Hypnoporod: Jak rodit v klidu a bez bolesti?

Hypnoporod: Jak rodit v klidu a bez bolesti?

2 min. čtení Markéta Veselá
Porod patří mezi nejsilnější zážitky v životě ženy. V jediném okamžiku se snoubí strach z bolesti s těšením se na svého potomka. Přístup k porodům se v posledních letech mění. Naštěstí. I lékaři se snaží, aby byl jeho průběh co nejpřirozenější.

Co je to hypnoporod?

Vytane vám na mysli obrázek ženy, která je plně zhypnotizovaná a všichni ostatní si s ní mohou dělat, co chtějí? Tak tomu naštěstí opravdu není. Slovo hypno odkazuje k hypnoterapii. Ta se v tomto případě používá k tomu, aby se žena dokázala uvolnit, vnímat jen své tělo a zbavila se zbytečného strachu. Ten totiž může porod velmi zkomplikovat. Pokud se žena bojí bolesti, do těla je vyplavován adrenalin, který porod zpomaluje. Díky hypnoterapii získá povědomí o tom, jak funguje tělo a dokáže porod korigovat. Cílem je především klidný a bezbolestný porod bez vnějších zásahů. Tato metoda není výmyslem moderní doby. O hypnoporodu se diskutuje již od 30. let minulého století.

 

Hypnotizéra nepotřebujete

Nejde o žádné šarlatánství, ani pochybné metody. Hypnoporod vychází z hluboké relaxace, dýchacích cvičení, afirmace, vizualizace a autosugesce. Díky tomu žena obejde vědomou mysl a vnímá vše svým podvědomím. Zbaví se tak strachu, ale i bolesti. Jaké má hypnoporod výhody?

  • probíhá rychleji, méně bolí
  • eliminuje nástřih hráze a další poranění
  • zkracuje se rekonvalescence
  • miminko přichází na svět klidnější

Chce to trénink

Pokud vás hypnoporod zaujal, pak pamatujte na to, že je potřeba delší trénink, aby vše probíhalo tak, jak má. Existují speciální kurzy, které můžete navštěvovat, ale je potřeba trénovat i doma v dostatečném předstihu. Hypnoporod funguje na principu autohypnózy. Vše si tak řídí sama rodící žena. Ne každé se ale povede navodit tento stav. Výzkumy uvádějí, že je toho schopná zhruba jen každá 4. žena.

 

Pamatujte na plán porodu

Ne každá porodnice má k alternativním způsobům vedení porodu kladný postoj. Proto je vhodné o svých požadavcích informovat zařízení dopředu. Ideální je mít sepsaný plán porodu, kde uvedete své prosby, ale i to, co si nepřejete, nebo o čem chcete být informováni. Můžete ho zanést do porodnice při některé prohlídce před porodem. Pamatujte však na to, že lékaři vaše přání vyslyší tehdy, pokud nenastanou nějaké komplikace. I vy byste se potom měla řídit jejich pokyny, než trvat na plánu za každou cenu. Nejdůležitější je zdraví. Vaše i miminka.

 

Pomůže vám dula?

Pokud toužíte po spřízněné duši, která by s vámi prožívala těhotenství, porod i šestinedělí, porozhlédněte se po dule. Ta na rozdíl od porodní asistentky je s vámi celou dobu, pomůže vám se uklidnit, správně dýchat a vybrat tu nejlepší pozici k porodu. Avšak nesmí poskytovat zdravotní úkony, to přináleží pouze porodní asistentce. S dulou však budete vědět, že v tom nejste sami, byť máte u porodu partnera. Ale co si budeme povídat, žena ženě občas rozumí lépe.

 

Markéta Veselá

Zdroj: www.jemnezrozeni.cz

Foto: Shutterstock.com, Unsplash.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1