Dítě v posteli rodičů a vliv na partnerský vztah

Dítě v posteli rodičů a vliv na partnerský vztah

Spaní rodičů a dětí v jedné posteli není v dnešního době nic tak neobvyklého. Pro řadu maminek a tatínků je to otázka dobrovolného rozhodnutí na základě jejich životního stylu a představ o výchově. Pro jiné je důvodem to, že dítě vedle nich prostě lépe usíná a spí. Nebo dokonce zcela odmítá spát samo ve své vlastní posteli. Tak jako tak je dobré vědět, že společné spaní má určitá rizika a svá proti.

Pocit bezpečí

Pocit bezpečí a klidný spánek. Dva silné důvody, proč se dítě vrací k rodičům do postele a nechce spát samo. Obzvlášť pro dítě do 3 let je spojení s matkou a její fyzická blízkost extrémně důležitá. Navíc je samozřejmě příjemné spát vedle rodičů v jedné posteli.

Nejčastější obava rodičů, jejichž potomek se odmítá odstěhovat z jejich ložnice je, že čím déle dítě takto s rodiči usíná a spí, o to hůře se toho pak odnaučuje a zvyká na spaní o samotě. Nicméně na druhou stranu jsou v našem současném světě spíše děti „nedomazlené“ než „přemazlené.“

Kvalita spánku

Pokud chcete, aby vaše dítě s vámi, ať už z jakýchkoliv důvodů, sdílelo lože, nezapomeňte na to, že to předně ovlivní kvalitu vašeho vlastního spánku. A pokud jste už někdy zažili delší období, kdy jste se dostatečně nevyspali, určitě si vzpomenete i na to, jak to negativně dopadalo na vaši náladu a zdravotní stav. Větší podrážděnost, náchylnost k nemocem a celková únava může mít v důsledku negativní vliv i na váš vztah s partnerem.

Ani partner na tom není pokaždé nejlépe, neboť jeho spánek se často odehrává na rozkládacím gauči v obýváku. Nejen, že je tento kus nábytku určen pro příležitostné spaní, ale ještě bývá pravidelně vyrušován, když si jdete pro něco do kuchyně.

Intimnosti v ohrožení

Proměna vztahu s příchodem potomka je přirozená. Bude-li ale s vámi dítě dlouhodobě, a ne pouze výjimečně spát v jedné posteli, může to narušit váš společný intimní a sexuální život. A to není dobré brát na lehkou váhu.

Na druhou stranu jsou páry, které vidí spíše pozitivní důsledky toho, že s nimi jejich dítě usíná v posteli. Sami partneři pak hovoří o větším pocitu blízkosti v rámci rodiny, ale i příjemné nutnosti být vynalézavější, hravější a odvážnější, pokud jde o naplnění intimních potřeb. Vztah to může tedy i vytrhnout ze stereotypu a všednosti.

Rodina je živý organismus

Jak to tak často bývá, ani odborníci nejsou úplně jednotní. V každém případě ale nezapomínejte, že vztah a rodinu tvoříte všichni dohromady, tedy nejen vy a dítě, ale i váš partner. Proto byste měli být oba dva v souladu s tím, že s vámi bude sdílet postel i váš potomek. Je dobré se k tématu občas vrátit, abyste zjistili, zda situace stále vyhovuje všem zúčastněným.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1