sluneční znamení (dalšími parametry je například Ascendent, postavení Luny či jednotlivých planet v tzv. Domech aj.) může být malou nápovědou k fungování daného jedince. Ne všechny atributy platí pro každého, neboť horoskop ve své komplexnosti je jedinečný. V tomto seriálu se budeme spíše snažit popsat archetypální principy fungování daného slunečního znamení. Věříme, že některé poznatky mohou vnést nový pohled do konkrétních životních situací.

Více o Štírech si můžete přečíst v článku: Ve znamení Štíra

Vztahy, které Štíři jakožto vodní znamení vyhledávají můžete prozkoumat v článku Partnerství a vztahy u vodních znamení.

Znamení Štíra předchází znamení Vah a následuje znamení Střelce. I o jejich potenciálech se můžete něco dozvědět.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1