Sami o Vánocích
O Vánocích si více než kdy jindy uvědomujeme, jaké je štěstí, že máme kolem sebe milujícího partnera a rodinu. Vánoce jsou totiž především o tom, trávit čas s těmi, které máme nejraději. Někdy však osud s naším životem zamává tak, že sedíme před vánočním stromkem sami. Jak prožít Štědrý den, abychom si ho alespoň trochu užili?

Vánoce jsou stresor pro všechny

Vánoční svátky, bez ohledu na to, s kým a jak je trávíme, patří mezi největší životní stresory. Nejen, že Vánoce jsou spojeny s mnoha očekáváními, která se ne vždy naplní, ale jsou doprovázeny i hektickými předvánočními přípravami, což se projevuje nejen na našem fyzickém, ale i duševním zdraví. Když k tomu přidáme stres v práci, péči o děti a domácnost, není se čemu divit, když si namísto klidného adventního času užíváme dny nabité stresem.

Sami z mnoha důvodů

Vánoce můžeme trávit sami z mnoha důvodů. Možná, že nás právě opustil partner, partnerka, jsme v cizině, daleko od rodiny, nebo nám ten nejbližší zemřel. Důležité je uvědomit si, že v podobné situaci se nachází spousta lidí, protože ne vždy je život lehký. Jedním ze způsobů, jak si Vánoce užít, i když zrovna nemáme nikoho, s kým bychom si ke štědrovečernímu stolu sedli, je dělat přesně to, na co máme chuť. A i když Vánoce jsou především o lásce a vzájemné blízkosti, myslete na to, že pořád máte to hlavní, a tím je zdraví a střecha nad hlavou. Ano, je to těžké, ale pozitivní na tom je, že Vánoce netrvají věčně!

Do ničeho se nenuťte

I když jsou Vánoce, neznamená to, že vánoční veselí je pro všechny povinné. Na druhou stranu to, že člověk zůstal sám, ještě neznamená, že se bude celý den utápět v slzách a litovat se. Pokud jste o Vánocích sami, snažte se, abyste je prožili příjemně. Dělat můžete prakticky cokoliv, při čem vám bude dobře. Pokud máte hrůzu z toho, jak strávíte Štědrý večer, věřte, že kapr a bramborový salát chutnají skvěle i o samotě. Hlavně si ale nezapomeňte nadělit pod vánoční stromek něco, po čem jste dlouho toužili, protože si to opravdu zasloužíte. A pokud by ve vás vánoční tradice jen umocnili pocit osamění, objednejte si třeba pizzu a pusťte si oblíbený film.

Přijměte pozvání

Odmítli jste pozvání ke štědrovečernímu stolu od přátel, protože jste měli pocit, že by to bylo trapné? Chyba! O Vánocích se snažíme být milí, pohostinní a rádi uvítáme „pocestného“, který nemá to štěstí, aby nejkrásnější svátky roku trávil obklopen svými blízkými. Pozvání neodmítejte, protože kdo ví, kde a kdy potkáte toho, s kým budete trávit ty příští Vánoce.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1