„I start with the man in the mirror“

„I start with the man in the mirror“

Název mohl být i v našem rodném jazyce, samozřejmě. Ale tak nějak jsem si říkal, že notoricky známý song krále popu Michaela Jacksona, by mohl leccos naznačit a my mohli přejít rovnou k meritu věci. Tedy, pokud se v našem životě zdá, že nám okolí přestává rozumět, všichni jsou proti nám, možná jsme proti sobě jen my sami a je třeba začít nahlížet na svět přes zrcátko. A rovnou to zpětné v autě, ať vidíme, co jsme za sebou nechali.

Zdenda

„Čoveče, zjistil jsem, že to asi všechno není v těch lidech kolem mě, ale že je to ve mně,“ začal sypáním si popela na hlavu Zdenda po noci, kterou zakončil x-tým panákem slivovice u ohně v kempu, kde trávíme společnou dovolenou. Měl na mysli své rozhněvání se nad pomalu dospívající dcerou, která nastoupila období puberty, jako by tvrdě narukovala na vojnu. „Zjistil jsem, že ty všechny problémy s dětmi, manželkou, ale i v práci, že to je asi fakt ve mně,“ procital do ranního propršeného jitra, které naznačovalo další chladný den, ve kterém možná chladne rychleji nejen tělo, ale především hlava.

Papiňák

Stačí jedno slovo a vlastně k němu není třeba cokoliv dodávat. Každý v sobě máme tenhle zázrak techniky. A přestože disponuje geniálním ventilkem vypouštějícím páru, jsme znalí i výsledku, kdy papiňák bouchne, neb se topilo pod kotlem příliš dlouho na velký plamen.

Jsme ale jen lidé, bytosti mýlící se, navíc s nespočtem emocí halících nás do vlastní pasti, kdy už nejsme schopni udržet sami sebe na uzdě, a tak nám z rukou vyklouznou vlastní opratě. Ego nás zaměstnává a přikládá nám důležitost, kterou si potvrzujeme v hlavě navždy uloženým druhým hlasem: „Jasně, že máš pravdu! Nedej se! Tohle si nesmíš nechat líbit!“ zní útočné věty chránící naši vlastní důležitost.

Láska

Slovo tak křehké a silné zároveň. Je tak koncentrované, že když ho někde dáme jen o trochu víc než je třeba, nedá se to už „jíst“, pro svou přeslazenost. Jinde naopak kdybychom ho nosili plné náruče celé dny, nebude stačit. Pokud ji ale uchopíme jako základní pocit, je to jako si utřít zamazané dioptrické, nebo i sluneční brýle. Najednou je svět hezčí. Nikdo nás nezlobí a naše negativní a kritické emoce jsou rázem „volume“ točící doleva hlasitost heavy metalového koncertu.

Jednoduše řečeno, když odložíme stranou svou důležitost, najdeme jen svou čistou duši, která nebaží po své důležitosti, ale jen po lásce, souznění a hezkém soužití. Když si tohle v sobě dokážeme nastavit, zjistíme, že v podstatě o nic nejde.

Miss

Ano, jak jsem říkal, láska je koncentrovaná a musíme s ní opatrně. Pokud se najednou probudíte a zjistíte, že na náměstí rozdáváte své poslední peníze a chcete šířit lásku a spasit svět, raději toho nechte a běžte se třeba přihlásit do soutěže krásy. Beztak to poslední roky vypadá, že se dostavila nouze.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1