Jak motivovat děti k učení? Jenom s příkazy si nevystačíte

Jak motivovat děti k učení? Jenom s příkazy si nevystačíte

Zvědavost je vlastnost, kterou si spojujeme především s dětmi. I přesto nemálo rodičů řeší problém, jak své dítě motivovat k učení. Jak tedy na to?

Spoléhat se jenom na dětskou zvědavost nestačí. Nicméně je to základ, na kterém můžeme kladný vztah dítěte k učení budovat. Pokud chceme, aby si dítě vytvořilo pozitivní vztah k učení a vzdělávání dlouhodobě, nevystačíme si s příkazy a odměnami za dosažené výsledky a odvedené úkoly. Je potřeba se zaměřit na vnitřní motivaci dítěte k učení. Známe to koneckonců sami na sobě. I my při práci potřebujeme vnitřní motivaci, která nás pohání k nejlepším možným výkonům.

Předně je dobré si uvědomit, že učení se není proces, který je spojen pouze se školou a školním vzděláváním. V každém dni lze pro dítě najít mnoho příležitostí k poznávání světa kolem a učení se nových věcí.

Vztah dítěte k učení ovlivňují zpočátku bezpochyby rodiče. Je na nich vytvořit doma takové prostředí, které je otevřené k učení. Například takové, ve kterém rodič motivuje dítě prostřednictvím her. Nebo prostředí plné knížek podporujících dětskou zvědavost a představivost.

A v neposlední řadě děti motivujeme i vlastním entuziasmem a pozitivním přístupem k učení.

Při procesu učení dítě potřebuje mít také dostatek volnosti a autonomie. Neznamená to, že by dítě mělo mít absolutní svobodu dělat si, co chce. Na druhou stranu potřebuje mít vliv na výběr svých aktivit nebo knížek, které ho zajímají. Jinak řečeno nenutit, ale zapojit dítě tak, aby samo mohlo do určité míry proces učení ovlivnit.

Důležitou otázkou pak pro dítě je i to, proč se učí to, co se učí. Jako rodiče tak můžeme svému dítěti ukázat přínosy, které z učení plynou, a propojit je s jeho zájmy a koníčky.

A nakonec ocenění. Při procesu učení je důležitá vytrvalost. Podporovat dítě v procesu učení a v tom, aby se nevzdávalo při prvním neúspěchu, je pro budoucí vzdělávání zcela zásadní.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1