Spánková hygiena malých dětí

Spánková hygiena malých dětí

Každý rodič si někdy položil otázku, kolik hodin by měl vlastně jeho potomek naspat. Častěji než to, že dítě spí hodně, rodiče řeší problém zcela opačný. Klidný a přiměřeně dlouhý spánek dítěte je snem každého rodiče. Nedostatek spánku u dětí způsobuje nejen zdravotní obtíže, ale druhotně také spánkovou deprivaci u rodičů. Kolik by toho vlastně dítě mělo naspat a jaká jsou základní pravidla dětské spánkové hygieny?

Potřeba spánku u dětí

Potřeba spánku je individuální, a to jak u dospělých, tak i u dětí. Každé dítě je jedinečné, a proto i když je stanovena optimální délka spánku, nelze ji vždy striktně dodržovat. Zatímco některé děti jsou od narození velcí spáči, jiné děti mají potřebu spánku kratší. Pokud někteří rodiče pak trvají na přísném dodržování počtu naspaných hodin, trpí oni i jejich děti.

Režim dětem prospívá

Není žádnou novinkou, že pravidelný denní režim prospívá nejen zdraví dětí, ale také jejich spánku. Rutinní denní aktivity, zahrnující pravidelné stravování, venkovní procházky, koupání, ukládání ke spánku, jsou pro děti velmi důležité. Denně se opakující večerní aktivity jako je koupání, jídlo a pohádka na dobrou noc přináší dítěti nejen zklidnění, ale jsou také signálem, že den se chýlí ke konci a je čas na spánek.

Spánek v prvním roce života dítěte

I když se zdá, že novorozenec prospí celý den, není tomu tak. Novorozenec prospí denně kolem 18 hodin, které jsou přerušovány dobou na kojení, přebalování a koupání. Kolem 4. měsíce se miminko učí rozlišovat mezi dnem a nocí, s čímž mu pomáhají právě denní rituály. U dítěte se postupně prodlužuje doba bdění a zkracuje doba spánku. Mezi 6. a 12. měsícem trvá noční spánek kolem 11 hodin a k tomu se většina dětí během dne 1-2 x prospí. Před nočním spánkem by však děťátko mělo být alespoň 4 hodiny vzhůru, aby nemělo problémy s usnutím.

Spánek v batolecím věku

Mezi 2. a 3. rokem dítě stráví nočním spánkem kolem 11-13 hodin. Většina dětí spí také po obědě, a to zhruba do věku 3 let. Kolem třetího roku se pomalu vytrácí potřeba odpoledního spánku. Čím je dítě starší, tím se začíná spánkový režim podobat spánkovému režimu dospělého.

Projevy spánkové deprivace

Pokud se ptáte, má-li vaše děťátko dostatek spánku, odpověď vám dá samo. Nedostatek spánku poznáte podle následujících projevů:

  • Zvýšená únava během dne, podrážděnost, změny nálad, plačtivost, usínání ještě před uložením ke spánku, usínání během dne, nejčastěji během jízdy autem, problémy s usnutím, časté noční probouzení, nepravidelný denní spánek.                                         
  • Je-li spánková deprivace dlouhodobá, může dítě trpět podrážděností, nervozitou, neklidem, impulzivitou, poruchami soustředění aj.

Spánková hygiena u dětí

Stejně jako u dospělých je třeba také u dětí dodržovat základní pravidla spánkové hygieny, protože jen tak bude spánek vašich nejmenších dostatečně dlouhý a kvalitní.

  • Mějte denní rutinu, která začíná koupáním a končí uložením dítěte do postýlky.
  • Dítě ukládejte ke spánku ve stejnou dobu, a to včetně víkendů.
  • V dětském pokoji vytvořte optimální podmínky ke spánku: vyvětrejte, odstraňte rušivé vlivy včetně alergenů a mějte optimální teplotu kolem 18-20 stupňů Celsia.
  • Dítě na noc oblékejte přiměřeně.
  • Bojí-li se dítě usínat a spát ve tmě, nechte mu rozsvícenou lampičku s tlumeným světlem. Pro děti jsou vhodné také hračky, které usnadňují usínání. Plyšoví usínáčci vydávají slabé světlo či melodii a pomáhají tak dítěti usnout.

  • Večeře (poslední větší jídlo) by mělo být tři hodiny před spaním. Před spánkem není vhodná konzumace sladkostí, u starších dětí také kolových nápojů.
  • Před ulehnutím by se dítě nemělo dívat na televizi, tablet apod. Nejlepší, co pro dítě můžete udělat, je přečíst mu pohádku. Přítomnost rodiče přináší dítěti pocit klidu a bezpečí, díky kterému se mu bude mnohem lépe usínat.
  • Při dlouhodobých problémech se spánkem a usínám je vhodné konzultovat situaci s pediatrem.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1