Jen si hraje? Nebo je to závislost na hrách?

Jen si hraje? Nebo je to závislost na hrách?

Pokud si tuhle otázku kladete při pohledu na potomka nebo partnera, který tráví ve světě online či počítačových her mnoho času, je potřeba zbystřit. Na druhou stranu počítačové hry jsou v dnešní době běžnou součástí světa teenagerů, a těžko byste hledali někoho, kdo nikdy žádnou hru nehrál. Odborníci tvrdí, že o závislosti na hrách lze hovořit tehdy, jsou-li splněny tři současně se vyskytující příznaky. Které to jsou, se dozvíte v našem článku.

Ztráta zájmů

Počítačová či online hra je pro závislého tou nejdůležitější činností. Je součástí každodenního života, a proto se jí také i v myšlenkách neustále zaobírá. Pokud závislý člověk právě nehraje, objevuje se u něj tzv. „craving“, tedy bažení hrát. Tento termín je stejný jako u závislosti na alkoholu či drogách. Závislý člověk své touze hrát podřizuje své každodenní chování.

Hra jako únik od problémů

Stejně jako u drogové závislosti nemocný nehraje jen tak pro zábavu, ale především kvůli tomu, aby se zbavil svých problémů. Díky ponoření se do virtuálního světa hry, zapomíná na každodenní svět s jeho problémy. Jde o únik z reality, která je pro závislého na hrách mnohdy velmi stresující.

Posouvání prahu tolerance

Pokud drogově závislý člověk musí ke svému uspokojení užívat stále vyšší dávky drogy, i zde najdeme podobnost. Závislost na počítačových hrách se prokazuje také zvyšováním množství času, které v online světě jedinec tráví. Hraje déle, intenzivněji a vyhledává stále extrémnější hry, aby dosáhl uspokojení.

Abstinenční příznaky 

Když závislý nemá možnost hrát nebo nemůže hrát dost dlouho, objevují se u něj abstinenční příznaky jako je nervozita, podrážděnost, výbušnost, agresivita aj.

Ztráta kontroly

Závislý není schopen kontrolovat čas, který hraním her stráví. Nedokáže přestat, a to i když si je vědom nadměrně strávené doby u PC a škodlivých následků.

Recidiva

Opakují se neustálé a neúspěšné pokusy přestat hrát či hru omezit.

Dopad na běžný život

Vše ztrácí pro závislého význam. Rodina, přátelé, zájmy a zaměstnání je odsunuto na vedlejší kolej. To má samozřejmě dopad na fungování v běžném životě. Objevují se problémy, které nemocný člověk řeší jak jinak než útěkem do světa her.

Jak se zbavit závislosti na hrách?

V případě podezření na závislost na hrách, je třeba vyhledat odbornou pomoc. Stejně tak jako ostatní závislostí se nevyplácí ani tuto podceňovat. Nejlepší je obrátit se na zařízení zabývající se závislostmi, která poskytnou kontakty na odborníky specializující se na závislost na počítačových a online hrách.

Zdroj fotografií v tomto článku: www.shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1