Jak poznat vzájemnou náklonnost

Jak poznat vzájemnou náklonnost

Poznali jste někoho úžasného a lámete si hlavu nad tím, jestli jsou city oboustranné? Zkuste se zaměřit na řeč těla a budete mít jasno.

Oko, do duše okno

Oči jsou to, co nás na druhém zaujme jako první. Muži dávají přednost ženám s velkými očima, které symbolizují mládí, symbol plodnosti. A ano, to je také důvod, proč si ženy začaly oči líčit.  Oční kontakt je tou nejčastější výzvou ke dvoření. Díky jedinému pohledu tak bezpečně poznáme, jak na tom jsme. Oči a rozšířené zorničky představují zájem a zvyšují atraktivitu. Pokud jde navíc o pohled delší než tři vteřiny, nebo takový, který proběhne vícekrát po sobě, je jasné, že tu je šance.  Takový pohled může doprovázet letmý úsměv a gesta typická pro flirt. U žen je to hra s pramínkem vlasů, což je podle odborníků jeden ze znaků vzrušení a je vnímán jako vysoce pozitivní sexuální signál. Během flirtování je podle odborníka na nonverbální komunikaci D. Lewise typická deseti vteřinová „Hra na schovávanou“, který má následující schéma: Pohled – úsměv – pohled – odvrácení pohledu – obnovení pohledu – úsměv – přiblížení. Má-li objekt vašeho zájmu navíc lehce povytažené obočí, máte vyhráno.

 

Řekni mi zrcadlo …

Pokud váš protějšek nevědomě kopíruje vaše pohyby včetně postoje těla, jde o jasný signál náklonnosti. Jde o tzv. zrcadlení, znamení sympatií a nepředstíraného zájmu. Naklání-li navíc váš objev hlavu ke straně, evidentně ho opravdu zajímá, co říkáte a nechce si nechat uniknout jediné vaše slovo. Ukazatelem zájmu je také pozice těla. Stojíme-li čelem k druhému, často jen na vzdálenost paže a máme ruce podél těla, narušujeme svoji bezpečnou zónu a jsme ochotni druhého do ní pustit. Zkřížené ruce na prsou a velký odstup naopak značí, že tady opravdu neuspějeme. Dobrým ukazatelem toho, jak na tom jsme, jsou také nohy. Pokud špičky bot, či zkřížené nohy směřují k nám, můžeme se radovat.  

Na dotek

Cítíme-li se k někomu přitahování, snažíme se mu přiblížit. Pokud druhý naši náklonnost opětuje, nebude mu vadit, že svým přiblížením narušíme jeho osobní prostor a rád nás do něj pustí. Pokud zájem nemá, bude před námi „utíkat“, udržovat si odstup, aby si svoji bezpečnou zónu uchoval. Ve fázi flirtování mají lidé potřebu se dotýkat. Jde jen o letmé doteky, ke kterým dochází jakoby mimochodem. Uchopení za loket, letmý dotek ruky, oprašování neviditelného smítka aj.

Pokud však přesto nedokážete odhadnout, jak na tom s druhým jste, nezbývá, než si vzít kopretinu a zeptat se. Má mě rád, nemá mě rád, …

Zdroj: Lewis, D. (1989): Tajná řeč těla. Praha: Victoria Publishing.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1