Jsem na mladší. A co má být?

Jsem na mladší. A co má být?

Pokud si muž najde mladší partnerku, zdaleka takový vztah nebudí tolik vášní, jako když si žena najde mladšího partnera. Vztah staršího muže s o mnoho let mladší partnerkou je ve společnosti tolerován od nepaměti. Pokud si však žena najde partnera ve věku svých dětí, najde se spousta těch, kteří takový vztah odsuzují a klepou si na čelo. Má vůbec takový vztah budoucnost?

Mladší muži jen pro sebevědomé

Vztah s mladším mužem není podle psychologů pro každou ženu, ale jen pro tu, která má dostatečně vysoké sebevědomí. Na takový vztah si žena musí totiž troufnout! A podle statistik je takových sebevědomých žen čím dál víc. Čím to, že během posledních let takových vztahů přibývá? Důvodem je to, že ženy a společnost nejsou tolik svazovány sociálními normami, co je a co není přijatelné. Prioritou se stává osobní štěstí a pocit životní spokojenosti než to, co budou říkat sousedi a kolegové v práci.

Čtyřicet? No a co!

Zatímco před lety byly ženy po čtyřicítce často již babičkami, dnes je všechno jinak. Žena je ve čtyřiceti letech na vrcholu své životní síly. Je finančně soběstačná, zabezpečená, sebevědomá, atraktivní a sexy. Díky předchozímu manželství či vztahu má žena životní zkušenosti. Je si plně vědoma toho, jaká úskalí soužití s mužem přináší a nesnaží se nového partnera vychovávat k obrazu svému. Protože už má dítě nebo děti z předchozího vztahu, netikají jí biologické hodiny. Žena po čtyřicítce ví, co chce od života a ví, co chce od partnera.

Proč si muži hledají starší partnerky?

Důvodů, proč mladší muži preferují vztahy se staršími ženami, je mnoho. Starší žena muže nepřetváří, nesnaží se ho dovést k oltáři, netikají jí biologické hodiny a netlačí partnera do zakládání rodiny. Taková žena má svůj vlastní osobní i pracovní život a je v něm spokojená. Od mladšího partnera chce často jen jediné, a sice být milována. Důležitou roli může hrát i sex. Zatímco vrchol sexuální aktivity u mužů je kolem dvaceti let, u žen se uvádí období kolem čtyřicítky. Nejen sexuální zkušenosti, ale také otevřenost a vášeň, mohou být důvody, proč jsou mladší muži staršími ženami tak přitahováni. Odborníci uvádí, že často jde o vztah sexuálně velmi kompatibilní.

Připravte se na rizika

Každý vztah s sebou přináší určitá rizika. Pokud je však věkový rozdíl mezi partnery více jak deset let, je třeba se připravit na některá úskalí, která z věkového rozdílu vyplývají. Sebevědomá žena připomínky a urážky ze strany okolí jistě ustojí. Zatímco některá žena vedle mladšího partnera omládne a doslova rozkvete, jinou může příval energie o dvacet let mladšího partnera začít po určité době unavovat. A co teprve, když přijdou otcovské pudy? I když jsou biologické hodiny spojovány hlavně se ženami, i muži přijdou do věku, kdy začnou toužit po vlastním potomkovi. Mnoho žen pak stojí před rozhodnutím, zda mít po čtyřicítce další dítě a pořídit tak svému dvacetiletému potomkovi sourozence. Některé ženy se rozhodnou si po mnoha letech těhotenství zopakovat, jiné dopřejí partnerovi možnost být otcem, avšak s jinou partnerkou a volí rozchod, protože se na těhotenství necítí.

Stárneme všichni, ale …

Zatímco se říká, že muži zrají jako víno, u žen jsou vrásky a šediny pokládány za nepříliš přitažlivý projev stáří. Ženy jsou naopak vnímány jako přitažlivé, když na nich známky stárnutí příliš znát nejsou. Ačkoliv páry s věkovým rozdílem často uvádí, že láska u nich propukla bez ohledu na věk, dřív nebo později mohou narazit na větší či menší konflikty, které by s partnerem stejného věku nenastaly. Ale vzhledem k tomu, že věkově nesourodých párů přibývá, je jasné, že risk do takového vztahu se zkrátka vyplatí. Ne nadarmo se říká, že věk je jen číslo. Důležité je nepočítat roky v občance, ale dny, kdy si užíváme lásku!  

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1