Porody bez otců
Zákaz budoucích tatínků na porodních sálech vyvolal bouřlivé diskuse. Na jedné straně je mnoho nastávajících rodičů, u kterých toto opatření vyvolalo spoustu negativních emocí, na druhé straně jsou ti, pro které je zavedené opatření jen logickým nařízením plynoucím z aktuální situace. Petice na zrušení tohoto zákazu je pro některé nepochopitelná, pro jiné „obrana“ jejich práv. Důvody obou táborů jsou vcelku pochopitelné. Je třeba si uvědomit, že každá situace má dvě strany.

Na prvním místě přání matky

Před mnoha lety bylo naprosto běžné rodit doma. Otec přítomný porodu nebyl, ale byl poblíž a rodičku tak uklidňovala už jen jeho blízká přítomnost. Žena rodila za pomoci porodní báby či známé starší a zkušenější ženy. Poté, co začalo být běžným standardem rodit v porodnici, cítily se ženy lépe, pokud byl v porodnici, nikoliv na porodním sále, přítomný i otec. Přece jen nemocnice nikdy nepatřily mezi ta prostředí, ve kterých by byl člověk rád. Mnoho nastávajících maminek si v dnešní nedovede představit absenci tatínka u porodu. A někteří tatínci stejně tak. Proč někteří? Protože část tatínků je s maminkou na porodním sále především proto, že si to přeje především ona sama. Někteří muži si samozřejmě vroucně přejí být přítomni tolik kouzelnému okamžiku zrození, ale někteří jsou přítomni jen proto, že se to zkrátka očekává.

Tatínek může být i rušivým elementem

Známý francouzský porodník Michel Odent, který má zásluhy na humanizaci porodnictví, vnímá a hodnotí přítomnost otce u porodu poněkud kritickým okem. Tatínek natáčí, drží maminku za ruku, masíruje, zpříjemňuje dobu porodních bolestí a je zkrátka mamince velkou oporou. Na druhou stranu může také překážet, diskutovat a polemizovat se zdravotním personálem o lékařských postupech, může nastávající maminku stresovat, nepřiměřeně chlácholit a utěšovat a nemusí se během celého porodu cítit po zdravotní stránce zcela fit, protože ne každý prostředí nemocnice dobře zvládá.

Obavy má žena, ale i muž

Porod je velmi intimní záležitostí, která patří mezi nejkrásnější okamžiky v životě ženy. Porod ale v ženě probouzí i spoustu obav. Nastávající maminka má obavy o miminko, o sebe a pokud je přítomen partner, tak i o partnera. Některé maminky se obávají toho, jak bude partner porod zvládat, jak ji poté bude vnímat jako ženu, kdy ji uvidí rodit, bez příkras, za doprovodu živočišných instinktů a reakcí, které jsou pro porod běžné. Nebude partner zaskočen? Nezmění se jeho pohled na ni? Nebude mu vadit pohled na krev? Nesloží se na porodním sále? Stejně tak si ale klade otázky i muž. Zvládnu to, když ženu uvidím v bolestech? K čemu tam vlastně budu potřebný? Nesložím se tam?

Hlavně klid

Žena potřebuje během porodu především klid, aby byla plně soustředěna jen sama na sebe a na miminko. Na prvním místě je zdraví dítěte a vše ostatní v tu chvíli přestává být pro ženu důležité. Přítomnost tatínka u porodu je báječná věc, ale nikoliv nevyhnutelná. To jediné, na čem opravdu záleží je zdravé dítě a zdravá maminka.

„Budeš u porodu?“

Přítomnost muže u porodu je úžasná věc, pokud o to muž opravdu stojí. Přítomnost muže u porodu je komplikací pro všechny zúčastněné, pokud o to muž opravdu nestojí. Když narazíme na diskuse týkající se zákazu otce u porodu, diskutujícími budou především maminky. Co z toho můžeme usuzovat? Můj osobní názor je ten, že to možná těm tatínkům zase až tolik nevadí. Možná, že mnohem důležitější než jejich přítomnost u porodu v této nelehké koronavirové době, je pro ně prioritou to, aby děťátko a maminka byli zdravé.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1