Když barvy oblečení mluví za vás

Když barvy oblečení mluví za vás

Možná to ani nevnímáte, když se ráno oblékáte třeba do práce, nebo na schůzku s kamarádkou, ale výběr barev oblečení o nás prozradí víc, než bychom čekali.

Co kraj, to jiné vnímání barev

Nazírání na barvy a jejich používání je v nás zakořeněno i kulturně. Například černá se u nás pojí se smrtí a smutkem, v Japonsku je takto ale naopak chápána bílá barva. Vliv má ale i prostředí, v němž žijeme. Například na Novém Zélandě rozlišují desítky druhů odstínů červené, v Africe má mnoho odstínů hnědá barva. A co o nás vypovídá barva oblečení? I když mnoho lidí říká, že nedá na první pohled, vnímání barev je mnohdy podvědomý reflex. Stejně, jako si bezděčně všímáme a hodnotíme gesta, mimiku a celkovou řeč těla. Takže jaké barvy si na sebe obléknout?

 

Psychologie barev

Každá z barev v nás evokuje a navozuje jiné pocity a nálady. I proto se psychologie barev hodně řeší například při reklamách, ale i zařízení restaurací a prodejních prostor, protože barvy ovlivňují třeba právě i naše chutě. A stejně tak působí na naše okolí a na nás samé barvy, které nosíme na sobě. Způsob kombinování barev a naše preference jsou velmi individuální. Nelze proto říct, jak bychom se měli oblékat. Jde především o to, v čem se cítíme dobře a jaké barvy máme rádi.

Červená – Je to poněkud agresivnější barva, která se spojuje s vášní či láskou. Bude skvělou volbou, pokud chcete zaujmout třeba na schůzce. Do práce či na pohovor je ale lepší zvolit jen nějaký červený doplněk a zbytek oblečení v tlumenějších barvách. Červenou totiž rádi oblékají asertivní lidé.

 

Růžová – Pokud jste milovníci této barvy, zvolte spíše její světlejší tóny, které evokují křehkost a ženskost. Tmavší a výraznější tóny, zvlášť pokud se do nich člověk zahalí celý, působí lacině.

Bílá – Barva nevinnosti a čistoty. I proto jsou nevěsty vždy v bílém. Příliš bílé ale může působit tvrdě a nepřístupně. Vždy volte alespoň barevné boty či kabelku. Bílé oblečení volí lidé upřímní a spolehliví. Také je symbolem dokonalosti.

 

Žlutá a oranžová – Obě tyto barvy působí na vaše okolí příjemně, pojí se totiž s představou Slunce, tepla, ale i zlata a bohatství. Většinou je nosí lidé otevření, přátelští a veselí. A také ti, kdo přijímají změny s otevřenou náručí.

 

Černá – Skrývá v sobě tajemství, je považována za elegantní, luxusní a nosí ji lidé mocní. Zároveň v někom může vzbuzovat smutek a nepříjemné pocity, protože se pojí i s tmou, smrtí či strachem. Jestliže se do ní rádi oblékáte, volte vždy nějaký veselejší doplněk.

Hnědá – Do této barvy se halí lidé konzervativní, ti, kteří nemají příliš v lásce změny. Na druhou stranu jsou solidní, spolehliví a realističtí. Je to barva země a nosí ji ti, kteří se při zemi rádi drží.

 

Modrá – Je barvou vzduchu a vody. Uklidňuje a uvolňuje, ale také pomáhá s koncentrací. Pomáhá i při komunikaci a navázání kontaktu s ostatními lidmi, hodí se proto nejen do práce, ale oblečte si jí i tehdy, když potřebujete něco vyřídit třeba na úřadech. Na druhou stranu potlačuje chuť k jídlu.

 

Zelená – Pojí se s pocitem bezpečí a ochrany. Je to barva přírody, ale zároveň i symbolem naděje. Mají ji rádi lidé přátelští, trpěliví, ale přitom plní energie.

 

Barvy nejsou důležité jen na našem oblečení, ale i v našem domově. Podívejte se, jak se díky nim doma můžete cítit lépe.

 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1