Dítě ve znamení Panny. Jak na výchovu?

Dítě ve znamení Panny. Jak na výchovu?

Realista s nohama pevně na zemi, nikoli snílek. Touží poznat vše do detailů a velmi dobře rozpozná, co je důležité a s čím naopak nemá smysl ztrácet čas. Dítě narozené ve znamení Panny často působí jako malý dospělý. V hlavě to má srovnané a od začátku si jde svou předurčenou cestou.

Už od kolébky můžete pozorovat jeho zvídavost a bystrost. Velmi brzy se naučí prozkoumávat hračky, podpořte ho a poskytněte mu dostatek podnětů. Obklopte ho nejrůznějšími stavebnicemi, které může dokola stavět a rozebírat a zkoumat tak, na jakých principech fungují. K hračkám obecně mají Panny pěkný vztah. Málokdy se stane, že autíčku bude scházet kolo, medvídkovi ruka nebo panenka přijde o své krásné vlasy při hře na kadeřnici. Pokud se náhodou něco rozbije, sami se pokusí to spravit. Ale ničit hračky záměrně, to opravdu není jejich styl.

Mistři slova a argumentu

Panna je zemské znamení, a tak není divu, že děti v něm narozené jsou velmi pragmatické. Již odmala uvažují překvapivě bystře, logicky a racionálně. Vždy si dopředu vše důkladně promyslí a nikdy se nepouštějí do věcí, kde si nejsou jistí v kramflecích. Riziko a nejistota rozhodně nejsou pro ně. Panně vládne planeta Merkur, která značí komunikaci. A v té jsou Panny zatraceně dobré. Umí skvěle a obratně argumentovat a jsou-li si svou pravdou jistí, doslova vás svými argumenty utlučou. Proto zvažte, zda se s nimi do diskuze pustíte, i když jste o mnoho starší a domníváte se, že tím pádem máte navrch.

Jako na vojně

Panny patří k nejpořádkumilovnějším znamením. A platí to i pro ty malé. Holčičky tak velmi rády pomáhají svým maminkám s domácími pracemi už od útlého věku a jsou při tom hodně pečlivé. Panny také dbají na pořádek ve svém pokojíčku, mají rády vše pěkně roztříděné, srovnané a ideálně i označené a uložené na příslušném místě. Možná teď namítnete, že jsme trochu mimo realitu a té vaší Panny (především máte-li doma chlapce) se to rozhodně netýká. Ano, každé dítě je individualita a všechny charakteristiky znamení na něj nemusí sedět. Ale! Opravdu si myslíte, že je vaše Panna nepořádná? Pak jste zřejmě ještě neměli tu čest navštívit pokojíček Vodnáře, Střelce nebo Rybek.

Panny mají skutečně smysl pro pořádek nejen ve svých věcech, všímají si každého detailu, který by pro ně mohl být důležitý.

Panna školou povinná

S dětmi školou povinnými nebývá problém. Ke vzdělání Panny přistupují velmi zodpovědně, uvědomují si jeho důležitost, k tomu jsou velmi chytré, bystré a přesné. Panny jsou zvídavé, rády studují v knihách, chtějí znát fakta. Proto si můžete být téměř jisti, že budou dobře prospívat a učitelé s nimi budou spokojeni, i co se ukázněnosti týče. Zádrhel by se mohl objevit pouze tehdy, pokud by byl učitel příliš ješitný a neunesl občasné upozornění na chyby, kterých se případně dopustil. Všímavá Panna, ač jindy tichá, ochotně na jeho omyl upozorní.

V kolektivu bývá Panna často tichá a ostýchavá, navázat kontakt s ostatními je pro ni zkouškou. Proto je ani nenuťte do kolektivních sportů nebo kroužků, kde je hromada dětí. Vyhovovat jim bude individuální sport typu běh (v tom bývají velmi dobří), tenis nebo případně turistický kroužek. Bude-li navíc spojený s hledáním kešek, mohl by Pannu nadchnout. Nebo ji nechte, ať si kroužek zvolí sama. Nějaký sport je pro Pannu ale důležitý, protože zrozenci v tomto znamení mají větší sklony vysedávat u počítače či telefonu, takže se vhodná kompenzace v podobě sportovní aktivity nabízí.

Ovšem aby to nevyznělo, že děti narozené v Panně bývají jen samotářské. Jakmile překonají stud a ostych, stávají se většinou skutečně oblíbenými. Zrozenci ve znamení Panny jsou, ač se to na první pohled nezdá, velmi vtipní, mají smysl pro humor, byť spíše břitký, ironický až sarkastický. Lze mezi nimi najít spoustu komiků, mají skvělou mimiku.

Pofoukej mi bebíčko, maminko!

Zdraví je pro Panny poměrně velké téma. Samy o své zdraví hodně pečují, doslova jsou svým tělem fascinované, mnohdy až posedlé. Jakákoli drobná bolístka se pak stává bodem zájmu číslo jedna, které si zaslouží pozornost a v každém případě ošetření. Jeden by řekl, že jsou zbytečné citlivky a mnohdy až přehnanými hypochondry. Ale jako rodič je třeba být obezřetný, aby se tato Pannám vlastní „posedlost“ nezvrhla například u dospívajících dívek v nějakou z poruch příjmu potravy!

Znamení Panny ovlivňuje střeva a zažívací trakt, ty jsou její slabinou. Mají rovněž velmi citlivou nervovou soustavu a nesnáší stres, což ostatně se zmíněnými orgány souvisí. Proti již odmala dbejte na správnou životosprávu a snažte se své malé panenky nevystavovat zbytečným stresovým a psychicky náročným situacím.

Jak na výchovu dítěte ve znamení Panny?

Panny potřebují svůj zajetý řád a klid, proto jim zaveďte režim a na případné změny je s dostatečným předstihem upozorněte a připravte. Je-li dítě zabráno do nějaké činnosti, ať už je to malování nebo stavění robota, nechte ho jeho práci dokončit.

Panny (a nejen ty malé) rády kritizují a poučují druhé. Sami však na kritiku připraveny nejsou a velmi je zraňuje. Zkuste na to myslet a zbytečně tak své malé Panně nesnižujte sebevědomí, především pak před ostatními členy rodiny. Zkuste najít diplomatickou cestu, jak ji upozornit, že její chování či jednání není zcela odpovídající.

Malé Panny nebývají právě mazlivé a pro maminčino objetí často nepřicházejí. Přesto jim neustále dávejte najevo svou láskou a v každé vhodné příležitosti je pohlaďte a projevte jim svou náklonnost, poplácejte po rameni, dejte pusu na dobrou noc, zahrňte je city. Možná bude trochu brblat, ale vězte, že jen tak docílíte toho, že z něj vyroste citlivý člověk a ne chladný „čumák“.

Nesedí tato charakteristika přesně na vaši ratolest?

Nezapomínejte na to, že každé dítě je jedinečná osobnost a sluneční znamení není jediné, které ji utváří. Podstatnou částí horoskopu je rovněž ascendent, jenž symbolizuje způsob, jak se člověk projevuje a působí na své okolí. Proto je dobré, podívat se na horoskop vždy komplexně, se všemi aspekty. Nejen ascendentem, ale i postavením Měsíce a ostatních planet.

Pokud se chcete o znamení Panny dozvědět více, přečtěte si také naše další články:

Minule jsme si povídali o dětech narozených ve znamení Lva a příště se podíváme na děti narozené ve znamení Váhy.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1