Naučte se říkat NE!

Naučte se říkat NE!

Určitě to také znáte. Kolegyně v práci vás o něco požádá, pak pro změnu někdo z rodiny či přátel... a povinnosti se kupí a kupí. A vy najednou nemáte ani chvilku na to se zastavit a popřemýšlet, co děláte špatně, že nemáte čas na svůj život a sny.

Bojíme se

Proč tomu tak je, že řada z nás má problém druhým cokoliv odmítat a automaticky na vše přikyvuje? Ať už jde o práci, půjčení věcí/peněz, nějaké služby a zařizování... na všechno obvykle kývneme ano, i když se nám to třeba vůbec nehodí. A když už konečně jednou za čas někoho skutečně odmítneme, cítíme se potom hrozně. Bojíme se, že druhé zklameme, nebo je dokonce ztratíme. Cítíme pocit viny a strach. Často za to může naše nízké sebevědomí. Pokud se ale naučíte říkat ne, posílíte nejen sebe, ale zároveň tím říkáte ano věcem, o které byste jinak přišli. Když řeknete ne nudné práci, otevřou se vám dveře třeba k nějaké zajímavější. Když řeknete ne nefungujícímu vztahu, třeba přijde ta pravá láska. Když řeknete ne povinnostem, na které nemáte čas ani náladu, budete mít konečně čas sama pro sebe a pro uspořádání si svých priorit.

Jak se tedy naučit říkat ne?

V první řadě je důležité si uvědomit, že pokud někomu řeknete ne, rozhodně to neznamená, že ho nemáte rádi, nebo vás nezajímá, co řeší. Když vás příště zase někdo o něco požádá, nechte si všechno v klidu projít hlavou. Někdy ano chceme říct, ale mnohdy nám intuice napovídá, že tomu je přesně naopak (nemáme čas, chuť, kapacitu...).

  • Začněte u maličkostí – I tuto dovednost, říkat ne, je třeba trénovat. A začínat můžete u maličkostí. Řekla jste si, že dnes si dezert nedáte, ale už pokukujete po čokoládě? Řekněte si v duchu rázné NE. A stejně tak třeba zbytečným nákupům, slevám atd. Začněte prostě u sebe, a pak až u ostatních.
  • Nehledejte výmluvy – Někdy nám dělá problém říct ne naplno, a tak hledáme všemožné výmluvy, proč nemůžeme. „Víš, já bych hrozně ráda, ale...,“ kroutíme se, mlžíme. Ale vězte, že pro vás i váš protějšek je o hodně víc fér, pokud řeknete prosté ne.
  • Svět se nezboří – Po několika prvních ne na vás možná budou vaši blízcí koukat zvláštně (vždyť doposud od vás slyšeli stále jen ano), ale po čase se to naučí respektovat. A co víc. Možná v jejich očích i stoupnete. Protože mnoho lidí si právě těch, co jim vždy vyhoví, příliš neváží.

  • Získáte dobrý pocit – Budete žít podle sebe a ne podle očekávání druhých. Navíc zjistíte, komu na vás opravdu záleží a kdo se vás spíše jen snažil využívat.
  • Uvědomíte si vlastní potřeby – Když budete stále dělat to, co po vás chtějí druzí, po čase ztratíte ze zřetele, co vlastně chcete vy. Proto je dobré si ujasnit a třeba i napsat, čeho byste v životě chtěli dosáhnout a cestu vedoucí k tomuto cíli. A pak uvidíte, zda vás žádosti od ostatních od tohoto cíle vzdalují, nebo naopak...
  • Říkat ne lze i vlídně – Aby předchozí řádky nevyzněly tak, že na každého, kdo vás o něco požádá, začnete křičet ne a ne a ne. I odmítnout se dá vlídně. Arogance, nebo agresivní chování vám v získávání respektu od druhých rozhodně nepomůže. Řekněte tedy ne jednoznačně, ale nikoliv nepříjemně.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1