Dítě jako rukojmí

Dítě jako rukojmí

V Česku se podle statistik rozvádí každé druhé manželství. A nejen to, rozpadají se i partnerské svazky a velkou lásku tak často vystřídá velká nenávist. Rozvod či rozchod je nejen pro rodiče velké trauma. Jde o rozpad rodiny, což zasáhne velmi výrazně ty nejzranitelnější, a sice děti. Situace, kdy jeden z rodičů má dítě jako rukojmí proti druhému rodiči, jsou tak poměrně časté. Jak přežít rozvod, abychom dítěti psychicky příliš neublížili?

Dítě má právo na oba rodiče

Rodina je pro dítě základní jistotou, která se rozvodem či rozchodem rozpadla. Dítě je rozvodem poznamenáno v jakémkoliv věku a případná traumata si s sebou nese po celý život. Domnívat se, že starší děti rozvod rodičů příliš neřeší, je velká chyba, protože dětmi svých rodičů zůstáváme napořád. Samozřejmě existují manželé, kteří se dokázali rozejít kultivovaně, ale těch je jako šafránu. To, co by měli mít rodiče během rozvodu, ale i po něm, na paměti je to, že každé dítě má právo na oba rodiče.

Reakce dítěte na rozvod jsou různé

Každé dítě je jedinečné, a stejně tak jsou jedinečné i jeho reakce na rozchod rodičů. To, jakým způsobem bude dítě reagovat, záleží na mnoha faktorech. Věk, temperament, psychická odolnost, charakter, tím vším jsou reakce dítěte ovlivňovány. I když se některé dítě tváří, že se ho rozvod netýká, opak je pravdou. Mezi časté reakce dětí patří pocity viny za rozvod, noční můry, zhoršení prospěchu, psychosomatická onemocnění, záškoláctví, zlobení, ale také pomočování či koktavost. U starších dětí pak může docházet k utíkání z domova, útěk k partě, lhaní, drobné krádeže, nerespektování pravidel, sebepoškozování, experimentování s alkoholem a drogami. Některé děti se začnou chovat velmi vzorně a jiné dávají najevo lhostejnost. To, jakým způsobem se dítě s rozvodem vyrovná záleží na tom, jak jsou rodiče schopni rozvod zvládnout.

Syndrom zavrženého rodiče

Rodiče se během rozvodu musí domluvit na porozvodové péči o dítě, komu z nich bude dítě do péče svěřeno. Schopnost domluvit se, ale lidem v rozvodovém řízen často chybí, a proto jde o jednu z nejtěžších věcí souvisejících s rozvodem. Často je tak dítě jedním rodičem proti druhému rodiči manipulováno a odmítá jakýkoliv kontakt s ním. Dítě se vůči jednomu rodiči může chovat arogantně, nenávistně, a dokonce si může vymýšlet falešná obvinění. Tato situace bývá odborně označována jako syndrom zavrženého rodiče. Za situaci však dítě nemůže, je příliš malé, nezkušené nebo má manipulujícího rodiče příliš rádo, aby manipulativní techniky prohlédlo. Navíc rodič podává přesvědčivé důkazy, tak proč mu nevěřit. Na druhou stranu existují rodiny, kde je rodič tyran, a proto nelze vždy, bez znalosti konkrétní situace, hovořit o manipulativním rodiči a syndromu zavrženého rodiče. Pro syndrom zavrženého rodiče je ale typické to, že se vůči dítěti, ale ani vůči manipulativnímu rodiči nijak neprovinil. Jde jen o důsledek rozvodové bitvy.

Dítě jako rukojmí

Syndrom zavrženého rodiče způsobí, že v dětských očích je jeden z rodičů milující a ideální a druhý je zlý. Dítě má tak narušené vnímání obou rodičů, je přehnaně kritické, odmítavé, agresivní vůči jednomu rodiči a samo časem může začít vytvářet smyšlené konflikty, jen aby se manipulujícímu rodiči zavděčilo. Syndrom je tak někdy spojován dokonce i s psychickým týráním dítěte.

Jak mluvit s dítětem během rozvodu

To, že se rodiče či partneři rozejdou, nemění nic na tom, že stále zůstávají rodiči. Odborníci uvádí několik doporučení, kterými by se ti, kteří právě rozvodem procházejí, měli řídit.

  • Mluvte s dítětem pravdivě. Dítě dokáže vycítit vše, co se mezi rodiči odehrává. Je proto důležité dítěti s ohledem na jeho věk, citlivě podat pravdivé informace o situaci.
  • S dítětem mluvte otevřeně. Dítě má v souvislosti s rozvodem mnoho otázek. Ujistěte ho, že se může zeptat na cokoliv. Dejte dítěti najevo, že jste tu, abyste mu naslouchali.
  • Sledujte projevy dítěte. Někdy může dojít k tomu, že dítě výrazně změní své chování. Důvodů může být mnoho. Jsou-li reakce na rozvod nepřiměřené, mluvte s dítětem a nebojte se vyhledat dětského psychologa.
  • Dítě neobviňujte a ujistěte ho, že za váš rozvod nemůže.
  • Neshazujte vinu jeden na druhého, za rozvod jsou zodpovědní oba rodiče. 

Zdroj fotografií v tomo článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1