Rak a jeho životní potenciál

Rak a jeho životní potenciál

„Nezkoumám, pouze cítím.“ Jsou to emoce a city, které v životě Raků hrají hlavní roli. Jsou velmi citliví, vnímaví, přizpůsobiví, snadno se dojmou, pracují skvěle s intuicí. Někdy se však ve svých citech ztrácí, stanou se náladoví, mají tendenci se k někomu připoutat, bývají vrtkaví a velmi vázaní na minulost. Pyšní se skvělou pamětí, zároveň z ní však dokážou kdykoli vytáhnout nějaký strach. Jsou velmi přizpůsobiví a zároveň ostýchaví. Nesou potenciál soucitu a klidu. Jak mohou své danosti využít v každodennosti?

Vnitřní motivace Raků

Základní potřebou Raka je duševní bezpečí a jistota. „Myslím, že absolutně nejbáječnější v životě je pocit, že vás někdo potřebuje,“ je zřejmě nejvýstižnější motto Raků. Svůj život zakládají na vztazích a vzájemných hlubokých vazbách. Pečují. Často na úkor sebe, svých potřeb a snů. Rád má pohromadě všechny své blízké, kterými umí zdatně citově manipulovat. Často se obrací do minulosti a vzpomínek, kde hledá zdroje své energie. Věří, že pokud zná své kořeny, má kam růst. I z tohoto důvodu bývá citově hodně vázán na matku. Jeho životní tempo je velmi pomalé. S každým krokem ven váhá a ověřuje, zda je prostředí bezpečné. Svou pozornost zaměřuje na své city a emoce.

Životní učební lekce Raků

Podobně jako voda (Rak je vodní znamení) i Rak své city umí zdatně ohýbat, měnit a přizpůsobovat. Někdy se tedy může tedy jevit jako náladový a nestálý. A právě nalezení vlastní vnitřní rovnováhy navzdory okolí je jedním z úkolů Raka. Nenechat se smýkat náladou venku ani svou divokou fantazií, ale uchovat si své bezpečí uvnitř.  Velkým úkolem Raka je sebevyjádření se a cesta k samostatnosti. Přímá konfrontace a jasné sdělení svých přání a tužeb totiž není jeho silnou stránkou. Místo nich se uchyluje právě k citové manipulaci. Svůj vnitřní svět nerad komunikuje slovy, pomůže mu, pokud jej může vyjádřit jednáním (kreativitou). I odpoutání se ze závislostních vztahů pomůže k hlubšímu pochopení sebe samého. Zároveň se uleví i jeho okolí, které přestane svou láskou dusit.

Tvorba jako cesta k sobě

Rak nese velký tvůrčí potenciál, který je však spojen se zranitelností. Právě ta Raky zahání do pasivity (strach ze zranění a ztráty jistot blízkosti). Každý „růst“ jakoby vyžadoval odhození dosavadního račího krunýře a být zranitelný. Naučit se své nápady realizovat (postupně krok za krokem) je dalším životním milníkem. Pojí se i s převzetím zodpovědnosti za svůj život a nenechávat ho v rukou okolí (matky, partnera).

Intuice jako maják

Silnou stránkou Raka je, že umí vytušit vnitřní souvislosti, které nejsou naší racionalitou uchopitelné. Začíná tam, kde intelekt ztratí svou sílu. Důvěřuje své intuici více než analytické části své osobnosti a umí s ní skvěle pracovat. Dokáže pouhou svou přítomností „nasát“ atmosféru místa nebo se vcítit do potřeb lidí / zákazníků. Je tedy skvělým sociálním pracovníkem, hoteliérem, zahradníkem, uspokojí jej práce v kultuře nebo v jakémkoli oboru, kde se pečuje (chůva, mateřská škola, zdravotní sestra, hospodyně).  Může být skvělým pomocníkem i v kreativních procesech ve firmě. Důležité je, aby měl pocit, že je „potřebný“ nikoli, že je jen součást nadnárodní mašinérie. Naplní ho práce, která není jednotvárná a vyžaduje fantazii. Motivovat ho budete možností osobnostního rozvoje.

Myšlenka na závěr: „Jsem něžný. Jsem krutý. Jsem život. Pláčeš? I v slzách je síla. Tak jdi a žij.“ John Lennon

Co je cílem tohoto seriálu

Horoskop, jehož součástí je i sluneční znamení (dalšími parametry je například Ascendent, postavení Luny či jednotlivých planet v tzv. Domech aj.) může být malou nápovědou k fungování daného jedince. Ne všechny atributy platí pro každého, neboť horoskop ve své komplexnosti je jedinečný. V tomto seriálu se budeme spíše snažit popsat archetypální principy fungování daného slunečního znamení. Věříme, že některé poznatky mohou vnést nový pohled do konkrétních životních situací.

Více o Racích si můžete přečíst v článku Znamení Raka.

Vztahy, které Raci jakožto vodní znamení vyhledávají můžete prozkoumat v článku Partnerství a vztahy u vodních znamení.

Znamení Raka předchází znamení Blíženci a následuje znamení Lva. I o jejich potenciálech se můžete něco dozvědět.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1