Nezvládáte touhu po nákupech? Možná je to nemoc

Nezvládáte touhu po nákupech? Možná je to nemoc

Vyrazit jednou za čas na pořádný nákupní tah po obchodech je asi běžná ženská záležitost. Když se ale z nakupování stane každodenní potřeba a u vás doma už kvůli novému oblečení, kosmetice, botám či kabelkám nemáte ve skříni ani centimetr volného místa, je na čase říci si dost.

Pokud si nákupní stopku nedokážete dát sama, neváhejte vyhledat pomoc odborníka. Je totiž dost možné, že vás závislost na nakupování zcela ovládla. V takové chvíli už jde o psychickou poruchu, která má své jméno. Říká se jí oniománie, případně shopaholismus. Prožitky shopaholika jde přirovnat k jakékoliv jiné závislosti: kuřák si dá cigaretu a za chvíli si musí zapálit další a pak další. Alkoholik do sebe kopne jednoho panáka, ale tím to nekončí, nýbrž začíná. Při chorobném nakupování zaplatíte v obchodě jednu věc, ale už běžíte pořídit si další, aby se pocit slasti zopakoval.

Internet vše usnadní

Chorobnému nakupování propadá přibližně šest procent populace, v drtivé většině ženy. Podle psycholožky Alžběty Protivanské se ale zřejmě s rozvojem online nákupů stane závislými více lidí včetně narůstajícího počtu mužů. Internet totiž dává možnosti utrácet velmi snadno a rychle, takže se takové placení čím dál více vzdaluje pocitu, že opravdu reálně vydáváte peníze.

Chorobné nakupování: Zbytečnosti ve skříni

Jak poznat, že už jde do tuhého a na nakupování vzniká závislost? Dá se o ní uvažovat, pokud jev probíhá soustavně alespoň tři měsíce. Lepší případ je, když nakupující neztrácí schopnost počítat i se svými ostatními povinnými výdaji. Když ženě kvůli obřím nákupům ale opakovaně nezbývá na jídlo nebo na bydlení, je třeba zbystřit. „Chvilkové nakupování pro radost je také více motivováno touhou opravdu získat danou věc. Naproti tomu chorobné nakupování se děje jen pro akt nákupu, samotné věci často zůstanou nerozbalené ve skříni,“ popisuje psycholožka.

Maminka jako vzor

Nakupování se bohužel čím dál více stává normálním způsobem trávení volného času. Často spolu nakupují celé rodiny a dospívající dívky se učí od svých matek nápodobou, že je nakupování příjemná věc. Vzhledem k tomu, že jsou k něčemu takovému potřebné vlastní finance, rozvíjí se shopaholismus nejčastěji kolem 30. roku, kdy se lidé obvykle stávají materiálně nezávislými.

Závislost na nakupování: Pomůže psychoterapie

Chorobné nakupování je vždy příznakem nějaké vnitřní nerovnováhy nebo dlouhodobě neřešených vztahových či emočních problémů. A ty se nevyřeší ze dne na den. Ideální je požádat o pomoc psychologa.

Jak ovládnout chuť k nákupům

  • S chorobným nakupováním se to má podobně jako s nakupováním potravin, když máte hlad. Kdykoli bloumáte bezcílně ať už po obchodním domě nebo na internetu, je daleko snazší vás na něco nalákat.
  • Vědomý přístup k nakupováním spočívá v tom, že dopředu víte, co opravdu potřebujete.
  • Zkuste toto: když si všimnete, že jste po něčem zatoužili, připište si to na seznam přání i s datem, kdy vás nákup napadl. Následně počkejte alespoň dva týdny, ideálně měsíc, jestli touha přetrvá. Pokud ano, směle do toho.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1