Jak zvládnout nový vztah bývalého partnera?

Jak zvládnout nový vztah bývalého partnera?

Zažila jsem svatbu, kde se spolu výborně bavily dva páry – táta ženicha po boku s novou ženou a mamka ženicha, již v náručí jiného partnera. Ale to je spíš výjimka. Přijmout po rozchodu to, že náš bývalý má nějakou jinou, nebo že exmanželka si domů přivedla nového chlápka, vyžaduje leckdy hodně psychologické práce sám se sebou. Obzvlášť, když jsme to my, kdo byli opuštěni a když jsou navíc ve hře děti z původního vztahu…

Po rozchodu býváme zranění, rozbolavělí, cítíme se opuštění a často navíc celé situaci ani nerozumíme. Někdy doufáme, že se náš partner nakonec vrátí. Jenže co když partner naváže nový vztah? Naše negativní pocity se pak často obrací právě na nového partnera či partnerku, v nichž vidíme příčinu všeho zla, které se nám děje. „V takových chvílích je extrémně těžké přijmout nový vztah našeho ex. Pokud máme s partnerem děti, je to ještě těžší, jelikož i nový partner se často stává členem širší rodiny našeho dítěte,“ říká terapeutka Lenka Matoušová, ze Servisu vztahů, který patří pod obecně prospěšnou společnost Women for Women. A dává sedm rad, jak novou životní situaci co nejlépe zvládnout.

Nepřemýšlejte o nich 24/7

Co asi teď dělají? Chodí do stejných restaurací, kam mě vodil on/ona? Vezmou se? Má ji/ho víc rád než mě? Má lepší sex, než byl se mnou? Občas přemýšlet a srovnávat se s novým vztahem je normální, především v začátku, ale zkuste na „ně“ nemyslet celý den. Jen si tím ubližujete. Můžete si místo negativního srovnání říct: Byl ten vztah opravdu to pravé? Bylo mi v daném vztahu skutečně jen dobře? Co mi tento vztah dal? Nechte svého bývalého/bývalou myšlenkově být a zaměřte se hlavně sami na sebe. Zároveň je dobré svoji mysl zaměstnat novými myšlenkami.

Nestyďte se za emoce

Je důležité emoce přijmout, nepopírat či nepotlačovat, včetně těch negativních. Je přirozené, že na začátku budete žárlit i srovnávat se s novým partnerem. „Přijměte to. Můžete svému bývalému říct, že je vám nepříjemné novou partnerku/partnera nyní vídat. Nevyčítejte mu nový vztah, nedělejte žárlivé scény. Pokud to nezvládáte, zkuste raději vyhledat pomoc odborníka. Především, pokud jste se svým ex ve styku kvůli dětem či kvůli práci,“ říká vztahová terapeutka.

Přijměte rozchod

Pozitivem nového vztahu vašeho ex je i to, že můžete konečně přijmout rozchod a nedoufat v to, že se dáte znovu dohromady. Urychlí to vaše odtrhnutí od minulosti. Může se to zdát nereálné, ale buďte za to vděční. Nyní se můžete i vy rychleji pohnout dále.

Naučte se „je“ mít rádi

I když se to na začátku zdá jako nemožné. Zkuste se místo negativních myšlenek na bývalého a jeho nový vztah zamyslet, zda na dané situaci není pro vás i něco pozitivního. Přijměte novou partnerku/partnera jako novou skutečnost. Není dobré vidět nové partnery jako démony, kteří jsou zde, aby vám jen škodili. Nelibujte se v emocích oběti. Je dobré si také říkat, že nový partner či partnerka mají též těžkou pozici a mohou mít naprosto stejné pochybnosti a negativní emoce jako vy.

Nevyužívejte děti

Často se stává, že lidé, kteří nepřijmou nový vztah bývalého partnera, se snaží k „pomstě“ využít své děti. Nechtějí, aby se děti s novým partnerem setkávaly, pomlouvají svého ex či vyvolávají zbytečné hádky. Je důležité si uvědomit, že nový vztah tím rozhodně nezničíte, zato u dětí vyvoláte stresy.

Zakažte si „šmírovat“

V dnešní době je těžké uniknout životu druhých. Především díky sociálním sítím. Pokud jste na nich aktivní, tak si zkuste zakázat sledování bývalého partnera i jeho nového vztahu. Navíc často realita života lidí na FB či Instagramu není reálná a prezentovaná dokonalost nemusí být vůbec pravda. V neposlední řadě pomáhá si smazat veškeré sms, facebookové a instagramové konverzace, které jste dříve měli, nebo i svého/svou ex zablokovat.

Začněte něco nového

Nevyptávejte se také společných kamarádů na to, jak se ex a nový partner mají, co dělají apod. Toto vše vede pouze k porovnávání a negativním emocím. Zkuste se více stýkat s novými lidmi. „Pusťte se do nových věcí, vzpomeňte si i na věci, které vás kdysi bavily a vraťte se k nim, pokud jste je ve vztahu zanedbávali. Obnovte možná i stará přátelství, a hlavně pracujte na svém vztahu sami k sobě. Být sám se sebou v pohodě je totiž ta největší životní výhra,“ říká terapeutka Lenka Matoušová.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1