Rozchodové mýty. Také je znáte?

Rozchodové mýty. Také je znáte?

Rozchod je obvykle hodně traumatizující událost. A neexistuje snad žádný dospělý člověk, který by takovou zkušeností neprošel. Přesto mnozí z nás stále věří mýtům, jimiž jsou rozchody opředeny a kvůli kterým si zbytečně komplikujeme život.

„Rozcházíme se všichni. A obvykle rozchody opravdu bolí. Myslím si však, že nemusejí být zničující. Zůstat s partnerem v nefunkčním vztahu může znamenat větší destrukci, ztrátu, bolest…,“ píše koučka Dagmar Kožinová ve své knize Rozchod jako nový začátek. Podle ní není důvodem, proč v některých destrukčních vztazích zůstáváme, láska. Je to fakt, že si dostatečně nevěříme, máme obavy, omezení, přesvědčení ve vlastní hlavě, trpíme závislostí, a to paradoxně na partnerovi, který se k nám nechoval hezky. Navíc si často myslíme, že si nezasloužíme nic lepšího, nebo že nás nic lepšího nečeká. Není už toto pěkně nesmyslný mýtus? A rozchody nám komplikují i mnohá další mylná přesvědčení.

Navždy si patříme

Klíčová věc celého rozchodového procesu je uvědomění si, že nikdo nám nepatří!  Do vztahu vstupují oba partneři dobrovolně a oba mají právo vztah ukončit. Každý totiž máte svá přesvědčení, své názory, postoje a očekávání. Máte odlišné představy o volném čase, péči o děti, o financích, sexualitě a dalších oblastech. To že s někým jste, neznamená, že s ním budete za 10 let. Náš život se vyvíjí a patří k němu i změny ve vztazích.

Vždyť mi neubližuje!

Alkoholismus, domácí násilí a další doslova tragické situace jsou závažným, ale rozhodně ne jediným důvodem pro rozchod. Stejně podstatným důvodem k tomu, abyste si šel každý svou cestou, může být i to, že druhého nemilujete a víte, že váš vztah je prázdný, nemá společnou budoucnost. Vnitřně cítíte, že radši budete sami, než dál zůstávat v něčem mrtvém. Takové důvody bývají pro spoustu lidí nepochopitelné. Zejména, pokud vše ostatní bylo a je na první pohled v pořádku. Vy si ale buďte jisti, že váš odchod ze vztahu je oprávněný.

Dělám to kvůli dětem

Myslíte, že by váš rozchod zničil život dětem? V tom případě ale můžete pozorovat, že kromě vaší vlastní destrukce trpí uměle udržovaným vztahem i ony. A nevědomě reagují po svém. Zhorší se jim zrak a přestávají dobře vidět – ve své podstatě ani vidět nechtějí. Nebo se často dusí, kašlou, či se jim děje cokoliv jiného. „Myslím si, že naším životem dáváme dětem jednoznačný příklad, jak mají žít. Jsme pro ně vzorem se vším všudy. Takže pokud žijeme ve vztahu bez lásky a bez hezkých slov, předáváme jim poselství, že takto je to v pořádku,“ dodává Dagmar Kožinová.

Už si nikoho nenajdu

Odkládáte rozchod, protože se bojíte, že zůstanete sami. Že to hezké už bylo a nic dalšího vás tak jako tak nečeká. „V izraelském Tel Avivu dělali na psychologické fakultě výzkum, při němž zjistili, že si lidé myslí, že každý má v životě právo na jednu velkou lásku, maximálně dvě. Když to s někým, kdo nám připadal osudový, nevyjde, a když se třeba zklameme ještě jednou, tak je prostě hotovo, je po všem a od života už nic moc nemůžeme čekat,“ říká známý párový terapeut Honza Vojtko. A hned zdůrazňuje, že každý má právo na další lásky! Může jich být mnohem víc. Láska se podle něj nedá vážit a poměřovat, není to emoce, ale fascinující mentální proces. Takže nelze říct, že ta „pravá a největší láska“ už byla. Pokaždé milujeme jinak.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1