Naučte se číst v očích. Víte, co značí přímý pohled?

Naučte se číst v očích. Víte, co značí přímý pohled?

Říká se, že oko je oknem do duše. A rozhodně se nejedná jen o nějaký poetický obrat. Z pohledu do očí lze skutečně získat celou řadu adekvátních informací o vnitřním rozpoložení, ve kterém se dotyčný momentálně nachází, a dost možná i o jeho skrytých úmyslech. Pojďme se teď na řeč očí podívat trochu víc zblízka…

Jedním z prvních vodítek, které je zároveň nejsnáze čitelné, jsou pohyby zorniček a směr, kterým se člověk dívá. Podle toho vcelku snadno odhalíme, jestli je k nám upřímný, případně zda před námi něco neskrývá. Určitě to dobře znáte. Mluvíte s někým, kdo ani na vteřinu neuhne pohledem, hledí vám zpříma do očí, případně má rozšířené zorničky. Takový rozhovor nemusí být dvakrát příjemný. Záleží na míře vašeho vlastního sebevědomí. Jedinci, kteří se na druhé dívají tímto způsobem, si totiž bývají stoprocentně jistí sami sebou, někdy až přespříliš, a jejich oči vám to jasně dokazují.

Doleva, doprava, nahoru, dolů

Někdy se člověk, se kterým právě mluvíme, dívá nahoru na levou stranu. To však neznamená žádné postranní úmysly, nýbrž pouhý fakt, že se mermomocí snaží něco si vybavit. Pohled doprava často svědčí o kreativní povaze dotyčného, ale pozor – někdy může znamenat i to, že nám náš protějšek neříká pravdu (u leváků to však někdy bývá obráceně). Pohled stranou obecně naznačuje zájem, nejistotu či nepřátelství.

A máme tu ještě směry nahoru a dolů. Všimněte si někdy žen, které s lehce sklopenou hlavou míří pohledem nahoru. Tento pohled vyjadřuje pokoru a v mužích velmi často vyvolává potřebu chránit. Není to totéž jako pohled se sklopenýma očima, který symbolizuje nejistotu, stud či nízké sebevědomí. Člověk, který se dívá tímto způsobem, se v dané situaci cítí nesvůj a ze všeho nejradši by se někam schoval.

Zlověstný rentgenový pohled

Jak jste se cítili, když se na vás někdo dlouze díval? Takový dlouhotrvající soustředěný pohled může být buď známkou toho, že si dotyčný až příliš věří (jak už jsme zmínili výše), nebo vás chce dokonce zastrašit a znejistit. A to rozhodně není nic příjemného (běžný člověk se vydrží dívat z očí do očí pouze 7–10 vteřin). Někteří jedinci v tomto ohledu dosahují skutečného mistrovství, když dokážou své oběti doslova paralyzovat pohledem, který připomíná spíš rentgen (například mnozí lidé narození ve znamení Štíra tohle ovládají přímo brilantně). Zajímavá situace nastane, když se sejdou dva stejně disponovaní sokové.

Stažené obočí a uhýbání očima

Při pohledu zapojujeme kromě samotných očí i další části obličeje, jako je třeba obočí, čelo nebo rty, které také mohou leccos prozradit. Například pohled provázený lehce zvednutým obočím či úsměvem naznačuje zájem o druhé pohlaví, případně o téma hovoru, ale někdy také překvapení. Naopak stažené obočí a svraštělé čelo bývá jasnou známkou toho, že nám náš protějšek vůbec nevěří a že mu nejsme ani za mák sympatičtí. Někdy také lidé při hovoru mhouří oči. Ani to není příliš povzbudivý signál. Může znamenat skrytou bolest (emoční i tělesnou) nebo fakt, že se dotyčný v naší společnosti necítí dobře. Případně nás v duchu hodnotí, anebo je zkrátka unavený. Těkavý pohled ze strany na stranu je dalším typickým signálem nepohodlí a někdy i touhy vzít nohy na ramena (samozřejmě obrazně). A když se vám někdo vyhýbá pohledem? Takový člověk nemá nejmenší chuť se s vámi bavit, nebo vás chce oklamat. Projevem antipatií bývá také časté mrkání (běžně mrkáme šestkrát až osmkrát za minutu), které je podvědomě vyvoláno touhou odstranit ze zorného pole nežádoucí osobu.

Oči jsou velmi zajímavé téma z mnoha pohledů. Pokud vás zajímá, co o vás prozrazuje barva očí, přečtěte si náš starší článek Modré, hnědé nebo zelené?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1