Nepotlačujte vztek. Naučte se s ním pracovat!

Nepotlačujte vztek. Naučte se s ním pracovat!

Vztek je emoce, která je přirozenou součástí naší osobnosti. Problém nastává tehdy, necháme-li se vztekem ovládat. Nejen, že vztek ovlivňuje naše psychické a fyzické zdraví, ale ovlivňuje i naše myšlení a jednání, což nám pak komplikuje osobní i pracovní život. Umět se vztekem pracovat je důležité nejen pro nás samotné, ale i pro naše okolí, protože kdo by chtěl být ostatními považován za „rapla“?!

Vztek a zdraví

Vztek, ať už je dlouhodobě potlačovaný, nebo mu naopak dáváme až příliš často volný průběh, se negativně odráží na našem zdraví. Vysoký krevní tlak, deprese a úzkosti, žaludeční vředy, nespecifické bolesti břicha, bolesti hlavy a mnohé další zdravotní obtíže mohou být způsobeny vztekem, zlostí a neustálým rozčilováním. Možná budete překvapeni, že práce se vztekem není nic těžkého a někdy stačí opravdu málo, třeba umět správně dýchat. Tipy, jak se vzteku postavit čelem, vám přinášíme.

Dýchejte!

Během záchvatu vzteku je naše dýchání mělké a povrchní. Tělo nemá dostatek kyslíku a my tak máme pocit, že se nemůžeme pořádně nadechnout, což nás může ještě víc rozčílit. Základním krokem ke zvládnutí vzteku je naučit se správně dýchat. Zhluboka a dlouze se nadechněte do břicha, na chvíli zadržte dech, a poté pomalu vzduch vydechujte. Hluboké soustředěné dýchání opakujte po dobu cca 5 minut. Jde o velmi jednoduchou a oblíbenou relaxační techniku, která zklidní vaše tělo i mysl během několika málo minut.

Tvořte pozitivní obrazy ve své mysli

Nejen účinným způsobem, jak zvládnout stres, ale také oblíbenou relaxační technikou je tzv. řízená vizualizace, která spočívá v tom, že si v hlavě vytváříme příjemné představy, které v nás vzbuzují klid a harmonii. Představovat si lze opravdu cokoliv. Vzpomínku na to, jak jsme leželi na pláži nebo se třeba procházeli v lese. Důležité je, abychom si současně vybavovali i senzorické vjemy, které vzpomínku doprovází, např. šumění moře, sluneční paprsky, které na kůži příjemně hřejí, nebo třeba vůni lesa a ptačí zpěv. Klid, který si v mysli vytvoříme, se přenese na to, co zrovna prožíváme, a tím pádem bude i právě prožívaný vztek mnohem menší.

Počítejte

Při vzteku se počítat do deseti opravdu vyplatí. Někdo nebo něco nás tak rozčílí, že máme potřebu okamžitě reagovat. Chyba! V takových případech, kdy cítíme, jak v nás vztek stoupá, je dobré dát si pauzu. Nemusíme zrovna počítat do deseti, ale dát si třeba hodinu času, než budeme na to, co nás tak rozčílilo, reagovat. Vztek v mezičase opadne a my získáme odstup, díky kterému nás vztek nebude ovládat a my budeme schopni se k problému postavit konstruktivně a bez negativních emocí.

Někdy stačí tzv. upustit ventil

Vztek nemusí přijít okamžitě, ale delší dobu v nás „zraje“. Pak stačí jen opravdu málo a my se nestačíme divit, čeho všeho jsme pod návalem vzteku schopni. Potkávat se s přáteli, bavit se, dělat to, co nás činí šťastnými je to, co udržuje naši mysl pozitivně naladěnou. Vhodná je také fyzická aktivita, jako je např. sport, manuální činnosti, při kterých se příjemně unavíme a zbavíme se negativních emocí včetně vzteku.

Promluvte si

Cestou k tomu, jak se naučit svůj vztek ovládat, je najít někoho, s kým budeme moci mluvit o tom, co v nás vztek spouští a proč právě tímhle způsobem reagujeme. Sdílení toho, co nás trápí, nám pomůže verbalizovat a uvědomit si, proč se necháváme vztekem ovládat. Pokud nemáme nikoho, s kým bychom mohli otevřeně hovořit o svých pocitech, je vhodné navštívit odborníka, který nás nejen vyslechne, ale zároveň poradí, jak se vztekem pracovat.

Nikdo není dokonalý

Ačkoliv se někdy člověk snaží sebevíc, může se stát, že ne vždy jde všechno podle představ. Naučte se pracovat s negativními myšlenkami a pokuste se identifikovat stresory, které ve vás vztek probouzí. Buďte zdravě sebevědomí, empatičtí, otevření a dívejte se na svět a na ostatní optimisticky. Myslete na to, že práce se vztekem je běh na dlouhou trať a uvědomění si problému je prvním krokem k úspěchu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1