Srdce na dlani aneb Proč se člověk stane dobrovolníkem?

Srdce na dlani aneb Proč se člověk stane dobrovolníkem?

Dobrovolnictví lze stručně charakterizovat jako pomoc druhým bez nároku na finanční či jinou odměnu. Dobrovolnictví bývá nejčastěji spojováno s neziskovými organizacemi, které činnost těch, kdo chtějí pomáhat, koordinují. Existují však i ti, kteří pomáhají jako jednotlivci, sami za sebe. Jaký je mezi nimi rozdíl a co vlastně člověka vede k tomu stát se dobrovolníkem?

Co je dobrovolnictví?

Pod pojmem dobrovolnictví není třeba hledat nic složitého. Jde o činnost, kterou člověk dělá pro druhého bez nároku na honorář či jinou odměnu. Neformální dobrovolnictví je staré jako lidstvo samo. Hlavní myšlenkou této činnosti je totiž dobročinnost, která je od pradávna spjata s morálkou a křesťanskými hodnotami. Příkladem je dobře známá sousedská výpomoc, která funguje od nepaměti. Formální dobrovolnictví je oproti tomu spjato s neziskovými organizacemi, které mají na starost péči o dobrovolníky, jejich koordinaci a vzdělávání.

Pozor na syndrom vyhoření

Být formálním dobrovolníkem není zase až tak jednoduché. Z tohoto důvodu se zastřešující organizace věnují přípravě a vzdělávání dobrovolníků. To, co na opravdu zapáleného dobrovolníka může čekat je tzv. syndrom vyhoření, kterému je však možné předejít. Jde o typ stresu, který může vést k psychickému a fyzickému vyčerpání. Ohroženi jsou zejména ti, kteří mají přehnaná a nereálná očekávání. Objevit se pak u nich mohou pocity neschopnosti, méněcennosti a nechuť v dobrovolnické činnosti pokračovat. Aby se předešlo syndromu vyhoření, je třeba, aby se v zařízení konala pravidelná supervize, kde jsou všechny okolnosti dobrovolnické činnosti probírány, a to včetně úspěchů, neúspěchů a očekávání.

Motivace je různá

Co se však skrývá za touhou člověka být dobrovolníkem? Důvodů může být mnoho, ale mezi ty nejčastější patří potřeba pomáhat druhým, touha změnit svět, pocit být prospěšný, ale také touha po uznání. Pro někoho může být dokonce dobrovolnictví i jakousi formou aktivního odpočinku. Pro studenty je dobrovolnická činnost profesní zkušeností, díky které si mohou otestovat svá očekávání a představy v terénu, většinou se jedná o vysokoškolské studenty sociálně či humanitárně zaměřených oborů. Jde o činnost, která může přinést nové dovednosti, kontakty a zkušenosti. Někteří dobrovolníci tuto činnost vykonávají z náboženského přesvědčení, protože pomoc druhému mají zakotvenou ve svých morálních zásadách. Podle odborníků však nelze označit za motivaci jeden konkrétní důvod, ale spíše jde vždy o kombinaci několika pohnutek, proč se člověk rozhodne dobrovolnické činnosti věnovat.

Jak se stát dobrovolníkem?

Pokud toužíte po tom, stát se dobrovolníkem, uděláte nejlépe, obrátíte-li se na některou neziskovou organizaci, která s dobrovolníky spolupracuje.

  • V České republice patří mezi nejznámější a nejstarší organizaci Český červený kříž, jehož členové v případě potřeby poskytují první pomoc, školí např. dobrovolníky, aby mohli pomáhat v domovech pro seniory.
  • Hestia poskytuje servis v oblasti dobrovolnictví, organizuje dobrovolnické programy, školení, koordinaci včetně supervize dobrovolníků. Jejím posláním je šířit a rozvíjet myšlenku dobrovolnictví a zajistit dostupnost dobrovolnictví.
  • Známá je také ADRA, mezinárodní humanitární organizace poskytující pomoc lidem v nouzi se zastoupením ve více než 130 zemích světa. Existují i organizace, které se zaměřují na konkrétní skupinu příjemců pomoci, např. zdravotně postižené, seniory, děti ze sociálně slabých rodin aj.
  • V posledních letech došlo k rozvoji ekologických organizací jejichž posláním je ochrana životního prostředí. Díky širokému spektru působících organizací si každý dobrovolník vybere to, v čem se bude cítit dobře.

A pokud se na dobrovolnictví necítíte, zkuste třeba jen v této nelehké době nabídnout sousedovi či sousedce v seniorském věku zprostředkování nákupu. Zahřeje to u srdce nejen je, ale také vás. A právě o tom dobrovolnictví je.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1